"Gerçekten" haber verir 15 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

M. Latif SALİHOĞLU

Deprem, hiç unutmaya gelmez



Yakın tarihte yaşanmış depremler üzerinde yaptığımız bir araştırmada, en sarsıcı depremlerin gaflet hengâmında, yani daha çok depremin unutularak ekseriyetin dünya rahatına meylettiği zamanlarda vuku bulduğuna şahit olduk.

1939 yılı sonlarındaki İzmir (7.1) ve Erzincan (7.9) depremleri, zındıka rejiminin bütün kuvvetiyle dini unutturup insanları gaflete, dalâlete, sefahete sürüklemede en yüksek başarıyı gösterdiği bir zamana denk geldi.

Din ve mânevîyatı temelinden sarsmaya azmetmiş olan rejimin madrabazları, o güne kadar bütün kin ve gayzlarını kusmuş, bütün bir milletin iradesini kontrolleri altına almaya önemli ölçüde muvaffak olmuşlardı. Yirmi senedir dinî terbiyeden mahrûm bırakılan insanların ekseriyeti de, ne yazık ki namaz, oruç, hac ve zekât gibi dinî vecibeleri hakkıyla ifâ etmekten uzaklaşmış, hatta Ramazana duyulması gereken hürmeti dahi terk etmiş bir durumdaydı.

İşte, ülke genelini etkisi altına alan bu kalın gaflet tabakası, 7.9 şiddetindeki bir sarsıntıyla kırılmaya yüz tuttu.

Ardından, yeni gaflet dalgaları esmeye ve kabuk tutmaya başladı. Zira, tahribatçı bid'akâr rejim, bütün şiddetiyle devam ediyordu.

Buna mukabil, 1940–1944 yılları arasında Kastamonu, Tosya, Ladik, Niksar, Gerede, Düzce, Hendek, Erciş, ülkenin geneline korku salan pek şiddetli sarsıntılara sahne oldu.

Anadolu'nun tarihinin hiçbir devresinde, bu derece şiddetli ve bu kadar sık periyotlarla ve peşpeşe olmak üzere böylesine depremler yaşanmış değil.

1992'deki yıkıcı Erzincan depremi, yine kış mevsiminde ve yine bir Ramazan gecesinde, üstelik tam da teravih vaktinde meydana geldi. Ramazanın hürmetini tutmayanları büyük bir korkuyla sarstı.

Ancak, hemen hepinizin bildiği son yüz yılın en sarsıcı, en yıkıcı, en korkutucu ve çok hasar meydana getiren deprem, 17 Ağustos'taki Büyük Marmara Depremidir.

Gaflet mevsimi olan yaz aylarında ve bilhassa sıcaklığın had safhada olduğu 16/17 Ağustos gecesinde vuku bulan bu depremin etkileri devam ediyor olmasına rağmen, ne yazık ki kalın gaflet perdesi bir kısım insanlarımızın basiretini bürümüş, kapatmış görünüyor.

Oysa, aldanmakta fayda yok. Gözümüzü kapatmakla, yahut gaflete dalmakla depremin önüne geçemeyiz.

Hasılı, depremi hiç mi, hiç unutmaya gelmez. Ne zaman, nerede ve ne şiddette olacağını da bilemeyiz. O halde, maddî ve mânevî bilumum tedbirlerle depreme her daim hazırlıklı olmalıyız, vesselâm.

Bediüzzaman Külliyesi

Nurs Köyünde inşası tamamlanmak üzere olan Bediüzzaman Külliyesi için Ziraat Bankasında açılmış bulunan hesap numarasına dışarıdan (ATM veya internet üzerinden) para göndermek isteyenler için tam ve eksiksiz bilgiler şöyledir:

Ziraat Bankası Hizan Şubesi

Şube kodu: 0663

Hesap numarası: 4450 6210 / 5001

Bu rakamları girenlerin karşısına şu bilgiler çıkıyor: "Kepirli Köyü Camileri Yaptırma ve Yaşatma Derneği."

NOT: Nurs Köyünün resmiyetteki ismi Kepirli'dir. Nurslular, köylerinin orijinal Nurs ismini resmîleştirmek için gerekli teşebbüs ve müracaatta bulundular, ancak henüz bir netice almış değiller.

Tarihin yorumu (15–17 Eylül 1961–66)

Eylül ortasına düşen dehşet ölümler

Yassıada Askerî Mahkemesinin (Yüksek Adalet Divanı) haklarında idam hükmü vermiş olduğu ve bu hükmün infaz edilmesi kesinleşen devlet ricâlinin isim listesi belli oldu.

Buna göre, sıra Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın idam edilmesi, geriye kalan 450 kişinin ise çeşitli cezalara çarptırılmasına geldi.

15 Eylül 1961 günü kesinleşen bu cezaî hükümler, hemen ertesi gün infaz edilmeye başlandı: Zorlu ve Polatkan 16 Eylül'de idam edilirken, ağır koma halinden henüz çıkamayan Menderes'in idam hükmü ise, 17 Eylül'de infaz edildi.

Bu kanlı hadisenin üzerinden elli yıla yakın bir zaman geçti. Bütün bir millet, şehit Menderes ve arkadaşlarını rahmet ve minnetle anarken, onlara bu zulmü revâ gören zalimlere ise, içinden lânet yağdırıyor.

* * *

Gariptir ki, Menderes (DP) iktidarının devrilmesinde ve mazlûmların idam edilmesinde, şu veya bu ölçüde hissesi bulunan Org. Cemal Gürsel de, yine bir Eylül ortasında can verdi. Hem de, 219 gün bitkisel hayatta kaldıktan, yani ağır koma halinde yaşadıktan sonra öldü. Dahası, son nefesini bu vatanda değil, Amerika'da verdi.

Gürsel'in uzun müddet komada kalması, halk arasında fıkralara da konu oldu. İşte o fıkralardan biri:

"Ne yapsın Gürsel... Ölüp gitse, karşısına Menderes çıkacak. İyileşip kalksa, bu kez karşısına İnönü dikilecek. Ara yerde kaldı bîçare..."

15.09.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (13.09.2008) - Tarafgir cereyanlar

  (12.09.2008) - Darbe tasarrufu devam ediyor

  (11.09.2008) - Kongre yemini ve nihaî bildirisi

  (10.09.2008) - Çekişmede temel yanlışlık

  (09.09.2008) - Bediüzzaman Külliyesinde son merhale

  (08.09.2008) - Sarık yırtanı hafakanlar bastı

  (06.09.2008) - İftiracı polisin başına gelenler

  (05.09.2008) - Sarhoş kalaycı ile aynı evde

  (04.09.2008) - Kedilerin kederden ölümü

  (03.09.2008) - Sizin kedi gargur ediyor mu?

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır