08 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

M. Latif SALİHOĞLU

İsmi darbelerle anılan Madanoğlu


A+ | A-

Emekli Korgeneral Cemal Madanoğlu ile birlikte "Madanoğlu Cuntası"nda yer alan 32 sanıklı dâvâ, İstanbul Sıkıyönetim Mahkemesinde görüşülmeye başlandı. (8 Şubat 1973)

Bir ismi de "9 Mart Cuntası" olan bu dâvâ, aylar süren duruşmaların ardından, nihayet 2 Ekim 1974'te karara bağlandı ve delil yetersizliği sebebiyle sanıklar hakkında beraat kararı verildi.

Bu cunta faaliyetinin en yakın şahidi ve hatta MİT adına cuntanın kilit noktasında yer alan kişi Prof. Mahir Kaynak'tır. Kaynak, gerek o zaman kurulan mahkemede ve gerekse daha sonraki yazı ve röportajlarında hiçbir tereddüde yer bırakmayacak şekilde açıklamalarda bulunduğu halde, cuntacılar hakkında yine de beraat kararı verildi.

O dönemi yaşayanlardan Hasan Cemal de, "Kimse Kızmasın, Kendimi Yazdım" isimli kitabında, Doğan Avcıoğlu, İlhami Soysal, İlhan Selçuk ile Altan Öymen'in de bir şekilde bulaştırıldığı bu cuntanın faaliyetleri, özellikle askerî kanadının işlediği ağır suçlar ayan beyan ortada olmasına rağmen beraat kararının verilmesini garip karşılarken, şu noktaya da dikkat çekiyor: "Örgütlenmemiz derine, yani ordunun tepelerine doğru gidiyordu. Çok fazla kurcalanırsa, işin içine Kara Kuvvetleri Komutanı Faruk Gürler, Hava Kuvvetleri Komutanı Muhsin Batur da karıştırılabilecekti. Onun için, bir yerde kesmek zorunda kaldılar."

Tescilli cuntacı

1907–1993 yılları arasında yaşayan emekli Korgeneral Cemal Madanoğlu, "tescilli cuntacı" olarak bilinen bir askerdir.

Zira, kendisi 27 Mayıs (1960) Darbesinin baş aktörlerinden biri olduğu gibi, daha sonraki yıllarda da defalarca darbe hedefli cunta faaliyetleri içinde bulunarak, üzerine bu "cuntacı" yaftasının yapışmasına haklılık kazandırmıştır.

"Can çıkmadan huy çıkmaz" sözü, sanki onun gibiler için söylenmiş...

1926–1961 yılları arasında bilfiil askerlik yapmış olan Madanoğlu, yurdun birçok yerinde değişik rütbelerle görev yaptı.

Yaşadıklarını ve şahit olduğu olayları 1982'de Cumhuriyet gazetesinde yayınlatmaya başladı. Ancak, bu anılar yarım kaldı. Bu hatıraların gazetede çıkan kısmı, bir sene sonra "Anılar" ismiyle kitaplaştı.

Kore Harbine de iştirak eden Madanoğlu'nun tarihe geçen ve en çok dikkat çeken yönü, 27 Mayıs Darbesinde üstlenmiş olduğu aktif rolüdür.

Bu darbe, aslında "Albaylar Cuntası"nın alt yapısını hazırlamış oldukları bir darbedir. Ne var ki, Genelkurmay Başkanı dahil olmak üzere, neredeyse bütün generalleri dışlayan bu cuntaya, belirli bir merhaleden sonra "cesaret" gösterip dahil olan Tuğgeneral Madanoğlu, kısa sürede sivrilerek cuntanın başı konumuna geldi.

Nitekim, darbenin yapıldığı gece, cuntanın başında bulunan oydu.

Darbenin yapıldığı haberini alan Erzurum'daki 3. Ordu Komutanı Org. Ragıp Gümüşpala ise, bu durumu kabul edemeyeceğini cunta merkezine bildirdi. Ayrıca şöyle bir tehditte bulundu Gümüşpala: Harekâtın başındaki kişi, şayet daha küçük rütbeli bir asker ise, kendisinin de emrindeki kuvvetle Ankara üzerine yürüyeceğini ve darbe yapanları hesaba çekeceğini söyledi.

Bu tehditten çekinen cunta, derhal tedbir aldı ve emekliye sevk edilen eski Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Cemal Gürsel'i uçakla alelacele İzmir'den Ankara'ya getirterek, komitanın başına monte etti.

Ne var ki, Madanoğlu, yine rahat durmadı ve bu kez cuntacılardan müteşekkil Millî Birlik Komitesindeki sağcı/milliyetçi kesimin tasfiye edilmesini istedi. Hatta, tasfiye ile yetinmeyip, bunların sorguya çekilmesini, gerekirse idam dahil her türlü cezanın verilmesini talep etti.

Ancak, bu talebi olduğu gibi kabul edilmeyince ve "14'ler" olarak tâbir edilen ekibe sadece yurt dışı görevler verilmekle yetinilince, Madanoğlu buna isyan etti ve Korgenerallik rütbesiyle emekliliğini istedi.

Huysuz ihtiyar

Tescilli cuntacı Madanoğlu, emeklilikte de rahat durmadı. Gerek Yassıada'da yargılanan Demokratlara ve gerekse onların siyasetteki boşluğunu doldurmaya çalışan Adalet Partililere karşı yeniden harekete geçilmesini ve Kemalistliğinden şüphe ettiği bu kimselere daha ağır ve caydırıcı cezaların verilmesini ileri süren bir fikirle, muvazzaf meslektaşlarını tahrik etmeye çalıştı.

Onunla aynı kafada olan Albay Talat Aydemir, cunta faaliyetini yürüterek darbe teşebbüslerinde bulundu. Ancak, bunda başarılı olamadı ve sonunda darağacını boyladı.

İsmet Paşanın tabiriyle "Talat ve üç–beş adamı"nın defterden silinmesi bile, Madanoğlu'nu darbecilik alışkanlığından vazgeçirmeye yetmedi.

1971'de, ikinci kez tek başına iktidara gelen AP hükümetini devirmeyi kafasına koyan Madanoğlu, yeni bir cunta faaliyetini başlattı. En güvendiği adamı ise, sonradan MİT ajanı olduğu açığa çıkan Mahir Kaynak.

Kaynak, bu süreçte yaşananları bütün detaylarıyla yazıp anlattı.

Onun ve diğer bazı kimselerin yazıp anlattıklarına göre, Madanoğlu Cuntası, 9 Mart 1971'de yeni bir darbe teşebbüsünde bulunacaktı.

Ancak, bu teşebbüse bir şekilde mani olundu. Hükümete muhtıra (12 Mart) vermekle yetinildi. Cuntanın sivil ve asker kanadı böylelikle dağıtıldı. Ardından mahkemeye sevk edildiler.

Mahkeme, 8 Şubat 1973'te başladı ve aylarca devam etti. Askerî mahkeme, kendince delil yetersizliğinden sanıklar hakkında beraat kararı verdi.

Sonradan ortaya çıkan bilgilere göre, Madanoğlu, darbe yapmak için İngiliz ve Amerikan hükümetlerinden de destek istemiş.

08.02.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (04.02.2010) - Lozan görüşmeleri neden kesildi?

  (03.02.2010) - 12 Eylül meddahları, bir adım geri dursun

  (02.02.2010) - Darbecilerden hesap sorulsaydı...

  (01.02.2010) - Mecburen demokrat oluyoruz

  (28.01.2010) - Cübbeli Hoca fazilet gösterdi

  (27.01.2010) - Osmanlı Beyliğinin devlete dönüşümü

  (26.01.2010) - Saydam ve Ecevit'in ilk Başbakanlığı

  (23.01.2010) - Darbecilerin aklı, vicdanı var mı ki?

  (22.01.2010) - Darbeye mâruz kalanlar

  (21.01.2010) - İkinci nefisle nasıl başa çıkılır?

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl