Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Herkes ne yapıyorsa bıraksın!



İslâmın ‘şeair’leri arasında olan ve insanları namaza/felaha/kurtuluşa çağıran Ezan-ı Muhammedî’nin kalpleri fethetmesiyle ilgili haberlere zaman zaman şahit oluyoruz. Geçmişte yaşanan ‘ezan fetihleri’ne yenileri de ekleniyor.

Geçmişte yaşanan hadiselere örnek olarak, 2002 yılında Bursa’ya gelen Rus müzik grubu Balalayka verilebilir. Bu müzik grubu, verdiği konser esnasında Ezan-ı Muhammedî okununca konserine ara vermiş ve bu tavrı büyük sempati toplamıştı.

Yine bir Türkle evlendikten sonra ülkemizde yaşamaya başlayan Çin vatandaşı Zheng Nan, bir röportajında şöyle demişti: “Meselâ ezan sesini çok seviyorum; Koreli arkadaşlarım var, onlar da çok seviyorlar. Binbir gece masalları gibi.” (The Gate, Nisan 2004, sayı: 48)

Haftalık bir dergide yazılar yazan Amerikan vatandaşı Mark Petrovich de şöyle yazmıştı: “Kahire’de artık şehirdeki bütün ezanlar tek bir yerden okunacak. Daha doğrusu tek bir kayıt bütün şehre verilecek. Bana hiç doğru gelmedi. Meselâ bana İstanbul’da olduğumu hatırlatan, çok farklı bir duygu yaşamama sebep olan hallerin başında aynı anda her yerde farklı bir müezzinin ezan okuması, bu çeşitlilik ve renklilik geliyor. Umarım İstanbul’da da böyle bir uygulamaya geçilmez. Çünkü bu hâl, İstanbul’un rengi!” (Aktüel, 5-11 Nisan 2007)

ABD’li tasarımcı Donna Karan da, Ezan-ı Muhammedî’nin etkilediği kişiler arasına katılmış. New York Moda Haftası’ndaki defilesinden sonra konuşan ABD’li tasarımcı Karan, İstanbul’da duyduğu ezan sesini çok beğendiğini söylemiş.

Donna Karan, ezan hayranlığını şöyle dile getirmiş: “İstanbul’da en çok sevdiğim ne biliyor musunuz? Camiden gelen ezan sesi. Bu ses insanlara ‘Tamam, herkes ne yapıyorsa bıraksın. Şimdi nefes alma zamanı’ diyor. Bence ezan sesi üniversal bir ses olmalı. Eğer dünyada insanlara yardım getirebilecek, bir arada tutabilecek, huzur verebilecek, barış sağlayacak bir şey varsa, onun da ezan sesi olduğuna inanıyorum. Çalıştığım başka organizasyonlarda da hissettiğim aynı ruh özgürlüğünü İstanbul’da ezan sesini duyduğum zaman hissettim.” (Sabah, 12 Eylül 2007)

Görüldüğü gibi, Ezan-ı Muhammedî, kalpleri ve gönülleri fethetmeye devam ediyor. Bu tesbitler, bir bakıma Ezan-ı Muhammedî’yi aslıyla okutmama tercihinin yanlışlığını da ortaya koymuş olmaz mı?

Modacı Karan’ın; “Bu ses insanlara ‘Tamam, herkes ne yapıyorsa bıraksın’” demek istediğini hatırlatması da, Ezan-ı Muhammedî okunurken dinlemenin çok önemli bir ‘sünnet’ olmasının bir hikmetini de ortaya koymuş oluyor.

Bilhassa Ramazan ayını idrak ettiğimiz şu günlerde, Ezan-ı Muhammedî okunurken daha bir can kulağıyla dinlemek temennisiyle...

14.09.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (13.09.2007) - “Zam”lı Ramazan sevinci

  (12.09.2007) - İhtilâl anayasasının son günleri mi?

  (10.09.2007) - Fakirleri sevindirmek

  (09.09.2007) - Namaza çağrı

  (08.09.2007) - Ramazan hediyesi

  (07.09.2007) - ‘Namaz molası’nı ben talep ettim!

  (05.09.2007) - Küçük ayrıntılar

  (03.09.2007) - Yeni lider Çin mi olacak?

  (02.09.2007) - Hedefe ulaşmak için

  (31.08.2007) - Kendi kendimize yetiyor muyuz?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri