25 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

Netice almak için


A+ | A-

Son dönemde hak ve özgürlüklerin önünü açma yönünde yapılan her girişim, meseleyi temelden çözecek yapısal reformlar gerçekleştirilmediği ve bunu mümkün kılacak zihniyet değişimi başarılamadığı sürece, netice almanın mümkün olmadığını gösteriyor.

Genel bir sorun olan hak ve özgürlük ihlâllerini, bunlara kaynaklık eden sistem ve zihniyeti tümden etkisiz kılmadan önlemenin imkânı yok.

Ayrıca, bu ihlâllerden birini seçip öne çıkararak çözme iddiasıyla ortaya çıkmanın, öngörülen sonucu alamamak bir yana, diğer ihlâlleri ihmal ve gözardı etme ve bunun getireceği “çifte standart, nalıncı keseri” eleştirilerini davet etme gibi son derece ciddî sakıncaları da söz konusu.

Yıllardır Türkiye’nin gündemini meşgul eden ve bir türlü çözülemeyen problemlerin tümü, temeldeki demokrasi eksikliğinin ve hukuk zaafiyetinin ortaya çıkardığı sorunlar. Çare ise genel anlamda demokrasiyi geliştirip objektif hukukun hakimiyetini sağlamaktan başkası değil.

“Güneydoğu-terör-Kürt” gibi isimlerle anılan kronik problem için de bu geçerli; yargısız infaz, işkence, dayak, başörtüsü yasağı, katsayı zulmü, iş hayatındaki adaletsizlikler gibi durumlarda da.

Çözümün anahtarları demokrasi ve hukuk.

Türkiye bu kavramları gerçek anlamlarıyla hakim kılmayı bir türlü başaramadığı içindir ki, açıktan veya örtülü müdahalelerle etkinliğini hâlâ sürdüren baskıcı ve dayatmacı statükonun ürettiği çok yönlü sorunları bir türlü çözemiyor.

İşin kötüsü, perakende çözme girişimleri de yine statükonun koyduğu bariyerleri aşamıyor.

Başörtüsü yasağını üniversite öğrencileriyle sınırlı olarak anayasa değişikliği yoluyla kaldırma yolunda hem konuya yaklaşım biçimi, hem de yöntem olarak yanlış olan teşebbüsün, yasakçı zihniyeti daha da güçlendirecek biçimde gündeme getirilip akamete uğraması, bunun düşündürücü ve ibretli örneklerinden yalnızca biriydi.

Şimdi 28 Şubat’ın koyduğu ve o zamandan beri çok ciddî mağduriyetlere yol açan katsayı haksızlığını bitirmeyi amaçlayan bir karar alındı.

Kapatma dâvâsında katsayı

Göründüğü kadarıyla, başörtüsü meselesindekine benzer hatalar bu kararda söz konusu değil gibi. Gerçi konuya, ÖSS sisteminin yerine getirilmesi öngörülen yeni uygulamanın detaylarıyla ilgili birtakım belirsizlikler ve açık arayanların kullanmasına elverişli gibi gözüken boşluklar açısından bakıldığında yine çok rahat olmak mümkün değil. Ve asıl tedirginlik kaynağı ise, özellikle katsayı kararının, bu konudaki tavrı belli olan Danıştay’a götürülerek iptali ihtimali.

AKP hakkındaki kapatma dâvâsında verilen “ağır ihtar” kararının gerekçesinde, partiyi laiklik aleyhtarı faaliyetlerin odağı olarak gören üyelerin dayanaklarından biri, AKP iktidarının katsayıyı kaldırma girişimleri olarak kayda geçmişti.

Şimdi YÖK’ün kararı için yapılan “İktidarın amaçlarıyla örtüşüyor” yorumları, katsayı kararını iptalin de ötesinde, AKP için çoktandır fısıltı gazetesiyle yayılan “yeni bir kapatma dâvâsı”na altyapı oluşturma planının işaretleri olmasın!

Bunları yazmamızın sebebi, katsayı kararının getirdiği ferahlığa “turp sıkmak” veya herşeye olumsuzdan yaklaşma saplantısı gibi bir psikoloji değil; ülkenin AKP iktidarıyla birlikte tedrîcen derinleşen bir yargı vesayetine alındığı gerçeği.

İşin garibi, AKP kendisinin de mağduru olduğu ve kapatma dâvâsında ecel terleri döktüğü bu durumu düzeltmek için hâlâ kayda değer birşey yapmadı. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, evvelce “Meclis tatile girmeden sonuçlandıracağız” dediği “yargı reformu stratejisi”ni son açıklamalarında bir kez daha telâffuz etti, ama bu yönde bir hazırlığın işaretleri hâlâ ufukta görünmüyor.

Meseleyi zihinlerde daha da netleştirmek için hatırlatalım: Anayasa Mahkemesinin AKP kararı açıklanalı, yani parti ipten döneli bir yıl geçti.

Peki, bu bir sene içinde yargı reformu ve demokratikleşme yönünde hangi yeni adım atıldı?

25.07.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.07.2009) - Katsayı zulmü bitti mi?

  (23.07.2009) - Yargı vesayeti

  (22.07.2009) - Eruygur ve Tolon

  (21.07.2009) - Türkiye beklemede

  (19.07.2009) - Cemaatleşme ihtiyacı

  (18.07.2009) - Tuhaf zamlar

  (17.07.2009) - Men dakka dukka

  (16.07.2009) - Yine HSYK krizi

  (15.07.2009) - Darbe ve demagoji

  (14.07.2009) - Darbelerle hesaplaşmak

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.