10 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

H. İbrahim CAN

Avrupalı âkil adamların Türkiye raporu (2)


A+ | A-

Avrupalı âkil adamların oluşturduğu Bağımsız Türkiye Komisyonu raporunun Avrupa’ya yönelik ilk kısmını dün değerlendirmiştik. Bugün de Türkiye’nin temel sorunlarına ilişkin olarak raporda yer alan hususları tahlil edeceğiz.

Raporun “Türkiye’de Kaçırılan Reform Fırsatları” başlıklı bölümünde, 2007 yılından itibaren iktidarın “devletin kurulu düzeninin içinden asker, yargının bir kısmı ve anamuhalefet partisinin zaman zaman oluşturduğu koalisyonlardan doğan çeşitli zorluklarla” mücadele etmesinin süreci yavaşlattığı eleştirisi yapılıyor. AKP’ye yönelik kapatma dâvâsı, Ergenekon soruşturması ve dâvâsı, PKK’nın tezgâhladığı terör olaylarının bir tür ülke içi kaynamaya sebep olduğu, bunun da reformları yavaşlattığı vurgulanıyor.

Reformların yeniden hızlanması için; yeni bir anayasa, ombudsmanlık sisteminin kurulması, ihale mevzuatının AB standartlarına uydurulması, örgütlenme hürriyeti, eğitimde eşit haklar ve dinî okullara erişimin bütün dinlere açılması ve ifade özgürlüğünün tam olarak sağlanması raporda öneriliyor.

Son bir yıl içinde sağlanan ilerlemelerden mevzuat reformu yol haritasını belirleyen ulusal programın yürürlüğe girmesi, yalnızca AB konularında çalışacak bir başmüzakereci atanması, TRT Şeş’in yayına başlaması, Alevî açılımı önemli adımlar olarak görülmektedir.

Raporda Kıbrıs sorunu, Kürt sorunu, Ermenistan açılımı gibi konular ayrı başlıklarla ele alınmakta, sağlanan ilerlemeler, yapılması gerekenler belirtilmektedir.

Raporda Kıbrıs’ta iki toplum arasında yürüyen görüşmelerin, ihtilâfın kabul edilebilir bir federal yapıda çözümle sonuçlanabilmesi için en iyi ve muhtemelen son şans olduğu görüşüne aynen katılmaktayız. Artık kaybedilecek zaman kalmamıştır. Kıbrıs’taki 2010 seçimlerine kadar bu sorunun bir şekilde çözülmesi şarttır. AB’nin Kuzey Kıbrıs’a yaptırımların kaldırılması yönünde verdiği sözü tutması, Türkiye’nin de Rum kesimine limanlarını açmasını sağlayacak ve sürecin önü yeniden açılabilecektir.

Raporda Kürt sorununu “Türkiye’nin bütün vatandaşlarına gerçek bir eşitlik sağlanması ve güneydoğudaki ekonomik ve toplumsal sorunların giderilmesi” yoluyla çözmek gerektiğine işaret ediliyor.

Raporun en ilgi çekici bölümlerinden birisi olan İslâm ve lâiklik konusunda; “Türkiye Cumhuriyeti’nin temel taşlarından birini oluşturan lâik sisteme yönelik bir tehlike olmadığı”nın altı çiziliyor; hiçbir siyasî unsurun İslâmî esaslara dayalı bir devlet kurulmasını savunmadığı belirtiliyor. Ayrıca başörtüsü konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin yasağı destekleme yönündeki tavrı da dolaylı olarak eleştirilmektedir. Bu arada devletin lâikliği koruyucu bir tavır olarak “ülkedeki imamlara kamu çalışanı statüsünde maaş ödeyerek, camilerin çoğunun mülkiyetini elinde bulundurarak ve verilen vaazların muhtevasını merkezden yönlendirerek yerleşik Sünnî Müslüman çoğunluğun kontrolünü sağladığına” dikkat çekilmektedir.

Rapordan ortaya çıkan genel tablo birkaç cümleyle şöyle özetlenebilir: Türkiye 2000-2005 dönemindeki AB’ye üyelik süreci heyecanını kaybetmiştir. Bunda AB ve Avrupalı liderlerin olumsuz tavırları, ülke içindeki “sistemin” hükümetin reform çabalarına karşı direnç göstermesinden doğan olaylar önemli rol oynamaktadır. Hem hükümetin hem de Avrupa Birliğinin yeni bir gayretle kaybedilen zamanı telâfi etmesi gerekmektedir.

Bizim kanaatimize göre de; Türkiye’nin AB üyeliğine yönelik heyecanı haklı olarak kaybolmuştur. Ancak ülkemizde temel hak ve hürriyetler alanında Batı standartlarına ulaşılabilmesi, demokratikleşmenin tamamlanması, Türkiye’nin komşularıyla barışık, iç barışını sağlamış, istikrarlı bir ülke haline gelmesinde bu sürecin önemi büyüktür. Bu yüzden Avrupa Birliği için değil, bu ülkenin insanları hak ettiği için, hükümetin yeni bir gayretle reformları sürdürmesi çok yararlı olacaktır.

10.09.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (09.09.2009) - Avrupalı âkil adamların Türkiye raporu (1)

  (08.09.2009) - Krize rağmen Amerika’nın silâh satışları niye patladı?

  (07.09.2009) - Avrupa, PKK’nın finans kaynaklarını kesecek mi?

  (06.09.2009) - Obama çocuklarımıza hitap etmesin!

  (05.09.2009) - Yol haritasının yolu mu kesiliyor?

  (02.09.2009) - Türkiye, Irak-Suriye krizini başarıyla çözebilir mi?

  (01.09.2009) - Türkiye, Irak-Suriye krizini başarıyla çözebilir mi?

  (31.08.2009) - Türkiye-Ermenistan yol haritası yolda mı kaldı?

  (29.08.2009) - ABD Genel Kurmay Başkanından muhtıra!

  (28.08.2009) - Filistin'in yeni planı: Bağımsız Filistin devleti!

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.