28 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Hakan YALMAN

Adalet ve dairelerin dengesi


A+ | A-

Varlık âleminin en önemli özelliklerinden biri adalet üzere işliyor olması. Bu mânâyı bozma gayreti içindeki bütün hukukçulara rağmen eşyada hakim olan bir adalet var ve bu varlığın her safhasında işliyor. Hem kâinat kitabının hem de Kur’ân’ın en temel düsturlarından biri adalet.

Adalet bir dengenin ifadesi ve var olan her şeyde bir denge hep gözleniyor. Eşyanın kendi iç yapısında ve maddî planda bir denge olmakla beraber dengenin bütünde tamamlandığı ve mutlaklaştığı alan dünya ve ahiret dengesi olmalı. Bir hukukçunun ya da idarecinin tüylerini ürpertecek, uykularını kaçıracak ve çok hassas düşünmesini ve davranmasını gerektirecek hakikat de bu olmalı.

Artı-eksi, sıcak-soğuk, yaş-kuru, iyi-kötü gibi unsurlarda bir dengenin gözlendiği âlemde zaman zaman bu adaletli yapıya uymuyormuş gibi gözlenen ve varlığın geneline yayılmış bir hakikat olan adaletle uyumlu olmayan hallerden kaynaklanan boşluğun tamamlayıcısı uhrevî âlem ya da ahiret. Yaşadığımız âlemde verilen nimetlerin elden alındığı gibi bir yapının olması, bizleri nimetlere boğan Rabbimizin bunları elimizden alıyormuş gibi olduğu bir işleyiş kıyametin ardından saadet-i ebediyenin geleceğinin en büyük delilidir. Bu noktada Üstad İşarat’ül İ’caz’da “din gününün sahibi” mânâsını tefsir ederken hükmü çok açık koymuştur: “Evet rahmetin rahmet olması, ni’metin ni’met olması ancak ve ancak haşir ve saadet-i ebediyeye bağlıdır. Eğer Âlemlerin Rabbi adil-i mutlaksa ki buna en ufak şüphe bırakmayacak delil bizzat varlık âlemidir, o halde burada eksik kalanların tamamlayıcısı bir başka âlemin varlığı vaciptir.

Bu dünya ve ahiret dengesi içinde aynı zamanda daire-i esbap ve daire-i itikad dengesi ortaya çıkar. Maddî âlem daha çok hikmetin hakim olduğu ve sebeplerin ön planda işlediği bir zemin şeklinde halk edilmiştir. Bu zeminde pek çok şeyin arka planında işleyen gerçek kudret gizlenmiş ve sebepler ön plana çıkarılmıştır. Bu hakikatlerin zıtları ile ortaya çıkmasını gerekli kılan ve kötü ya da şer şeklinde algılanması gereken işleyişlerde, kudretin şerle irtibatını doğru yere oturtamayacak arzî nazarlarda ortaya çıkacak sonucun azamet ile bağdaşmayacağının bir sonucu olmalıdır. Bu durumun idraki ve gerçek hikmeti ancak uhrevî bir nazarla algılanabilir.

Ancak her dairenin kendi hükümlerine riayet de yine adalet gereği olmalıdır. Daire-i esbabın gereği sebeplere riayet ve varlığın işleyiş basamaklarına itaat etmekle sonuç almaktır. Daire-i itikat alanından bakıldığında ise sebeplerin hiçbir etkisinin olmadığı aslında her şeyin direkt kudret kaleminden çıktığı gözlenir. Adaletin gereği her iki alanda da o alanın hükümlerine göre hareket etmektir. Bu olmadığında ortaya çıkacak durumu zamanın Bedii şu veciz ifadelerle ortaya koymaktadır: “Daire-i esbabda iken tabiatıyla, vehmiyle, hayaliyle daire-i itikada bakan Mutezile olur ki, te’siri esbaba verir. Ve keza, daire-i itikadda iken ruhiyle imanıyla daire-i esbaba bakan da esbaba kıymet vermeyerek Cebriye Mezhebi gibi tenbelcesine bir tevekkül ile nizam-ı âleme muhalefet eder.”

İşte din gününün sahibi olan Allah, o günde yaşanan her şeyin tam karşılığını verecek ve yine o günde dinin hakikatleri esbabdan sıyrılmış şekilde bütün çıplaklığı ile ortaya çıkacaktır. İşte o zaman sebepler alanında hikmet gereği yaşatılan ve aklımızın dar ölçüleri ile İlâhî adaletle bağdaştıramadığımız pek çok hadisenin aslî boyutu ortaya çıkacak ve her hadisenin, yaratılan her olayın sahibi olan Zat daha dengeli ve ölçülü şekilde idrak edilecektir. Orada daire-i itikadın daha ön plana çıkması ve daire-i esbaba galebesi ile her şeyin iç yüzü ortaya çıkacak ve hadiselerin arkasındaki ulvî maksatlar netleşecektir. Henüz yeryüzünde bulunan bir insan için bu durum ancak daire-i itikada yönelik olarak yaratılmış kalp alanında yaşanabilir. Bu noktadan bakıldığında, bir arzlının daire-i itikad ve daire-i esbab dengesi, fiilleriyle sebepler alanında bulunup oranın gereklerine tam riayet ederken, kalbi ve itikadı ile daire-i itikadda kalıp eşyanın gerisindeki asıl tesir sahibini unutmamaktır. Dünya ve ahiret dengesi anlamındaki adaletin tanımı da bu olsa gerektir.

28.07.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.07.2009) - Derin sosyal bağlar

  (07.07.2009) - İnsanlığının çıkış yolu, Risâle-i Nur'da

  (30.06.2009) - Depresyon toplu yaşanabilir mi?

  (23.06.2009) - Hayatın ve hizmetin incelikleri

  (16.06.2009) - Başlangıç ve bitişlerle tazelenen hayat

  (09.06.2009) - Yeni dünya düzeninde Nur Talebeliği

  (02.06.2009) - Sosyal düzende doğrunun arayışı

  (26.05.2009) - Aile boyu hizmet

  (19.05.2009) - Yeryüzünü kuşatan muhabbet

  (11.05.2009) - NURLU BİR GELECEK İÇİN KÜFRE KARŞI İTTİFAK

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.