Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Hüseyin GÜLTEKİN

Farklılıklar avantajdır



Yüce Yaratıcı bizi farklı yaratmış. Sûretlerimiz farklı olduğu gibi, sîretlerimiz de farklı... Hatta parmak izlerimizden tutun, saç tellerimize; seslerimize varıncaya kadar hepsi birbirinden farklı biçimde yaratılmış. Huylarımız, kişiliklerimiz, mizaçlarımız da birbirinden farklı... Duygularımız, zevklerimiz, alışkanlıklarımız da birbirine benzemez. Anlayış seviyemiz, becerilerimiz, kabiliyetlerimiz de farklı olabiliyor.

İlk insan Hz. Âdem’den günümüze kadar insanların yaratılış biçimi böyle devam ediyor. Kıyamete kadar da böylece devam edip gidecek. Yüce Allah’ın takdiri, hikmeti, tercihi böyle. Bu noktada insanoğlunun hiçbir tercih hakkı olmadığı gibi, hiçbir dahli veya rolü de yoktur.

Bu farklılıklarımızın bir neticesi olarak, mensubu bulunduğumuz cemaatin hizmet tarzı, metodu da farklı olabilir. Olayları yorumlama, hadiselere yaklaşım durumları birbirine benzemeyebilir. Esasta ve maksatta zararlı bir durum söz konusu olmadıkça, hizmetteki farklılıkların hiçbir zararı yoktur, hepsi de geçerlidir.

Hakikat-i hâlde bu farklılıklar birer zenginlik olarak görülmesi lâzım. Birbirinin eksiğini, hatasını, kusurunu izâle eden, birbirine kuvvet veren imkânlar olarak telâkki edilmesi gerekir.

Öte yandan aynı cemaate dahil olan insanların, aynı mizaçta, aynı huyda, aynı meşrepte olmaları beklenemez. Değişik anlayış, mizaç ve meşrepteki insanların bir arada, bir dâvâ etrafında kenetlenip ifâ-i hizmette bulunmaları her zaman için mümkündür. Yeter ki farklılıklarımıza anlayışla yaklaşmayı bilelim. Bu farklılıkları hizmete dönüştürme maharetini gösterebilelim.

Böyle yapmayıp, farklılıkları birer ayrışma, birer ihtilâf sebebi görme yanlışına girersek, mensubu olduğumuz cemaate, dolayısıyla kudsî hizmetlerimize zarar vermiş oluruz. Kudsî bir dâvânın müntesipleri olarak, bir ihsan-ı İlâhî olarak omuzumuza konulan bu ağır ve şerefli hizmetin selâmeti ve hatırı için sebeb-i ihtilâf gibi görünen, hakikatte bizim için, hizmetlerimiz için bir ihtiyaç, bir zarûret olan farklılıklarımızı birer zenginlik görüp öylece hizmetlerimize devam etmeliyiz.

Hiç düşündük mü acaba; Efendimizin (asm), etrafındaki güzide ashabı hep aynı mizaca, aynı meşrebe, aynı huylara sahip insanlar mıydı? O güzide cemaati teşkil eden bahtiyarların farklı meşreplere, değişik huy ve mizaçlara sahip oldukları halde, hepsinin de ulvî bir dâvâ etrafından yekvücut olarak son nefeslerine kadar mücahedelerine devam ettiklerini görüyoruz.

Bunun gibi Nurların ilk tulûu ve intişârı zamanında Bediüzzaman’ın etrafında kenetlenerek ifâ-i hizmette bulunan “saff-ı evvel” dediğimiz hâdimlerin de, meşrep, mizaç, tutum ve davranışları aynı değildi. Onlarda da farklı fıtrat, değişik huy ve mizaçlar mevcuttu. Ama işte onlar bu farklılıklarını iyi bir imkân ve bir avantaj olarak görüp, yekvücut olarak tam bir tesanüd ve işbirliği içinde hizmetlerine devam etmişlerdi.

Bilerek veya bilmeyerek, insanlık icabı, bazan onlardan hata ve kusurlar da sâdır oluyordu. Mizaç veya meşreplerinden kaynaklanan bazı istenmeyen yanlışlar; zaman zaman aralarında sitemler, incinmeler, kırılmalar da oluyordu. Bu gibi durumlarda Üstadları gerekli ikaz ve uyarıları yapar yapmaz, hiçbir ihtilâfa, ayrışmaya meydan vermeden meseleler hemen halledilirdi. Bu noktada Üstad, en küçük bir sitemi, en basit bir nazlanmayı dahi ciddiye alır, bu nevî durumların hizmetlerimize zarar verebilme ihtimalini göz önünde bulundurarak, derhal gerekli ikazını yapardı. Görünürde çok basit gibi görünen incinmelerin, kırılmaların, kardeşler arasındaki uhuvvete ve tesanüde zarar vereceğini söylerdi.

06.04.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (30.03.2008) - Bir boşanma hikâyesi

  (25.03.2008) - Maksat rızâ-ı İlâhî olunca

  (16.03.2008) - Başörtülü bir kızın serencamı

  (09.03.2008) - Kabahati üstlenebilmek fedakârlığı

  (02.03.2008) - İşini, maaşını dâvâsına feda etmek

  (24.02.2008) - Merdâne duruşların özlemini çekiyoruz

  (17.02.2008) - Riya marazı

  (10.02.2008) - Anne-baba hukukunu ciddîye almalı

  (03.02.2008) - Makam-mevkî uğruna verilen tavizler

  (27.01.2008) - Hem kayınpeder, hem ders arkadaşım

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri