Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mustafa ÖZCAN

Zeitgeist



Deniz Ülkü Arıboğan bir gazetede, babası Mahir Kaynak ile aralarındaki bakış farkı aralığını analiz ederken şunu söylemişti: Babam kurumsal ve yapısal bir gözlemle ve güzlükle bakıyor. Ben ise konjonktürel olarak bakıyorum…”

Bu açı farkı ise değişim ile değişmez arasındaki sınırları tayin ediyor, belirliyor. Kurumsal bakanlar genel olarak değişmezliğin egemenliğine inanırlar. Konjonktürel bakanlar ise değişimi görürler ve yakalarlar. Gerçekten de öyle. Türkiye Soğuk Savaştan çıktığı halde hayatını o dönemde geçirenler bir türlü o dönemden çıkıldığına anlayamadılar ve ABD’nin her şeye kadir olduğuna inandılar. Kendileri o dönemin algılarının esiri olmaya devam ettiler. Bu refleksi biraz da Süleyman Aleyhisselam vefat ettiği halde onun vefatından bîhaber olan duvar ustası cinlerin hâlâ çalışmaya devam etmeleri kıssa ve örneğinde görebiliriz. Ancak güve Hazreti Süleyman Aleyhisselam’ın asasını yediğinde durumun farkına varan cinler çalışmayı bırakmışlardır. Zira talimat sona ermiştir. Dolayısıyla alışkanlıklar bazen bakış açısını bulandırır ve gerçeklerin görülmesini perdeler.

Değişim ve beka zamanın ruhudur. Almanlar buna ‘zeitgeist’ diyorlar. Yani zamanın ruhu. Tuzruhu gibi bir de zamanın ve zamanların ruhu vardır. Zamanın ruhu hem sosyolojik olarak hem de psikolojik olarak değişir. Sözgelimi, sosyolojik olarak 20 veya 30 yıl içinde nesillerin algısı ve alışkanlıkları değişir. Zamanın ruhu belirli periyodlarla yenileniyor ve değişiyor. Bununla birlikte, yaşlanan insanlar değişen zaman diliminde değil de kendi zamanlarına yaşarlar. Bu zamanın akışkanlığından kopmadır. Damarların teressübat sonucu akışkanlıklarını kaybetmesi gibi. Sosyolojik boyutta anakronizm olduğu gibi psikolojik boyutta da anakronizm vardır. Kur’ân buyruğuyla ‘erzelü’l ömr’ periyodu da insanın artık hayattan ve zamandan kopmasıdır. Mazisine ve hatıralarına gömülerek yaşar. Dolayısıyla kuşakların veya nesillerin çatışması aynı anlamda zeitgeistların çatışmasıdır.

***

Barack Obama ile birlikte ABD de, yeni bir zeitgeist dönemine girmiş bulunuyor. Demokratların Hillary yerine Barack Obama’yı tercih etmeleri değişimi ve bu değişim ruhunu temsil ediyor. Dolayısıyla, ABD yeni bir döneme doğru giriyor. Bu dönemin irhasatını hisseden medeniyetler çatışması teorisyeni Huntington ‘Who are we?’ kitabıyla endişelerini dile getirmişti. 1994 yılından beri Türkiye’nin periferisinde olan kesimlerin merkeze yürümeleri gibi artık Amerika’nın tutunamayanları veya derkenarında yaşayanları da merkeze doğru yürüyor.

Bunun realpolitikaya da yansımaları ve getirileri olacaktır. Bu itibarla, Barack Obama değişimin adresidir. Yahudiler ve diğerleri, değişirken yozlaştırma metod ve yöntemleri izleseler bile bunda pek muvaffak olamayacaklardır. Elbetteki geçiş sancılı olacaktır, ama zorlamalarına rağmen genel istikametinde sapma olmayacaktır.

***

Birileri eski alışkanlıkla birlikte, ‘Barack Obama ile bir şey değişmeyecektir’ kanaatinde. Bu kanaatlerini seslendiriyorlar. Eski tas eski hamam diyorlar. Zeitgeist, yani zamanın ruhunu dikkate alanlar ise ‘eski hal muhal ya yeni hal ya izmihlal’ diyorlar. Barack Obama Hillary’nin yanına almış olduğu Yahudi lobisinin desteğini kazanabilmek ve McCain’in temsil ettiği kurumsal ve mahalle baskısını aşabilmek için İran ve Kudüs konusunda sürpriz açıklamalarda bulundu ve söylemini değiştirdi. Bununla birlikte, bu, genel istikametten bir sapma olarak görülemez. Zira zamanla zamanın ruhu mahalle baskısını da değiştirecek ve tersine çevirecektir.

Dolayısıyla kurumsal ve yatay bakanlar zamanın durduğu vehmiyle yaşayacaklardır. Halbuki İslâmî anlayışta sosyolojik değişim ve onun ötesinde medeniyet değişimi dairesel ve döngüseldir. Elbette dikey boyutu ve zamani veya konjonktürel boyutu görüp de yatay boyutu göz ardı edenlerin de yanılsamaları olacaktır. Bu itibarla, Yahudi lobisi geçen dönemi ve yatay boyutu, Barack Obama ise dikey boyutu ve konjonktürü yani zeitgeiyt’ı temsil ediyor. Yahudiler geçmişi, Obama geleceği temsil ediyor. Bu anlamda, Obama karşıtları zeitgeith’a ya da dehre küfredebilirler. Bununla birlikte, elbetteki McCain’in seçimleri kazanması da ihtimal ve hesap dahilindedir ve yatay konumun refleksi olacaktır. Fakat Obama’ların yükselişi daha fazla ötelenemez. Bir konuşmamda ifade ettiğim gibi Obama engellenebilir, ama Obama’lar engellenemez.

Prof. Dr. Haluk Ulman, Obama’nın gelmesi halinde bile bir şeyin değişmeyeceğini ve eski tas eski hamam durumunun devam edeceğini öngörmektedir. Bu zamanın ruhunu görmemek ve değiştiğini fark etmemektir. Halbuki güneş gibi zaman hergün yeniden ve yeni müjdelerle tulu ediyor, doğuyor.

08.06.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (07.06.2008) - AKP’nin vakti doldu

  (06.06.2008) - Bin Ali’nin ülkesinde bunlar oluyor!

  (04.06.2008) - Kene ve zina

  (03.06.2008) - Danimarka içimizde

  (01.06.2008) - Yusuf’u olmayan kuru yıllar

  (31.05.2008) - Flört ve zina halleri

  (30.05.2008) - Ağustos’ta İran vurulacak mı?

  (29.05.2008) - 555

  (28.05.2008) - Bizans gözüyle bakmak

  (27.05.2008) - Ahmet Raysuni ve maslahat

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır