Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mustafa ÖZCAN

Ergenekon'un manevî zemini



Cumhuriyet rejimiyle birlikte yer altındaki Osmanlı batınîliği yüzeye çıktı. Dünün galipleri bugünün mağlupları, mağlupları galipleri haline geldi. Zira, onları kontrol eden mekanizma dağıldı. Bu bir sünnetullah ve adetullahtır, kaçınılamaz. İnsanlar arasında sayılı günler deveran edip gider. Osmanlı'nın kurulu düzeni çözülünce, dinî yaşantının ölçüsü de pek kalmadı. Ve ikinci olarak, yeni rejim, ya dini reforme etmek, ya da vatandaşların dinî anlayışlarını değiştirmek istemesinden dolayı da dini anlamanın ve yaşamanın usulü ve yöntemi kalmadı. Bunun sonucu olarak, dolaylı olarak da olsa yeni rejim veya anlayış, dini anlamanın da bir ölçüsü ve kıstası haline geldi. Kaim-i makamı oldu. Dinin kendi ölçüleri kalmayınca, bu defa yerine vaz'î ve keyfî ölçüler ikame edildi ve böylece dinî hayatın çerçevesi değişti veya değişmeye zorlandı. Bu hususta Taha Akyol, Yeni Şafak'ta Mehmet Gündem'e yaptığı değerlendirmede şunları söylüyor: "Ben diyorum ki; Atatürk bir siyasi itikat konusu olarak ele alınmamalı. O vakit parçalayıcı olur, daha da önemlisi dogmatik oluruz..." Başörtüsü gibi konularda, Sabih Kanadoğlu gibilerin anayasanın dibacesine ve kurucu ilkelere gönderme yaparak veya bunu gerekçe göstererek engellemeci yaklaşımları, aslında en azından onların nazarında Kemalizmin dini anlama ve yaşamada da bir kriter olduğunu ortaya koyuyor. Bunu, sadece laiklikle izah etmek kabil değil. Zira, bu serbestiyi veren ülkelerin, bizden başkasının laikliği ve ilkesi zedelenmiyor, aşınmıyor. Ne Batı'da, ne de Doğu'da. En katıları Fransa'dan en yumuşaklarına kadar. Demek ki, burada bizim laiklik anlayışımız ile Batı'nın laiklik anlayışı arasında bir mesafe açısı var. Bir ideolojiyi veya ona isim veren tarihî şahsiyeti ve Taha Akyol'un deyimiyle birbirinden farklı olduğu halde icraatlarını mutlaklaştırdığınızda çelişki, çatışma ve sapma kaçınılmazdır. Din alanındaki bu daraltılmış anlayış, dindarlara baskı olarak yansırken, manevî alanda da batınî akımlar diyebileceğimiz akımların türemesine zemin hazırlamaktadır. Zira, hakim pradigma veya ideoloji hem siyasetin, hem de dinî alanın veya anlayışın kriteri ve belirleyicisi oluyor-olmama gerekçesiyle doğmuş olduğu halde. Siyasî ve dinî alanın sınırlarını belirliyor ve tayin ediyor. Dolayısıyla dinî hayat, tabiî mecrasını bulamıyor. Bundan dolayı, son Ergenekon örgütü ile bağlantılı operasyonlarda gözaltına alınan isimlerin bazılarının batınî eğilimler taşıdığını görüyoruz. Hem de birden fazlasında.

***

Kendilerini müesses nizamın koruyuculuğuna atamış veya onun hamîliğine soyunmuş bu isimler, bu himaye misyonlarını deruhte edebilmek için dine karşı menfî bir konumları olduğu halde dinî hareketlerle taktik ilişkilere de girebiliyorlar. Dinî hareketlere sızabiliyorlar ve özellikle de dinî geleneği olmayan nevzuhur akımlarla bağlantıya geçebiliyor ve hatta bütünleşebiliyorlar. Fener'in karşılığı olarak da düşünülen Bağımsız Türk Ortodoks Patrikhanesi'nin bazı yetkilileriyle ideolojik veya manipülatif münasebetler kurulması gibi. Tam olarak bilmiyoruz, ama ilişkiler yumağı bu kanaati pekiştiriyor. Kendisini rejimin bekçisi sanan bu tür örgütlenmeler, geleneği olmayan ve gelenekten kopuk her türlü batınî akımlarla yanyana duruyor veya bütünleşebiliyorlar. Bu meyanda, son operasyonlarda bir ara gözaltına alınan Kuva-yı Milliye Derneği şeflerinden birisinin son zamanlarda sahte peygamberlerle beraber olduğu iddiası da bu kanaati pekiştiren hususlar arasındadır. Hatta Star gazetesine göre, kendisini İsa Mesih sanıyormuş veya ilan etmiş. Sabah'ta yayınlanan bazı kıyafetlerine baktığınızda ya Kartal Tibet'i, dindar rolünde oynuyor sanırsınız, ya da gerçekten de tekkeden çıkan birisi zehabına kapılabilirsiniz. Bu iddialar doğru, ya da yanlış, ama ortada böyle birden fazla iddia ve dolayısıyla şaibe var. Bunlardan birisi de 'Hayatta en hakiki mürşit ilimdir' vecizesini besbelli yanlış anlayan Scientology Tarikatı eski Türkiye sorumlusunun da bu örgütle bağlantılı olarak gözaltına alınması ve ardından delil yetersizliğinden serbest bırakılmasıdır.

***

Dolayısıyla Ergenekon'un arkasından çıkan dinî görüntüler hiç de sağlıklı değil. Bir kıvam sorunu olduğu ortada. Bu örgütler belki de farkında olmadan Kemalizmi bir tarikata çevirmek istiyorlar. İşte bunların aşılabilmesi için dinin gerçeğine uygun bir şekilde öğretilmesi gerekir. Bir de Taha Akyol'un dediği gibi, kurucu liderleri ve icraatlarını mutlaklaştırmamak gerekiyor. Çünkü mutlaklaştırdığınızda, sorgulayamıyorsunuz veya yanlışlayamıyorsunuz. Tabu oluyor ve dokunulmazlık zırhı kazanıyor. Bazı çeteler de onun altına sığınıyor ve at koşturuyor.

31.01.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (30.01.2008) - Kemalizm ve Baascılık

  (29.01.2008) - Yolsuzluk lobisi

  (28.01.2008) - Vatansız, mekânsız ve devletsiz... (2)

  (27.01.2008) - Vatansız, mekânsız ve devletsiz... (1)

  (25.01.2008) - Müşerref sonrası

  (24.01.2008) - Kitabı çalınanlar ve yakılanlar

  (23.01.2008) - Geleceği keşfedenler

  (22.01.2008) - Drakuletta

  (21.01.2008) - Talabani, Maliki ve İran

  (20.01.2008) - Asrımızın Sadi'si

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri