Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

İhtilâl anayasasının son günleri mi?



12 Eylül ihtilâli, ihtilâl olmanın ötesinde; Türkiye’ye ‘hediye’ ettiği “1982 Anayasası” sebebiyle ülkemize en büyük kötülüğü yapmıştır. İhtilâli yapanlar, belki kısa sayılabilecek bir dönemde yönetimi sivillere devretmiş, ancak hazırladıkları anayasa ile gerçekte Türkiye’yi yönetmeye devam etmişlerdir.

12 Eylül yönetiminin hazırlattığı ve zorla kabul ettirdiği ihtilâl anayasası, aradan çeyrek asırdan fazla bir süre geçtiği halde Türkiye’nin ayak bağı olmaya devam ediyor. “Zorla kabul ettirildi” şeklindeki tesbite itiraz edenler olabilir. Evet, 12 Eylül ihtilâlinin ürünü 1982 Anayasası halk oyuna sunuldu ve yüzde 90’ın üzerinden bir nisbetle ‘kabul’ oyu aldı. Ama bu durum, o günkü referandumun adil ve serbest bir seçim olduğunu göstermez. Çünkü, propaganda süresince “Anayasaya hayır” demek resmen yasaklanmıştı. Anayasaya hayır pusulasının renginden bile bahsetmek yasaktı. Üstüne üstlük, tek kanallı televizyon marifetiyle millet ürkütülmüştü. Böyle bir vasatta yapılan oylamanın adil olduğunu söylemek mümkün mü?

Neyse, aradan yıllar geçti ve kabul edildiği günden bu yana tartışılan, değiştirilmesi teklif edilen “1982 Anayasası”nın değiştirilmesi ciddî anlamda gündeme geldi. Gazetelere yansıyan haberlere bakılırsa ihtilâl anayasasının değişmesi gündemde. Konuyla ilgili yeni taslağın hazırlandığı, yakında açıklanacağı ifade ediliyor.

Tabiî ki ihtilâl anayasasından kurtulmak-eğer mümkün olacaksa-hepimizi sevindirir. Ancak yine medyaya yansıyan bazı yorum ve haberlere bakılırsa, arzu etmesek de şunu ifade etmek durumunda kalıyoruz: İnşallah, gelen anayasa giden anayasayı aratmaz!

“Böyle bir ihtimal mi var?” diyenler olabilir. Görünüşte böyle bir ihtimal yok, ancak yine yapılan tartışmalara bakılınca ihtiyatlı olmak gerekecek. Elbette, yeni anayasa çalışması yapanlar “12 Eylül ihtilâl anayasasını aratacak bir anayasa yapalım” diye düşünmez. Ancak yerinde ve zamanında atılmayan adımlar, istenmese de böyle bir netice verebilir. Geçmişte anayasa ve TCK maddeleri üzerinde yapılan bazı değişikliklerin neticelerini hatırlamak lâzım... Buna, “İyilik zannıyla fenalık yapmak” diyebiliriz. Böyle bir hata yapılırsa, Türkiye’ye; en az ihtilâl anayasası kadar kötülük yapılmış olur.

Her 12 Eylül yıldönümünde ihtilâl anayasasının değişmesi gerektiğini tartışıyoruz. Umalım ve dileyelim ki, önümüzdeki 12 Eylül’den önce yeni ve özde sivil bir anayasaya kavuşmuş olalım. Ve unutmayalım: Anayasayı hazırlayanların ‘sivil’ olması, tek başına o anayasanın sivil olduğunu göstermez. Anlayış, zihniyet, bakış açısı ‘sivil’ olmalı.

12.09.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (10.09.2007) - Fakirleri sevindirmek

  (09.09.2007) - Namaza çağrı

  (08.09.2007) - Ramazan hediyesi

  (07.09.2007) - ‘Namaz molası’nı ben talep ettim!

  (05.09.2007) - Küçük ayrıntılar

  (03.09.2007) - Yeni lider Çin mi olacak?

  (02.09.2007) - Hedefe ulaşmak için

  (31.08.2007) - Kendi kendimize yetiyor muyuz?

  (30.08.2007) - Yeni dönemde, yeni görevler

  (29.08.2007) - Çay üreticisinin çilesi

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri