"Gerçekten" haber verir 01 Mayıs 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Zafer AKGÜL

Çok mühim konuşmalar bunlar!



Türkiye’de Genelkurmay Başkanlarının basın toplantıları ve konuşmaları hep önemsenir ve mühimsenir (!). Malûm akredite-makredite ayırımından ötürü ince kriterlerden geçirilerek intihap (!) edilmiş medya mensupları daha toplantıdan bir kaç gün önce sürmanşetten veciz sözlerle (!) dolgu tekniği yaparak toplum mühendisliği ve sosyo-psişik vak’a örneklerini maharetle sergilerler: Genelkurmay başkanından önemli açıklamalar! Çok mühim konuşma... Çok önemli basın toplantısı.. Çok çok…

Türkiye’deki demokrasinin genlerine işlemiştir genelkurmay başkanlarının basın toplantısı yapmaları. Futboldan ticarete, enflasyondan dış politikaya, iç işlerden tarıma ve neredeyse süne ile mücadele gibi uzak yakın her meselede ikinci bir hükümet başkanı veya cumhurbaşkanı gibi karşılanmaları ve öyle algılatılmaları rutin hallerden sayılmaktadır. Bu güne kadar hiçbir apoletli otoritenin veya üst düzey yetkilinin önemsiz konuşma yaptığı görülmemiştir. Hepsi de son derece önemli ve mühim beyanatlarda bulunmuşlardır. Bu, ülkemizde gelenek haline gelmiş bir cumhuriyet kültüdür.

Basın toplantılarının yapılmasından hemen sonra kutsal bir metin gibi inceden inceye incelenir (!) Önce zahiri ve görünen göstergesel anlamları, göstergebilim açısından (semiotics) ele alınır. Sonra göndergesel işlev (referantial function) anlamlarına geçilir.

Sayın genelkurmay başkanının konuşmalarının sesbilimsel niteliklerine dair bir dizi tesbitler sunulur. Dilin durumuna göre ön ünlüler ve art ünlüler içinde kalın, geniş, dar türlerden hangilerinin a, e, i, o; ya da u, ü, ı ünlülerinin kaç defa yinelendiği üzerinde durulur. A, e, i, u, ü ünlülerinin çene açısının durumuna göre ne kadar, dudakların durumuna göre kaç kez telâffuz edildiği belirlenir! Dilimizdeki süreksiz ünsüzlerin b, c, d, g, k, p, t harflerinin p, ç, t, k olarak söylendiği yerler üzerinde özenle durulur. Böylece iyi bir dil bilim dersi çıkarılır.

Konuşmanın cümle yapıları hakkında tefsir ve tevil yapılır.Cümlelerin ne kadarı fiil cümlesidir, kaç tane geçmiş zamanda devamlılık, kaç tanesi di’li geçmiş zamanın hikâyesi kiplerindedir, konuşmanın hangi bölümünde şart cümlesi ve emir cümleleri ağırlıklı olarak yer almıştır hepsi tahlil edilir. Bitmez main clauss, ana cümle, yan cümleler de kamuoyunun dikkatlerine takdim edilir. Zarf tümleci ağırlıklı mı, sıfat tümleci ağırlıklı mı cümle kullanılmıştır? Soru cümlelerinde düz soru mu, yoksa, tazir, azar, fırça çekme anlamlı soru cümleleri mi tercih edilmiştir? Bunların hepsi, ama hepsi şiir ve hikâye tahlilleri, metin tahlilleri gibi bir bir, tek tek incelenir. Ayrıca konuşma üslûbunun sert mi, yumuşak mı yapıldığı, sert ise konuşurken kimlere sert ve ters ters baktığı konusunda uzun uzun yorumlar yapıldıktan sonra “Anlayana!” mesajı da eklenerek böylece kraldan fazla kralcılık yapılarak idrak ve tefhim alanında ne kadar zekâvet ve fetanet sahibi oldukları da çaktırmadan konuşmacı da “Çağırdığımıza değecek bir adammış” imajı uyandırılır ve vefa borcu böylece ödenmiş olur. Gerisi seçilmiş vekillerin, hükümet üyelerinin meselesidir, bizi ilgilendirmez. Bu kısımda da bir anlambilim malûmatı (semantics) sergilenir.

Bundan sonrası “her derse deva” ve “bundan iyisi, camda kayısı” gibi atasözlerinin kompozisyon titizliğinde ele alınmış giriş, gelişme sonuç sürecinin son uç bölümü çalışmalarıdır.

Bakınız şu elimde görmüş olduğunuz ayna-tarak çok tehlikesiz ve gayet derecede sıhhî malzemeden yapılmıştır. Keller dikkat etsinler, ama korkmasınlar. Neticede ayna/tarak’tır bunlar. Bu tarak kazara elimden fırlayacak olursa sağa-sola, ileriye-geriye doğru yatarak tehlike geçiştirebilir. (Not: Burada gülünecek. Gülmekten emir Gül! olur.) Yanlış anlamayın canım. Üzerinize almayın. Hemen korkmayın yine. Bu bir emir değil ricadır. Çok esprili ve anlamlı ifadelerdir bunlar. Çok güzel mesajlar vermişlerdirler. Çok önemli konuşmalardırlar bunlar. Efendim bir sonraki konuşmanız ne zaman acaba? Stratejik ve konjonktürel açıdan bir sakıncası yoksa tarihini lütfeder misiniz acaba? Yani ben ve arkadaşlar merak ettiği için onlar adına sordum. Ellerimin titremesine bakmayın yani.

01.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (23.04.2009) - Değişim ne zaman?

  (16.04.2009) - Anlamak isteyene!

  (27.03.2009) - Maymun muhabbeti

  (21.03.2009) - Ah, Tolon Tolon!

  (07.03.2009) - Biz de ümitliyiz

  (24.02.2009) - Rüzgâr durmadan eserdi

  (30.01.2009) - Kantarın topuzu kaçmasın

  (22.01.2009) - Yargısız infaz

  (16.01.2009) - Bombalı günler

  (09.01.2009) - İnsanlıktan yanayız

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis