"Gerçekten" haber verir 30 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Robert MİRANDA

Kötü Müslüman, İyi Müslüman



ABD’nin Federal Araştırma Bürosu (FBI) olarak bilinen ulusal güvenlik ajansı bugünlerde bazı Müslüman organizasyonlar tarafından Müslümanlar arasında bilgi sızdırması amacıyla ülke genelindeki camilere ajan yerleştirildiği iddiaları sebebiyle yoğun bir şekilde eleştiriliyor.

FBI’ın bu türden girişimleri Amerika’da yaşayan Müslümanların hayatlarına haksız bir müdahale ve temel haklarının ihlâlidir.

Nitekim ABD Kongresi’nin seçilmiş ilk Müslüman kongre üyesi Keith Ellison (Demokrat Parti-Minnesota), “Sözkonusu iddialar beni ciddî anlamda sıkıntıya sokuyor” açıklaması yaptı.

Mart 2009’da, bir Senato Adlî Kurul toplantısı sırasında FBI ile ilgili bir oturumda, savcılardan biri Yönetici John Mueller’e FBI’ın cami denetimleri hakkında bir soru yöneltti.

ABD Senatörü Russ Feingold (Demokrat Parti - Wisconsin), Yönetici Mueller’e özellikle FBI ajanlarının başsavcı talimatları doğrultusunda camilere girip girmediğini sordu ve eğer girdilerse kaç ajanın bu konuda görevlendirildiğini öğrenmek istedi.

Özel görevlendirilmiş kimselerin Müslümanların ibadet mekânlarına gizlice sokulması sadece Müslüman Amerikalıların sivil özgürlük haklarını ihlâl etmiyor, aynı zamanda camilerin kutsallığına da bir hakaret anlamı taşıyor. Müslümanlar camilere girdikleri zaman kendilerini güvensiz bir ortamda ve her an izlendikleri zannı altında hissetmemeliler, FBI bu bağlamda Müslümanların dini özgürlüklerini ihlâl edemez.

Bazı medya kanalları tarafından FBI’ın bu girişimler konusunda açıklama yapması talepleri karşısında, FBI, araştırma metotları ve kendilerini bilgi sağlayan gizli kaynakları konusunda onları riske atmamak adına herhangi bir açıklama yapamayacağını açıkladı.

Los Angeles’taki Ulusal Avukatlar Derneği yöneticilerinden Jim Lafferty, FBI’ın ajan provokatörler kullanarak bu tür infiallere yol açmasının, Anayasal bir hak olan bir kişinin kendi dinini yaşaması hakkına karşı bir ihlâl olduğunu ifade etti ve Müslümanların sanki daha az vatansever ve şiddet olaylarına başkalarından daha eğilimli oldukları mitinin daimî hale getirilmesine sebep olduğunu belirtti.

Lafferty bu konuda, “Bu kesinlikle FBI’ın 60’lı ve 70’li yıllarda yasadışı faaliyet gösteren COINTELPRO yapılanmasının yaptığı şeydir. Bunlar Müslüman topluluğunun itibarını zedelemek, onları suçlu gibi göstermek ve bütün şerlerin kaynağı gibi lanse etmek amacı taşıyordu. Güney Kaliforniya’da daha önce FBI’ın camiler için ajanlığını yapmış eski bir ajanının ifadelerinde de bu husus açıkça görülebilir ki, bu teşkilât FBI tarafından tamamen suçsuz olan ve hiçbir suça karışmamış olan insanları şüpheli konumuna sokmak için düzenlenmiş ve tamamen bir ajan provokatörün yalancı ifadesine dayandırılmıştır. Sözkonusu ajanın kendisinin zaten bir suçlu olduğu ve ciddî bir suç geçmişine sahip olduğu anlaşıldı! Bu türden faaliyetler Amerikan toplumu arasında Müslümanların güvenilmez kimseler olduğuna dair yanlış inanışı yaymak amacıyla yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

Lafferty’e göre Güney Kaliforniya Müslümanların FBI’ın faaliyetlerinin kendi haklarına dokunduğu ve müdahale ettiğini fark ettikleri andan itibaren FBI ile işbirliği yapmayı durdurmuştur. Yine Lafferty’e göre, esasında ajanlarla izlenen camilerin hükümeti suçlaması gerekmektedir ve hak ihlâllerini protesto etmelidir.

FBI’ın faaliyetleri Milwaukee’deki Müslümanlar tarafından da ifşa edildi. Amerika Nur Enstitüsü, FBI’ın faaliyetlerini kınadı ve bütün Müslümanları FBI’ın ajanlık faaliyetlerini durdurması yönünde birlikte çalışmaya çağırdı. Aynı şekilde bu mânâda FBI’ya hizmet edenler ve onlara ajanlık hizmeti veren Müslümanların da “Ey iman edenler, zandan çok kaçının; çünkü zannın bir kısmı günahtır. Tecessüs etmeyin (birbirinizin gizli yönlerini araştırmayın). Kiminiz kiminizin gıybetini yapmasın (arkasından çekiştirmesin.)” (Hucurat, 12) âyetine muhatap olacaklarını ilân etti.

İbni Kesir, Tefsir’inde bu âyeti yorumlarken, “Allah birbirinizin gizli hallerini araştırmayın demektedir. Tecessüs fiili genelde kötü niyetlerle yapılır ve yapana da casus denir. Sahih’te Peygamber Efendimiz’in şu hadis-i şerifi nakledilir: “Tehassus (duyu organlarıyla başkasını murakebe etmek) ve tecessüs (başkasının gizli taraflarını araştırıp meydana çıkarmak için çaba sarf etmek) etmeyiniz. Aranızdaki bağları koparmayınız. Birbirinize sırt çevirmeyiniz (Tadabur). Ey Allah’ın kulları kardeş olunuz.” Al-Avza’i de şunu belirtmektedir: “Tecessüs birşeyi araştırmaktır, Tahassus ise insanlar konuşurken onların izni olmadan onları dinlemek yahut kapılarına kulaklarını dayayarak dinlemektir. Tadabur da birbirine sırt çevirmek anlamına gelir” (İbni Kesir Tefsiri, Cilt 9, s. 201/202)

Netice itibariyle iyi Müslümanlar kardeşleri üzerinde ajanlık yapmazlar.

30.04.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (22.04.2009) - Türkiye, Risale-i Nur’la anahtar ülke oldu

  (15.04.2009) - Latin Amerika’da İslâm’ın yayılması üzerine

  (09.04.2009) - NATO’nun yeni rolü

  (01.04.2009) - Sudan kâr etme politikaları

  (18.03.2009) - Meksika’da İslâm yayılıyor

  (11.03.2009) - Mevlid Kandili’ni idrak ederken

  (04.03.2009) - ABD, Irak’tan çekilsin; Nursî yolu gösteriyor

  (26.02.2009) - Amerikan ekonomisinin kamulaşması

  (18.02.2009) - Açgözlülük Amerika’daki ekonomik krizi ateşledi (2)

  (11.02.2009) - Amerikan vahşi kapitalizminin yükselişi ve düşüşü (1)

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis