12 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Ali OKTAY

Cat Stevens’dan Yusuf İslam’a değişim


A+ | A-

ise sondaydım sanırım. Yıl da 1987 olsa gerek. Hayat çizgimin değişimine vesile olan ortaokuldan beri sınıf arkadaşım sevgili İzzet Akyol (Eski Köprü okuyucuları bu ismi hatırlayacaklardır.) Yusuf İslam’ın İstanbul’a geldiğini ve konuşma yapmak üzere bir konferansa katılacağını söylemişti. Hıristiyanlıktan Müslümanlığa geçmiş ve neredeyse bir efsane haline gelmiş Yusuf İslam’ı dinlemeye gitmemek ne mümkündü?

Akşam vakti Taksim Tepebaşı’ndaki oldukça geniş salonda bizim gibi büyük bir merak ve heyecanla Yusuf İslam’ı görmeye, dinlemeye gelen bini aşkın kişiyle birlikteydik. Heyecanla beklenen an geldi ve Yusuf İslam salona girdi. Bir heyecan dalgası salonda yayılıyordu. Nasıl Müslüman olduğunu anlatmaya başladı: Dünyaca tanınıyor, şarkıları albümleri yüz binlerce satıyordu. Zengindi, ünlüydü, gençti, hayranları sürekli etrafındaydı… Ama! Mutsuzdu. Kalabalıklar arasında yalnızdı, yüzü gülerken ruhu ağlıyordu. Arayış içindeydi. Bir gün okyanus kıyısında yüzmeye gitmişti. Açılmıştı. Bir an sahilden ne kadar uzaklaştığını fark etti. Dönmek istiyordu, ama ne mümkün. O an Allah’a duâ etmişti. “Allahım eğer beni kurtarırsan senin istediğin gibi bir insan olacağım.” Duâsı biter bitmez nereden geldiğini anlayamadığı bir dalga onu sahile kadar götürecekti. Kurtulmuştu. Bu kurtuluş aslında onun manevî kurtuluşuna da vesile olacaktı. Arayış içinde olduğunu bilen ağabeyi ona bir de Kur’ân getirmişti. Önce pek ilgilenmemiş, yatağının kenarında öylece bırakmıştı. Bir gün Kur’ânı eline alır. Kapağını çevirir. Daha ilk sayfada okuduğu âyetle birlikte ruhunda fırtınalar koptuğunu adeta çarpıldığını görür. Aradığını bulmuştur. Nihayet Kelime-i Şehadet getirerek 1977 yılında İslâmiyetle şereflenir. Sözlerinin burasında salonda müthiş bir alkış tufanı kopmuştu. Nefeslerimizi tutarak dinlediğimiz bu öykünün Müslümanlıkla sonuçlanmasından duyduğumuz mutluluğu, coşkuyu göstermek için bütün salon olarak alkışlamak zorunda hissetmiştik kendimizi. Fakat Yusuf İslam bundan pek hoşlanmamıştı. Tercümanlığını yapan kişi, “Yusuf Bey alkışlanmak istemiyor ve çok rahatsız oluyor. Ona eski hayatında aldığı alkışları hatırlatıyor, o yüzden lütfen alkışlamayalım bir daha” diye uyarmıştı.

Konuşmayı sonuna kadar dinledik ve programdan ayrıldık. Çevredeki küçük bir camide namazı kılmak üzere ezanı beklerken, bir de baktık ki Yusuf İslam da gelivermiş. Namazı camide beraberce eda ettik. Bizim için 22 yıl öncesindeki hoş ve güzel bir anıydı bu. Neden bu hatırayı anlattım durup dururken derseniz; geçtiğimiz hafta gazetelerde Yusuf İslam haber ve yorumları epeyce bir yer tutmuştu. Sebebi ise yıllar sonra Road singer (Yol Şarkıcısı) isimli yeni bir albüm yapmıştı. Gazete ve televizyonlar bunu Yusuf İslam’ın tekrar müziğe dönüşü olarak yansıtmışlardı. Gerçektende ne olmuştu da Yusuf İslam tekrar ilâhî dışında şarkıların yer aldığı bir albüm yapma ihtiyacı duymuştu. Yıllar öncesinde aldığım Talael Bedru albümü ve eski şarkılarının yer aldığı kasetini hâlâ saklıyordum. Az da dinlememiştim hani. Fakat bu albümde neyin nesiydi? Müslümanlığa geçişinin ardından önce müziğe tamamen sırt çevirme, yıllar sonra Talalel Bedru albümü ve ilâhileri sadece bendir eşliğinde söyleme. Yakın zamanlara gelince koro eşliğinde ve iyi bir müzik altyapısı ile yaptığı çalışmalar. 2006’da “an other cup” (Bir Fincan Daha) albümünün ardından, şimdide Road Singer (Yol Şarkıcısı). Yusuf İslam’da bir değişim mi başladı acaba? diye insan merak ediyor. Zaman’dan Dilek Hayırlı’ya verdiği röportaj da Yusuf İslam bunun nedenini şöyle açıklıyor: “Bazen geri dönmek için gitmeliyiz. Bugün, yeniden müzik yapma kararım daha önceki görüşlerimi değiştirmeme dayanıyor. İslâm’ı kucakladıktan sonra pek çok insan bana beste yapmaya ve albüm çıkarmaya devam etmemi söyledi. Fakat o günlerde çok dikkatliydim; beni yanlış yönlendirmelerinden korkuyordum. Sadece insanların söyledikleriyle hareket etmenin yetersiz olduğunu, yaptığın şeye önce kendinin inanman gerektiğini biliyorum. Peygamber’in bazı müzik türlerine izin verdiğini hatta zaman zaman bunu teşvik ettiğini gösteren hadisler olduğunu öğrendim. İslâm’da her zaman yeri olacağını düşündüğüm güzel sözleri müzikle birleştirmenin dine zarar vermeyeceğini tam tersine onu kuvvetlendireceğini düşündüm. Müslüman sanatçıları ve bizim hayat felsefemizi takdir eden insanların olması iyidir diye düşünüyorum.’’

Yusuf İslam, bu dönüşümün sebebini işte böyle özetliyor. Bence mantıklı bir yaklaşım. Cat Stevens, İslâm’ı seçtikten sonra keşke tamamen her şeye sırt çevirmek yerine o popülaritesini daha çok insanın Müslümanlığı tanımasına, seçmesine vesile kılabilseydi diyorum. Bunu da yapabilirdi aslında. Dünyada milyonlarca hayranı olan bir sanatçının İslâm’ı seçmesi elbette onu sevenlerin merakını, araştırma ihtiyacını celbetmiştir. Onun gibi arayış içinde olan sevenlerini yönlendirerek İslâm’la tanışmalarına zemin hazırlayabilirdi bu durum. İnsanların hayat seyri içinde yaşadığı keskin dönüşler, sert yön değişiklikleri nedense beni biraz düşündürür. Sonraki adımların ne olacağını kestirememekten endişelenirim. Heyecanla ve hızlı hareket edip kontrolünü yitiren insanların başladığı noktaya dönmeleri olağan bir durum. Yusuf İslam’ın yaşadığı bu fikir değişikliği, aynı zamanda müziğin insan hayatındaki yerini ve hayra dönük olarak kullanılması gereğinin önemini göstermektedir. Zira müzik aynı zamanda bir mesaj verebilme vasıtası. İnşallah Cat Stevens’ın Yusuf İslam olarak devam eden hak yoldaki yolculuğu “road singer (Yol şarkıcısı)” albümündeki halis niyetine muvafık olarak devam eder.

12.08.2009

E-Posta: alioktay@alioktay. net


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (29.07.2009) - Elleriyle ağlayan bestekâr: Tanburi Cemil Bey

  (22.07.2009) - Osmanlı musıkîsi ve gayrimüslimler…

  (16.07.2009) - Aziz Üstadım ve iman ilmi ...

  (08.07.2009) - Gönülden dile

  (01.07.2009) - Adını Üsküdar Musikî Cemiyetine veren bestekâr: Emin Ongan

  (23.06.2009) - Vefatının 9. yılında bir müzik duayenini rahmetle anıyoruz

  (17.06.2009) - Müzik ve sağlık

  (09.06.2009) - Kani Karaca’nın ardından...

  (02.06.2009) - Münir Bey ve Fetih

  (26.05.2009) - Adnan Menderes ve bir yasaklı şarkının hikâyesi

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.