"Gerçekten" haber verir 14 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

‘Ergenekon’da son durum



Birkaç ay öncesinde Türkiye’nin birinci gündem maddesi olan Ergenekon dâvâsı, Başbakan Erdoğan-Aydın Doğan polemiği yüzünden bir süredir gündemden düşmüştü. Ancak Adalet Bakanlığının Savcı Zekeriya Öz hakkındaki soruşturması yüzünden tekrar gündeme geldi.

14 Temmuz 2008 tarihinde mahkemeye sunulan ve 441 klâsörden oluşan Ergenekon iddianamesiyle ilgili incelemesini tamamlayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi dâvâyı 25 Temmuz’da kabul etmişti. Dâvâ 20 Ekim 2008 tarihinden itibaren görüşülmeye başlayacak.

“Terör örgütü kurmak, terör örgütüne yardım etmek, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmak veya görev yapmasını engellemeye teşebbüs”ten tutun da Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı halkı silâhlı isyana tahrike varıncaya kadar çok ağır suçlar içeren dâvânın sonucu büyük bir merakla bekleniyor.

* * *

Son günlerde bu konuda iki gelişme yaşandı. Birincisi Ergenekon savcısı Öz hakkında inceleme başlatılmıştı. Tabi böyle önemli ve büyük bir dâvânın savcısına inceleme başlatılması hemen akıllara Şemdinli Savcısı Ferhat Sarıkaya’yı getirmişti. Hakkında inceleme başlatılan Ergenekon soruşturmasını yürüten Öz’e hukuk camiasından destek gelmişti. Öz’e karşı yapılan hatadan dönülmesi gerektiğini belirten hukukçular, Ergenekon soruşturmasının sonuna kadar götürülmesini istemişlerdi. Ve şu çarpıtıcı tepkiyi göstermişlerdi: “Türkiye, Şemdinli dâvâsının Savcısı Ferhat Sarıkaya’yı kaybetmesi gibi Zekeriya Öz’ü kaybetmesine izin vermemelidir…”

Adalet Bakanlığı da bunu yaptı. Bakanlık Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcıları hakkında soruşturma izni vermeyerek “Öz’ün de kaybedilmesi”ne izin vermedi.

Dâvânın başlarından beri içlerinde emekli paşaların da olduğu sanıkların cezaevine konulması dolayısıyla “Ferhat Sarıyaka’nın başına gelenler Öz’ün başına geleceği” söylenip duruyordu. Şimdilik böyle bir durum ortaya çıkmadı. Hiç değilse hukuk sistemimiz çokça eleştirilen Sarıkaya olayını bir kez daha yaşamadı. Bu yaşanmayacak anlamına da gelmiyor tabi. Daha sonra şikâyetler yapılırsa bu dâvâ sonuna kadar “inceleme” yapılabilecektir. Bu da Ergenekon savcılarını “psikolojik baskı” altına alma anlamına gelebilir. Şimdilik yanlıştan dönüldü diyebiliriz.

* * *

Ergenekon dâvâsı ile ilgili ikinci gelişme de arkasında bir sorunun cevapsız kaldığı garip bir ziyaret vardı. Henüz Savcılık tarafından iddianamesi dahi hazırlanmayan Emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur, “TSK adına” Kocaeli Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi tarafından ziyaret edilmişti. Bu ziyaretin arkasından fazla bir tartışma yaşanmadı. Ancak şu soru pek çok yerde soruldu, soruluyor: Bu emekli iki paşa beraat ederlerse de etmezlerse de “yargı bağımsızlığı” tartışılmaz mı?

Bu ziyaretle ilgili görüşlerimizi 5 Eylül 2008 tarihli yazımızda yazmıştık. Burada dikkat çekmek istediğim konu bu ziyaretle ilgili MAZLUMDER’in suç duyurusunda bulunmuş olması. MAZLUMDER Genel Başkan Yardımcısı Avukat Emrullah Beytar, Ergenekon dâvâsı neticesinde Kandıra Cezaevinde tutuklu bulunan Emekli Orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon’u ziyaret eden Kocaeli Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi’ye hukuka aykırı olarak izin veren savcılar hakkında “Görevi Kötüye Kullanma Suçu”nu gerekçe göstererek Adalet Bakanlığına suç duyurusunda bulundu. Beytar’ın dâvâ dilekçesindeki şu ifadesi çarpıcıydı: “Ciddî bir suçlamayla suçlanan iki şüpheliyi, bulundukları makamdan aldıkları gücü kötüye kullanarak TSK adına yapılmış olunan bu ziyaret yargıyı ve hukuku tesir altına almaya yönelik olduğu açıktır. Savcılığın böyle bir ihtimali dikkate almayarak ziyarete izin vermiş olması açık görevi kötüye kullanma suçu işledikleri kanaatindeyiz.”

20 Ekim tarihi itibariyle bu dâvâyı çokça tartışacağız. Bakalım bu suç duyurusundan sonra “şüpheliler” hakkında idarî ve cezaî soruşturma yapılacak mı? Son dalga gözaltında alınan kişiler hakkındaki iddianame de neler çıkacak? Bu ziyaretler sonrasında gelişmeler nasıl olacak? Bekleyip göreceğiz…

14.09.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (13.09.2008) - Kavganın gerçek sebebi ne?

  (12.09.2008) - Tortulardan kurtulmak

  (07.09.2008) - Yasakçıların icatları

  (06.09.2008) - “Solcu”luk ile darbelerin akrabalığı

  (05.09.2008) - İnsanî mi, mesaj mı?

  (31.08.2008) - Okullar açılırken…

  (30.08.2008) - Hafiyelik

  (29.08.2008) - Uzlaşma mı, mutabakat mı?

  (24.08.2008) - Toplu sözleşme olacak mı?

  (23.08.2008) - Özgürlüğü savunmak suç mu oldu?

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır