"Gerçekten" haber verir 04 Mayıs 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

H. İbrahim CAN

Kudüs’ü Yahudileştirme çabaları



İsrail’in ruhsatsız olduğu gerekçesiyle Doğu Kudüs’teki Müslüman mahallelerinde başlattığı yıkımlar sonunda Birleşmiş Milletleri de harekete geçirdi. BM İşgal Altındaki Filistin Toprakları İnsanî Faaliyetler Koordinasyon Ofisi yeni yayınladığı raporda Uluslar arası İnsanî Hukuka aykırı olan bu yıkımların hemen durdurulmasını istiyor.

Kudüs’ün surlar içinde kalan ve “Eski Şehir” olarak adlandırılan kısmı ile Tapınak Dağı ve Batı Duvarı ile El Aksa Camiini içine alan Doğu Kudüs’te 210 bin Müslüman yaşıyor. Bu bölge 1967 yılındaki Altı Gün Savaşında İsrail’in eline geçti.

İsrail 1967 yılından bu yana işgali altındaki topraklarda Filistinlilerin sahip olduğu binlerce binayı yıktı. Resmî istatistiklere göre yalnızca Doğu Kudüs’te yıkılan Filistinlilere ait bina sayısı 2000. Gerekçe imar mevzuatına aykırılık. Yalnızca 2009 yılında Filistinlilere ait 19 bina yıkıldı. 109 kişi bu yüzden evsiz kaldı. Fakat ilginç olan tarafı yıkılan bu binaların yerine Yahudilerin yeni bina inşasına ve bu bölgeye taşınmasına izin veriliyor. Doğu Kudüs’ün yüzde 35’i Yahudi yerleşimine tahsisli. Şimdi bu bölgede 195 bin İsrailli yerleşimci yaşıyor. Yüzde 35’i ise 1967 yılından bu yana plansız. En son Doğu Kudüs’teki El-Suahara bölgesinde 60 daireden oluşan bir site inşa edilmeye başlanıldı. Kudüs Belediyesi bu sayıda daire inşasının yeni yerleşim yeri anlamına gelmeyeceğini savunuyor. Halbuki Uluslar arası İnsanî Hukuka göre işgal edilen topraklara sivil nakledilmesi kesinlikle yasak.

Buna karşın Filistinlilerin bina inşa edebileceği alan Doğu Kudüs’ün yalnızca yüzde 13’ü ile sınırlı. Bu alan da 9,2 km2 ediyor. Bu dar alanın büyük bir kısmı zaten yapılaşmış. Bu alanda verilen yapılaşma yoğunluğu ise çok düşük. Üstelik yapı ruhsatı başvurusu hem zaman alıcı, hem de çok pahalı. Çünkü önce mevzi imar planı yapılacak. Sonra bu planda kamuya ayrılacak yol vs belirlenecek. Mevcut arsalar zaten küçük. Türkiye’deki 18. madde uygulaması gibi önce bu arsaların birleştirilip yeniden bölünmesi gerekiyor. Bu da imkânsıza yakın bir iş. Bu olumsuz şartlara rağmen kabul edilen başvuru sayısı Filistinlilerin ihtiyaçlarına yetmiyor. Çünkü İsrail’in güvenlik duvarı yüzünden insanlar Kudüs’teki ikamet izinlerini kaybetmemek için, bu bölgeye akın ediyor. Çünkü bölge dışına taşındıklarında ikamet belgelerini kaybedecekler. Bu da işsizlik ve yoksulluk anlamına gelecek. Halen bu bölgede yıkım kararı verilmiş evlerin yıkılması halinde 3600 kişi daha evsiz kalacak. Buna Silvan Mahallesi ve Şeyh Cerrah Mahallesinde yıkımı bekleyen evler de ilâve edildiğinde 5 binin üzerinde Filistinli bu bölgeden sürülmüş olacak. Şeyh Cerrah Mahallesindeki bir başka sorun da mülkiyet konusunda Filistinlilerle Seferad Yahudileri arasında yaşanan ve yıllardır bir türlü sonuçlanmayan dâvâlar.

En son Osmanlı arşivlerinden çıkan bir belge, Şeyh Cerrah Mahallesine Filistinlilerin Kurtuluş Savaşı sonrasında yerleştiklerini gösteriyor. Halbuki Yahudiler bu bölgeyi savaştan önce satın aldıklarını iddia ediyorlardı.

Aslında yıkımlar yalnızca Doğu Kudüs’e has değil. Batı Şeria’da da ciddî yıkımlar yapılıyor. İsrail Yönetimi, işgali altındaki topraklarda Filistinlilere imar izni verilen bölgeleri çok sınırladı. Filistinliler evlerinin yıkılmasıyla kalmıyor, aynı zamanda para cezası ve bazen hapis cezasına da çarptırılıyorlar. 2001-2006 yılları arasında Belediyenin imar cezalarından topladığı yıllık para cezası tutarı 6,07 milyon dolar.

İsrail’in Filistinlileri Doğu Kudüs’ten çıkarma planına uluslar arası kamuoyunun dur demesi gerek. İşgal ettikleri topraklarda yaşayan Filistinlilere karşı uluslar arası yükümlülüklerini yerine getirmesi, öncelikle de çıkarılmış yıkım kararlarını dondurması sağlanmalı. Aksi halde birkaç yıl içinde Filistinlilerin Doğu Kudüs’ten büyük ölçüde çıkarılacağı aşikâr. Hükümetimize yıkımları durdurmak için girişimde bulunma görevinin yanı sıra, bizlere de uluslar arası kuruluşları e-posta ve diğer yollarla baskı altına alma görevi düşüyor. Kudüs bizim için vazgeçilmez bir mukaddes mekân.

04.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (03.05.2009) - Dostluk ve mutluluğa dair

  (02.05.2009) - Putin’in yeni nüfuz bölgeleri: Abhazya ve Güney Osetya

  (01.05.2009) - Türkiye ile Azerbaycan aynı dili konuşmuyor mu?

  (30.04.2009) - Sri Lanka’da binlerce masum insan ölümü bekliyor!

  (29.04.2009) - Domuz gribi bizi teğet geçecek mi?

  (28.04.2009) - Savaş çocuklarının dramına seyirci kalmayalım!

  (27.04.2009) - Obama’nın konuşması bir “Meds Yeghem”!

  (26.04.2009) - Sabretmek en büyük tedbir

  (25.04.2009) - BM, Kerkük meselesini çözebilir mi?

  (24.04.2009) - Gazze’de savaş suçu işlenmemiş!

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis