30 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kadir AKBAŞ

HSYK üyelerinin kişisel ilişkileri


A+ | A-

HSYK başkan vekili Kadir Özbek’e bir gazeteci, HSYK’da yaşanan krizin görünürdeki mimarı Ali Suat Ertosun’un Ergenekon sanıkları ile oldukça samimî bir ortamda birlikte görüntülenmesi hakkında ne düşündüğünü soruyor. Kadir Özbek’in cevabı, “Herkesin kişisel ilişkisi olabilir” oluyor. Bu cevap HSYK’da vehametten de öte bir pervasızlığın hakim olduğunun işaretidir.

Böyle bir değerlendirme, Türkiye’de bu aşamada HSYK’da görünür olan yargı krizinin sanıldığından da derin olduğunu gösteriyor. HSYK, kayıtlarının incelenmesi halinde kurulun hakim ve savcıların sanık ve yakınları ile “kişisel ilişki” kurmasına hoşgörü ile bakmadığı görülecektir. Demek ki sanıklarla masum! kişisel ilişkiler kurmak için yüksek yargıda görev almayı beklemek gerekiyor. HSYK başkan vekili verdiği vahim cevapla adeta Ali Suat Ertosun’un kişisel ilişkilerini onayladığı deklere ediyor.

Bu onaylayıcı cevap ve tutum Ali Suat Ertosun’un kişisel ilişkilerinin kurulun bilgi ve onayı ile, kurul adına yürütüldüğü gibi kimsenin arzu etmeyeceği bir zannın da kamuoyunda yerleşmesine yol açabilecektir. Kadir Özbek’in ayaküstü bir soruya verdiği kısa cevap tam bir talihsizlik olmuştur. Tashih edilmesi kaçınılmazdır.

HSYK’da yaşanan kararname krizinin şimdilik aşılmış olması Ali Suat Ertosun’un detayları her geçen gün ortaya çıkan ve genişleyen ilişkilerinin HSYK başta olmak üzere bütün bir yargı camiasını kamuoyu nezdinde zan altında bırakması kuvvetle muhtemeldir. HSYK üyesi Ali Suat Ertosun’un istifa etmesi HYSK başta olmak üzere bütün bir yargı camiasını ağır bir töhmetten kurtaracaktır.

HSYK’da yaşanan kararname krizi, yargıdaki yapılanmayı, kümelenmeyi de açığa çıkardı. HSYK’nın asil ve yedek üyelerinin önemli bir bölümünün Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) isimli varlığı hukuken tartışmalı bir derneğin üyeleri olduğu anlaşıldı.

YARSAV’ın yüksek himayeye mazhar, halen görevde olan bir başkanı var. Yargıtay’da savcı olarak görev yapıyor. Ancak kamuoyu, onu bir siyasî parti başkanı gibi algılıyor. Düzenlediği basın toplantılarında öfkeyle siyasîleri, başbakanı, hatta cumhurbaşkanını adeta tehdit ediyor. Erkenekon sanıklarına taktikler veriyor. Ergenekon soruşturması kapsamında evi aranan eski Yargıtay başsavcısının, arama sırasında evine gidiyor, şüphelinin avukatlığına soyunuyor.

YARSAV, başından beri Erkenekon dâvâsı sanıkların tarafında olduğunu deklare ediyor, dahası açıkça sanıkların savunmalarını üstleniyor. YARSAV basın açıklamaları ile bir meslek kuruluşu olmaktan öte muhalefetteki bir siyasî parti görüntüsü veriyor. Türkiye’nin ma’kus kaderini değiştirebilecek, demokrasisini kurumsallaştıracak ve kalıcı kılabilecek önemli bir dâvâda pervasızca sanıklar yanında taraf olabilen bir dernekte HSYK üyelerinin önemli bir bölümünün üyeliklerinin devam etmesi kabul edilebilir, izah edilebilir bir durum değildir. Hakim ve savcıların tayin ve cezalandırılmalarında tek karar verici durumunda olan HSYK üyelerinin Erkenekon ile bu denli özdeşleşmiş bir dernekte üye olarak kalmaya devam etmeleri HSYK ve Ergenekon dâvâsı üzerindeki spekülasyonları giderek artıracaktır. Meslekten ihraç yetkisi sebebiyle görevde olan bütün hakim ve savcılar üzerinde kaçınılmaz, korkutucu, yıldırıcı bir etkiye sahip HSYK üyeleri tarafsızlıkları üzerine ciddî endişeler uyandıran YARSAV üyeliğinden geç olmadan istifa etmeliler. Yoksa dozu giderek artan eleştirilere muhatap olmaları kaçınılmazdır. Bu durum yalnızca itibarı oldukça örselenmiş olan HYSK’yı yıpratmakla kalmayacak, bütün yargı camiasını yaralayacaktır.

30.07.2009

E-Posta:


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.08.2009) - “Millî” olanın yeniden tanımlanması

  (06.08.2009) - İstanbul barosu ara rejimlerin mirasçısı mı?

  (30.07.2009) - HSYK üyelerinin kişisel ilişkileri

  (24.07.2009) - Yargıyı, yargıdan korumak!

  (16.07.2009) - Çocuklar için adalet çağrısı

  (31.10.2008) - AYM demokrasiyle barışık mı?

  (23.10.2008) - ANAYASA MAHKEMESİ VE TOPLUMSAL UZLAŞMA

  (20.10.2008) - Kanun değişti, zihniyet değişmedi

  (16.10.2008) - Otoriter laiklik anlayışı sürdürülemez

  (28.08.2008) - “Özgürlük kalkanına bürünen tesettür” ve yüksek yargıda ideolojik istikrar

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.