Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Şaban DÖĞEN

Üstadın en çok üzerinde durduğu mesele



Her meselenin gereği, esasları ve şartları vardır. Ticaretle uğraşan kişi, kurallarına uymalı ki sonuç alabilsin. Çiftçilik yapan kişi gerekli işlemleri gerekli zamanlarda yapmazsa verim alamaz.

Peki, imana, Kur’ân’a hizmet gibi yüce bir maksat için yapılan hizmetlerin de bir kısım gerekleri ve şartları yok mudur? Vardır elbetteki. Bunlara uyulmadığında da salim bir netice alınamaz.

Hizmetini iman ve Kur’ân hakikatlerini izah, ispat ve neşri üzerinde odaklaştıran Bediüzzaman Hazretlerinin hizmetinin esaslarından birini ihlâs teşkil ediyorsa, diğerini de tesanüd oluşturur. Onun için, “Evvel âhir tavsiyemiz; tesanüdünüzü muhafaza; enaniyet, benlik, rekabetten tehaffuz ve itidal-i dem ve ihtiyattır”1 der.

Tesanüd bir vücudun azaları gibi kenetleşmeyi, dayanışma içerisinde bulunmayı gerektiriyor. Bunu, Bediüzzaman, İhlâs Risâlesi’nde bir vücudun azalarına ve bir fabrikanın çarklarına benzetir. İnsanın bir eli diğer eline rekabet etmediği, bir gözü diğer gözünü tenkit etmediği, gözü kulağına itiraz etmediği, kalp ruhun ayıbını görmediği, aksine birbirlerinin noksanını tamamladığı, kusurlarını örttüğü, ihtiyacına yardım ettiği, vazifesine muâvenet ettiği gibi kardeşler de birbirlerine destek vermek zorundadırlar. Aksi halde o insan vücudunun hayatı söner, ruhu kaçar ve cismi de dağılır.

Fabrikaya benzetirken de şunları söyler: “Nasıl ki bir fabrikanın çarkları birbiriyle rekabetkârâne uğraşmaz, birbirinin önüne tekaddüm edip tahakküm etmez, birbirinin kusurunu görerek tenkit edip sa’ye şevkini kırıp atâlete uğratmaz. Belki bütün istidatlarıyla birbirinin hareketini umumi maksada tevcih etmek için yardım ederler; hakiki bir tesanüd, bir ittifakla gaye-i maksatlarına yürürler. Eğer zerre miktar bir taarruz, bir tahakküm karışsa, o fabrikayı karıştıracak, neticesiz, akîm bırakacak. Fabrika sahibi de o fabrikayı bütün bütün kırıp dağıtacak.”2

Demek hizmetin tesanüdsüz yürümesi mümkün değil. Tesanüd bu hizmetin hakkı ve şânından olduğu halde tesanüd için yapılması gerekenler yapılmazsa o zaman neler olur? Olumsuz sonuçları daha dünyadayken görülmeye başlar. Bediüzzaman Hazretleri der ki: “Cemaatte vahid-i sahih olmazsa, cem ve zam, kesir darbı gibi küçültür.” Yani cemaatte sağlam bir birlik beraberlik olmazsa kesir çarpımında olduğu gibi rakam çoğaldıkça değer küçülür. Dört kere dört on altı ederken kesirlerde çarpma ve toplamalar küçültür. 1/4’i 1/4’le çarptığımızda 1/16 yapar. Bunun gibi insanlarda sıhhat ve istikamet ile birlik olmazsa, rakam arttıkça değer küçülür, bozuk olur, kıymetsiz olur.3 Sonra cemiyetteki tesanüd durgun şeyleri harekete geçirmek için yaratılmış bir âlet iken karşılıklı haset ise, harekette olanları dahi durduran bir âlet olur.4

Evet, hizmet durur ve akamete uğrarsa, İslâm düşmanlarının aradıkları atmosfer doğar, ekmeklerine yağ sürülmüş olur, insî ve cinnî şeytanlar sevinir, nefis bayram yapar.

Allah’ın dinine hizmet gibi yüce bir maksat için yola çıkan kişi, insî ve cinnî şeytanları sevindirmek, nefsi güldürmek değil, onlara en büyük darbeyi indirmek için vardır. Demek ehl-i iman, hizmetin gereği hareketlerini kontrol etmek zorundadır.

Dipnotlar: 1- Şualar, s. 262. 2- Lem'alar, s. 165 3- Mektûbât, s. 459 4- A.g.e.

03.04.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (02.04.2008) - Hayatı, güzel bir hatime ile kapamak

  (01.04.2008) - Meşrutiyetin ilânından bugüne yüz sene geçtiği halde

  (31.03.2008) - Üç yüz sene sonraki Tenkidat-ı Ukelâ Mahkemesi

  (30.03.2008) - “Göz yaşarır, kalb mahzun olur”

  (29.03.2008) - Yüz sene önce savunulan değerler

  (28.03.2008) - Avrupa, Müslüman mı oluyor?

  (27.03.2008) - Mutluluk ve demokrasi

  (26.03.2008) - Neyi seviyoruz?

  (25.03.2008) - İki meleğin duâsını biliyor musunuz?

  (24.03.2008) - Büyüklerin ibadetleri de farklı

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri