1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması polemiği ile gergin başlayan gündem AKP’li milletvekillerinin gizli ve açıktan eleştirileriyle parti içi tartışmaya dönüştü. Önce Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem ardından da isimsiz, “çok önemli bakanlıklar üstlenmiş, tecrübeli” bir siyasinin Fikret Bila’ya verdiği beyanat parti içinde kaynamanın gözle görülür bir hale geldiğini gösterdi.
İddialara göre Bila’ya konuşan kişi Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek. Çiçek kendisine yöneltilen soruyu geçiştirdi, ama üzerindeki kuşku bulutlarını dağıtamadı.
Yine iddialara göre Başbakan Erdoğan ile Çiçek’in arası limoni. Buna göre Çiçek kapatılma dâvâsını önceden biliyordu. AKP’nin iktidar yıllarında etkin bir görevde olmasına rağmen iddianamede geçen “yasaklanacaklar” listesinde yer almaması da kuşkuları arttırdı. Bunlar şimdilik söylentiden öteye geçmiyor. Söylentilere kulak kabartırsak kapatılma dâvâsının açılmasından sonra birileri AKP grubunu yakın takibe aldı.
Buna göre etkili şahıslar AKP milletvekillerinden bir bölümüne çeşitli telkinlerde bulundu. O kadar ki görüşülen milletvekili sayısı da veriliyor. Buna göre 172 milletvekili ile görüşülmüş ve AKP’den ayrılmaya, seslerini yükseltmeye dönük isteklerde bulunulmuş. İçerden Vahit Erdem ve Cemil Çiçek, dışardan ise Abdüllatif Şener’in açıklamaları bu bağlamda değerlendiriliyor.
Bunlar kulis bilgileri olunca yanlışlığını veya doğruluğunu zaman gösterecek. Ancak ateş olmayan yerden de duman çıkmaz. Türkiye benzer görüntüyü 28 Şubat sürecinde de yaşamıştı. RP ile koalisyon ortağı olan DYP’den bir çok milletvekili çeşitli benzer telkinlerle partiden ayrılmış ve genel başkanlığını Hüsamettin Cindoruk’un üstlendiği Demokrat Türkiye Partisi’nde (DTP) toplanmıştı. Şimdi aynı senaryonun AKP için işletildiği iddia ediliyor.
**
1 Mayıs kutlamaları da yine ortamı geren ayrı bir konu. İşçi temsilcileri Taksim’de toplanmakta ısrarcı. Ancak Taksim için izin çıkmadı. Hele geçen hafta Başbakan Erdoğan’ın “ayaklar, başları yönetmeye kalkarsa” gafı işçileri daha da hırslandırdı. İş resmen karşılıklı “hodri meydan” çağrılarına dönüştü.
Bu yüzden dün sabah Başbakan Erdoğan sendika temsilcileriyle alelacele bir görüşme yaptı. İki taraf da sözlerini çiğnememek adına orta yolda buluşmanın yollarını aradı. Son kararı yine hükümet verecek. Bu yazının yazıldığı saatlerde herhangi bir açıklama yapılmamıştı. Ancak Başbakan Erdoğan grup toplantısında karşılıklı yumuşamanın sinyallerini verdi.
Taksim’de anıta çelenk koyma, basın açıklaması yapmanın makul olacağını söyleyen Erdoğan, onbinleri bulacak toplantıya izin verilmeyeceğini bir kez daha tekrarladı.
1 Mayıs herkesin gündemindeydi. MHP lideri Bahçeli de Taksim’deki kutlamaların ertelenmesini istedi. DTP ise Taksim tartışmasına girmeden 1 Mayıs kutlamalarına tam kadro katılacağını Ahmet Türk’ün ağzından açıkladı. Cumhurbaşkanı Gül de herkesi “aklıselimle hareket ederek kanunlara ve kurallara uymaya” çağırdı.
Türkiye öyle bir noktaya geldi ki artık bayramlar bile gerginlik sebebi olabiliyor. 23 Nisan ve 1 Mayıs bunun en yakın örneği.
Bakalım, 20 gün sonraki 19 Mayıs’ta nasıl ve ne kadar gerileceğiz?
30.04.2008
E-Posta:
[email protected]
|