"Gerçekten" haber verir 03 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Güven kaybı



Dünyanın bildiği bir gerçeği, yine dünyaca ünlü bir yatırımcı olan Mark Mobius dile getirmiş ya da tekrarlamış. Mobius’a göre en önemli konu ‘güven kaybı.’ Yaşanan krizi değerlendiren Mobius şöyle konuşmuş: “Türkiye’nin ihtiyatlı bir malî politika uygulaması durumunda IMF’ye ihtiyacı olmaz. Türkiye için şu an en büyük risk güvensizlik. Hükümetin politikalarının ve yasaların uygulanış biçiminin âdil olması önemli. Adil uygulama sadece yabancı değil yerli girişimci için de olmalı.”

Gelişmekte olan ülkelere yaptığı yatırımlarla tanınan ve Türkiye’de de 3.5 milyar doların üzerinde yatırımı bulunduğu ifade edilen Mobius, “Şu anda kötümserliğin en üst seviyesinde bulunuyoruz” demeyi de ihmal etmemiş. (Vatan, 2 Mart 2009)

Yıllardan beri tartışılan IMF-Türkiye ilişkileri konusunda da değerlendirme yapan Mobius, yine umumî kanaate uygun görüş beyan edip; hükümetin ihtiyatlı bir malî politika izlemesi ve yabancı yatırımcıları desteklemesi durumunda Türkiye’nin IMF ile yapılacak bir anlaşmaya ihtiyacı olmadığını dikkatlere sunmuş.

Hakikaten Türkiye’nin IMF ısrarını anlamak mümkün değil. Neredeyse bütün dünya IMF’den yakasını kurtarmanın peşindeyken ve büyük ölçüde de kurtarmışken, Türkiye’nin hâlâ IMF ile anlaşarak işleri halletmeye çalışması garip. Dünyadaki gelişmeler gösterdi ki, IMF’in ‘reçete’leri umumiyetle çare olmuyor. O halde yanlış ‘reçete’leri kullanmaya devam etmek niçin?

“Güven dengesi”ni önde tutan ünlü yatırımcı Mark Mobius, Türkiye’yi ‘idare edenler’e de bazı tavsiyelerde bulunmuş: 1- Hükümetin politikaları ve yasaların uygulanış biçimi adil olmalı. 2-Özelleştirmelere devam edilmeli. 3- İhtiyatlı malî politikalar sürmeli. 4- Yabancı yatırımcıların ilgisini canlı tutmak için çaba harcanmalı.

‘Adalet’in, mülkün temeli olduğunu bilen bir kültür için bu tavsiyeler her halde ‘yeni’ sayılmaz. Kanunların uygulanışında ‘adalet’li olmak gerektiği de her halde izah istemez. Aynı şekilde, özelleştirme de genel kabul gören bir uygulamaya dönüşmüş. O halde, devam eden sıkıntının kaynağı nerede? Her halde asıl problemin ‘güven kaybı’ olduğu anlaşılıyor.

Zaman zaman tekrarladığımız bir gerçeği, yeri geldiği için yeniden hatırlatalım: Ünlü Alman iş adamı Robert Bosch, ‘güven kaybı’yla ilgili olarak kelimesi kelimesine değilse de bilmânâ şöyle demiş: “İnsanların güvenini kaybetmektense, para (sermaye) kaybetmeyi tercih ederim.”

Bosch, muhtemelen bu prensibi ticarî hayatında esas aldığı için başarılı olmuş ve şirketinin bu günlere gelmesine vesile olmuş. Hükümetler de ‘güven kazanmayı’ birinci derecede ciddiye alıp ona göre adımlar atarsa muhtemelen krizden kurtulmamız daha kolay olacak.

‘Güven’i kaybedenlerin maddî ve manevî krizleri aşabilmesi mümkün değil. O halde atılacak olan yeni adımları, güven kazanma hedefiyle atalım...

03.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (02.03.2009) - Geçim, hürriyetleri unutturmasın

  (01.03.2009) - Merhaba asker!

  (28.02.2009) - Kaldı 988 yıl!

  (27.02.2009) - ‘Kaza’dan oy çıkarmak

  (26.02.2009) - Aziz cemaat!

  (25.02.2009) - Sizi şarapçılar sizi!

  (24.02.2009) - 40. yıla yakışan coşku

  (23.02.2009) - Onun adı kumardır

  (22.02.2009) - Geciken tedavi

  (21.02.2009) - 40 yıllık çınar

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır