12 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Sami CEBECİ

Barla buluşmaları


A+ | A-

Barla, dehşetli bir din yıkıcılığının hüküm sürdüğü ve millî eğitim üzerinden yeni nesillerin köklerinden ve dinlerinden koparılmaya çalışıldığı bir zamanda, ehl-i imanın imanını kurtarma projesinin hayata geçirildiği mübârek beldenin adıdır.

Asrın mânevî sahibi Bediüzzaman Hazretlerinin “Taşıyla toprağıyla mübârektir” dediği iki ilden biri Isparta, diğeri Urfa’dır. Isparta’nın her tarafı Risâle-i Nurlarla mübârekiyet kazanmakla birlikte, Barla birincidir. Çünkü, Üstad Hazretleri orada dokuz yıla yakın kalmış, her karış toprağında iz bırakmıştır. Risâle-i Nur Külliyatının bir kısmı Cennet Bahçesinde, bazıları Karakavak Mevkiinde, diğerleri Bey Deresi gibi sâir Barla bağ ve bahçelerinde telif edilmiştir. Buralarda “Bir zaman gelecek, ben bu risâleleri bütün dünyaya okutturacağım” diyen Üstad’a o günkü talebeleri hayret edermiş. Çünkü, yıllar geçtiği halde kırk elli kişiyi geçmeyen insanlarla bu hizmet yürütülüyormuş. Oysa, Bediüzzaman Hazretleri bu günleri görerek o iddialı konuşmasını yapmış. Kırkın üzerinde dünya diline tercüme edilen Nur Risâleleri, şimdi yedi kıt’ada bulunan yüz doksan üç devlette okunuyor, Bediüzzaman adına üniversitelerde kürsüler kuruluyor, Risâle-i Nurlar üzerine sempozyumlar düzenleniyor. Üstadın haklı olduğunu zaman tasdik ediyor.

Her yılın Ağustos ayı yaklaştığında beni bir heyecan sarar. Bir hasret ve özlemdir Barla benim için. Duygularım galeyana gelir. Dünyanın her türlü sıkıntılarından uzak, güya âhiret âleminden bir köşede gibi hayal ederim kendimi.

Barla buluşmaları, dostlarla cennette buluşmak gibidir. 2009 yılı Ağustos ayının ilk haftası, yine böyle bir buluşmaya sahne oldu. Bir kısmıyla ilk defa tanıştığımız, ancak bir hafta içinde kırk yıllık ahbap gibi kardeşlik duygularına sahip olduğumuz dostlarımız oldu. İstanbul, Ankara, İzmir, İzmit, Manisa, Urfa, Kdz. Ereğli ve sâir il ve ilçelerden gelen gönül dostlarıyla, bir hafta içinde âdetâ mânevî bir cennet hayatı yaşadık. Öğrencilerin yaz okuma programlarına benzer ve namaza endeksli programımız vardı. Günlük toplam dört buçuk saati bulan ortak okumalarımız oldu. Üstadın “Risâle-i Nur yüzer keşfiyâtı hâvidir” dediği, mânevî keşfiyât olan konuları müzâkere ettik. Meslek ve meşrebimizin temel esaslarını ihtivâ eden İhlâs ve Hücumât-ı Sitte Risâlelerinden dersler yapıldı. Hizmet Rehberi tâkip edildi. Çam Dağı, Cennet Bahçesi, Üstadın kaldığı ev, Karakavak Bahçesi, Barla Kabristanı gibi yerler ziyaret edildi. Üstadı defalarca gören ve tayyare ile risâleleri çeşitli illere taşıyan Ali Demirel Ağabeyden çok değerli hâtıralar dinlendi. Tadı damağımızda kalan, az zamana çok işler sığdırılan bir haftalık program, unutulmaz hâtıralara ve dostluklara vesile oldu.

Barla buluşmaları, başka bir sahneye de vesile oldu. Her yaz Barla’ya gittiğimizde, gündüzleri de gelen, fakat genellikle akşam derslerine sürekli katılan Mehmet Güvenç Ağabeyin vefat haberi geldi. İkindi namazını Cami-i Kebir’de kıldıktan sonra, onu babası Marangoz Mustafa Çavuş, annesi ve ağabeyinin ortasına defnederek, Üstadın ve sâir Nur kahramanlarının bulunduğu berzah âlemine uğurladık. Onun buluşması da öyleydi. Berat Gecesiydi. Bahtiyar bir insandı. O gece kabre girmek salih kullar için hayırlı bir işâretti. Yüce Allah’ın rahmetiyle dünya semasına tecelli edip “Yok mu Benden bağışlanma dileyen, onu bağışlayayım..! Yok mu rızık isteyen ona rızık vereyim! Yok mu belâdan kurtulmak isteyen, onu belâdan kurtarayım!” diye tan yeri ağarıncaya kadar nidâ ettiği gece, kabre girmek saadetlerin en büyüğüdür.

Berat Gecesi, Barla Yeni Asya Sosyal Tesislerimizde hatimler, Cevşenler okuyup, kaza namazları ve istiğfar ve salâvatlarla geceyi ihyâ ettik. Mehmet Güvenç Ağabeyle birlikte bütün Nur Talebelerini, ulemayı, evliyâullahı, müçtehitleri, Üstadımızı, Barla Kabristanında medfun bulunanları, Sahabe-i Kirâmı ve hâssaten Kâinatın Efendisi Sevgili Peygamberimizi (asm) duâlarımızla yâd ettik. Kandil gecesini Barla’da ihyâ etmek gerçekten çok farklı bir duyguydu. Bütün bunlar için Allah’a ne kadar şükretsek yine azdır.

12.08.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (05.08.2009) - Sabır yahut acele etmek

  (29.07.2009) - Kûnu lillah (Allah için olmak)

  (22.07.2009) - İktidar sıtması

  (15.07.2009) - Şahs-ı mânevînin gücü

  (08.07.2009) - Doğruluk üzerine

  (03.07.2009) - Ölümsüzlük ülkesinin göç kervanı

  (24.06.2009) - Anonim ya da net olmak

  (17.06.2009) - www.asyanur.info sitesine mesaj var

  (10.06.2009) - Nur mesleğinde ihlâs, sadâkat ve tesânüd

  (03.06.2009) - Afyon ve Uşak hattı

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.