Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Yıpratmak ve yıpranmak



Doğan grubu medyasının 22 Temmuz ve cumhurbaşkanı seçimleri sonrasında sergilediği hazımsızlığın arkaplanında, Sabah ve atv için yapılacak ihalenin bu gruba kapatılmasının yattığı görüşü giderek ağırlık kazanıyor.

Bu grubun yayın organlarında çıkan yıpratma amaçlı haberler, buna göre yorumlanıyor.

Bir gün bakıyorsunuz; bir bürokratın yurt dışı bir toplantıda ayakkabılarını çıkarıp koltuk üzerinde bağdaş kurmak ve üstelik beyaz çorap giymek gibi “bağışlanamaz” bir skandala imza attığı, Türkiye’nin en önemli ve hayatî meselesi buymuş havasında köpürtülerek duyuruluyor.

Ertesi gün bir okul müdürünün, yine ayakkabıların çıkarıldığı bir ortamda, koltukta oturmakta olan AKP milletvekili önünde diz çökmüş görüntüsü yayınlanarak, “Bakın, devletin bürokratları AKP iktidarında ne hallere düşürülüyorlar” gibisinden tahrikkâr mesajlar veriliyor.

Uzak ve yakın geçmişte de benzer örnekler yaşandığını hatırlıyoruz. İstanbul’da görevli bir belediye bürokratının meşhur Dim çayı macerası, bir THY yöneticisinin “apronda deve kurban etme” hikâyesi ya da küçük bir kızın açık bırakılan rögar kapağından kanalizasyona düşüp hayatını kaybetmesi olayında faturanın dönemin İSKİ Genel Müdürüne çıkarılması gibi..

Ankara’daki su kesintileri ve patlayan su boruları olaylarında da kabak ASKİ Genel Müdürüyle ekibinin başında patlamadı mı?

Görünen o ki, hayli zamandır devam eden, ama 22 Temmuz’da mâlûm sebeplerle geri tepen “AKP’yi yıpratma” mücadelesi şu aşamada, bir şekilde açığı tesbit edilen bürokratlar üzerinden sürdürülmek isteniyor.

Onun için, gerek merkez, gerekse taşra bürokratlarının ve bu meyanda özellikle yerel yönetim kademelerinin olağanüstü bir dikkat ve teyakkuzla, yanlış yapmadan, herhangi bir suiistimale karışmadan, adalet ve hakkaniyet ölçüleri içinde görevlerini sürdürme sınavları ağırlaşarak devam ediyor. Gözler, üzerlerinde.

Ve bu, üstlendikleri işin tabiatından kaynaklanan bir durum. Şikâyete hakları yok. Bu arada maruz kaldıkları veya kalacakları haksızlıkları püskürtmeleri de, hata yapmamalarına bağlı.

Öte yandan, medyanın “AKP’yi yıpratma” düşüncesiyle yaptığı kimi yayınlarda baltayı taşa vurduğunun da birçok örneği var. Özellikle dinî hassasiyet alanlarına giren konularda bilgisizce ve sorumsuzca yapılan suçlama, eleştiri, aşağılama ve tahrikler dindar kitleleri incitiyor.

Yeni bir medya skandalına dönüşen “namaz molası” tartışması bunun tipik örneklerinden biri. Oysa çok seyrek yaşanan istisnaî tatsızlıklar dışında, bu konuda yıllardır süregelen uygulama ile büyük ölçüde oturmuş bir gelenek var.

Şehirlerarası yollardaki hemen hemen bütün konaklama tesislerinde mescitlerin ihdas edilmesi, sefer esnasında vakti giren namazların çoğunun buralarda kılınması artık iyice yerleşip benimsenmiş; hayatın bir parçası haline gelmiş.

Hekimoğlu İsmail’in Minyeli Abdullah romanında anlatılan, “şoförün, namaz kılmak isteyen yolcuyu indirip yola devam etmesi,” günümüz Türkiye’sinde rastlanabilecek bir olay değil.

Namaz kılmak isteyenlerin şoföre baskı yapıp otobüsü durdurmaları gibi bir hadise de yok.

Çünkü ibadete saygı, buna meydan vermez.

11.09.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (09.09.2007) - Çankaya notları

  (08.09.2007) - Gül ve AB

  (07.09.2007) - Hâlâ mı tank?

  (06.09.2007) - İçi boş dayatma

  (05.09.2007) - Tepki anayasası

  (04.09.2007) - Tutuk başlangıç

  (02.09.2007) - Mesajlar

  (01.09.2007) - Başörtüsü ve anayasa

  (31.08.2007) - Taşlar oturuyor mu?

  (30.08.2007) - Allah mahcup etmesin

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri