08 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Şükrü BULUT

Sadece pazarcılara mı?


A+ | A-

Bundan böyle pazarlarda yüksek sesle bağırıp çevreyi rahatsız eden satıcılara para cezası geliyormuş. Kim almışsa bu kararı, iyi etmiş. Artık Mahmutpaşa’da, Çarşamba ve Perşembe pazarı gibi yerlerde halet-i ruhiyemizi inciten sesler duymayacağız, insanlığa yakışmayan kavga-gürültü manzaralarına rastlamayacağız. Yeri gelmişken; meskûn mahallerde veya yine çarşılarda mikrofonla satıcılık yapanların da gürültüsünden; hastaların, küçücük çocukların, ihtiyarların, gece vardiyasında çalışanların ve musîbetzedelerin incindiklerini hatırlatıp, böyle nahoş gürültülü seslere müsaade edilmemesini yetkililerden istirham etmiş olalım. Medenî ülkelerdeki insanlar gibi, herkesin müsaade edilmiş hudutlarında, kendilerini ve başkalarını rahatsız etmeyecek şekilde davranmasının hem geleceğimizin ve hem de kültürümüzün bir gereği olduğunu hepimiz biliyoruz.

Şimdiye kadar sözümüz pazarcılara da geçmemiş olacak ki; bunca gürültü ve ağız kavgalarıyla pazarlarda asabımız bozuldu ve ruhumuz kirlendi. Demek bundan böyle bu tür çevre kirliliklerine devletimiz müsaade etmeyecek. Fakat biz, siz kıymetli okuyucularımızla, söz konusu kirliliklerden yüz defa daha incitici ve zararlı “yeni kirlilikleri” paylaşmak istiyoruz. İnsanlardaki kalp, tansiyon, mide, migren ve ruh hastalarını ölüme sürükleyen dehşetli kirliliği belki bizden daha iyi biliyorsunuzdur. Sokak ve pazar gürültülerinden evlerimize kaçarak, kapı ve pencerelerimizi kapayarak nisbeten kurtulabiliriz. Fakat bu yeni kirlilikten kurtulmak o denli kolay olmuyor. Söz konusu yaygaracı, dedikoducu ve gürültücüler harim-i ismetimize ve hatta misafir odalarımızın baş köşelerine oturarak misafirleri aile ve efradıyla perişan ediyorlar.

Belki ekranların tamamını kastettiğimi zannedeceksiniz. Yıllardır irtibatım olmadığından detayları bilemiyorum. Fakat haber programlarını okuyan spikerleri öyle veya böyle bir yerlerden duymak mümkün. Dünyadaki devlet TV’lerini izleyenler, ekranlarımızın ve bilhassa haber programlarımızın yalnızca “bize özel” olduğunu kabul edecekler. Sadece bir dağın başından veya bir vadinin derin derelerinden uğradığı felâketi bütün avazıyla duyurmaya çalışan “bedevilerin” üslûbundaki bağırtıları kast etmiyorum. Avrupa haber okuyanlarının normal seslerle duyurduğu bir hadiseyi “felâket formatında” dinleyici veya seyircilere aktarış biçimleri de çok özel. Olayı peş peşe değişik kelime ve cümlelerle tekrarları, aynı görüntüyü kerratla göstermeleriyle de eşi ve menendi olmayan meşhur haber programlarımızı yapanlar, zaman içinde seyirciyi aptallaştırdıklarının da farkındadırlar. Seyirciyi teslim almak üzere yapılan bu tarz programlar, Batıda yalnızca bazı reklâmlarda görülebilir.

Avrupa’da herhangi bir pazara gittiniz mi? İtalya ve Yunanistan’ı bilmem, ama ‘küçük kıt'a’nın diğer ülkelerindeki pazarları az-çok bilirim. Nostaljik ve geleneksel birkaç sesten başka gürültü duyamazsınız. Köln’ün Hippes’i ile Berlin’in Kreuzberg’ini genel çerçeveden azıcık uzak tutmak gerekir. Zira o pazarlarda az da olsa bağıranlar, Türkiye’den yayın yapan kanalların haber saatlerini dinleyen zavallı insanlarımızdır.

Sorumsuz ve cahil annelerce ekranla başbaşa bırakılmış çocukların anormal ses ve hareketlerinin, zamanla “haber programı” seyreden insanlarımızda da ortaya çıkışı, sıradan bir içtimaî hastalık olmasa gerek. Muhtevasına azıcık dram, yeterli komedi, bol sihir ve biraz da manyetizma karıştırılmış söz konusu programların NLP teknikleriyle takdimi, kitleleri toptan dönüştürmeye yönelik global programların bir küçük parçası gibi de görünüyor.

Ekranların “magic box”lara veya sihirli kutucuklara dönüşmesini, yaklaşık on beş sene önce yalnızca “kartel medyası” diye adlandırılan birkaç kanaldan izlerdik. Fakat şu on senede galiba dindarlarda da özenti başladı. At izi ile it izi birbirine karışınca; bırakın kalp-damar, beyin, mide ve psikoloji hastalarını, sağlam insanları bile hasta edecek programlar yayınlanıyor. Minnacık çocuklar ve pir-i faniler kanlı, ölümlü ve vahşi sahnelerle başbaşa bırakılıyor. İnsanlığın vicdanında derin kanamalara sebep oluyor.

Hürriyete koşan musîbetzede insanımızın yolunu yalnızca kapalı yerlerdeki ekranlar kesmedi. Sokak başlarına, trafiğin yüksek debiyle aktığı büyük caddelere nazır köşelere yerleştirilen dev reklâm ekranlarının görüntü kirlilikleriyle, bilhassa AVM diye kısaltılmış “seküler mabedlerdeki” gürültü kirlilikleri yalnızca göz ve kulaklarımızı kirletmekle kalmıyor; milletimizin bilinçaltına sızarak başta kompleks duygusu olmak üzere birçok modern psikolojik hastalığın zuhuruna da vesile oluyor.

Bozkırdan, Şarktan, Karadeniz veya Ege’den yolu metropollere düşmüş garip insanların pazarlardaki bağırıp-çağırmalarına elbette ceza gelmeli. Ama pazarcıya elli geliyorsa, ötekiler de en az beş bin ödemeli değil mi? Hele dinozorların eserleri izlenimi veren alış veriş merkezlerindeki gürültü millî benliğimizi eriteceğinden onlara da hatırı sayılır düzenlemeler getirilmeli. RTÜK ve belediyelere millet olarak ricamız olsun. Bir milleti toptan dönüştürerek; tarihî, millî, örfî ve dinî kökenlerinden soyutlamaya çalışan Türkiye düşmanları, hedeflerine bu kadar kolayca ulaşmamalıdırlar.

08.02.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (05.02.2010) - Hükümet AB’ye neden isteksiz?

  (01.02.2010) - Dindarlar AB'ye karşı olur mu?

  (26.01.2010) - Turuncunun aslı kızıldı

  (22.01.2010) - Global sahtekârlıklar

  (18.01.2010) - Türkiye tıkandı...

  (18.12.2009) - Kahraman Schröder…

  (14.12.2009) - Tesettürü bayraklaştıranlar...

  (11.12.2009) - Türkiye kapanıyor

  (07.12.2009) - İsevî âlemin pazarı, bazaar olmamalı...

  (04.12.2009) - Minare alemdir!

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl