04 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Faruk ÇAKIR

Yalanla iş gören ülkeler


A+ | A-

Yalanla, dolanla ve tuzak kurarak iş görenler; insanlığın uyanmaya başlamış olması sebebiyle gittikçe yalnızlaşıyor ve kurdukları tuzaklara kendileri düşüyor. İnsanlar için böyle olduğu gibi, ülkeler için de bu böyle.

Geçmiş yıllarda yaşananları bir yana bıraksak bile son yıllardaki hadiseleri başka türlü değerlendirmek mümkün değil. En çarpıcı olanlardan biri, Irak’ın işgalinde yaşananlardı. Amerika başta olmak üzere müttefikleri tarafından, bütün dünyanın itirazına rağmen hayâlî ve sahte delillerle Irak işgal edildi. Hatırlamak gerekirse, Irak’ı işgal bahanesi ‘nükleer silâh olduğu’ iddiasıydı. Bu iddianın temelsiz olduğu o gün de biliniyordu, bu gün ise daha net biliniyor.

Uluslar arası menfaat şebekeleri ve onların müttefikleri benzer bir ‘tuzak’la Afganistan’a da müdahale ettiler. Farklı bir işgal şekli olan bu müdahale Afganistan’a huzur ve barış getireceği yerde; kan ve gözyaşı getirdi. “Gözden ırak olan gönülden de ırak olur” tesbiti gereği Irak ya da Afganistan’da yaşananları tam anlamıyla bilemiyoruz. Bir kaç yıl önce bir vesile ile Afganistan’a gitmiş ve bir hafta boyunca orada yaşanan acıya, fakirliğe ve yanlışlara şahit olmuştuk. Şunu kesin bir dille ifade etmek mümkün ki, Amerika ya da başka bir ülkenin dışarıdan Afganistan’a ya da başka bir ülkeye müdahale etmesi fayda vermiyor. Elbette bilhassa Afganistan gibi farklı etnik yapı ve kültürlerin bir arada yaşadığı ülkelerin problemleri çok derin ve çözümü de çok zordur. Dışarıdan müdahale bu zorluğu kat be kat arttırmaktan başka bir işe yaramıyor. Bu müdahaleler sebebiyle Irak ya da Afganistan’dan gelen ‘ölüm’ haberleri maalesef sıradanlaştı. “Allah rahmet etsin” demekten başka bir şey yapamaz hâle geldik.

Afganistan’a müdahale eden ülkeler, kendi milletleri nezdinde zor duruma düşmüştüler. ‘İnsanlık’ uyandıkça zorlukları daha da artacak. Meselâ, Almanya’nın eski Savunma Bakanı Volker Rühe, önceki Alman hükümetinin vatandaşlara Afganistan misyonuyla ilgili “gerçekleri söylemediğini” ve savaşın Alman askerlerinin bulunduğu Afganistan’ın kuzeyine ulaştığını söylemiş. (AA, 3 Nisan 2010)

Alman 2. televizyon kanalı ZDF’de 7 Nisan gecesi yayınlanacak “Afganistan yalanı - Askerler, politika ve savaş” adlı belgeselde yer alan açıklamasında Rühe, “Bu durumda büyük koalisyonun (önceki hükümet) büyük hatası, misyonla ilgili gerçekleri söylememek oldu. Savaş şimdi ülkenin kuzeyine ulaştı ve güzel görünen strateji ve bu büyük yalan ortaya çıktı” demiş.

NATO bünyesinde müttefiklerine dayanışma vaadinde bulunduğu, diğer yandan Afganistan’daki misyonu sadece asker ve polis eğitimi gibi göstermeye çalıştığı gerekçesiyle yeni hükümeti de “iki yüzlü davranmak” ile eleştiren Rühe, “Tabiî ki kuzeydeki Alman askerleri için risk artıyor. Afganistan macerası sona erdirilmeli” şeklinde konuşmak sûretiyle uyanan ‘insanlığın’ talebini dillendirmiş.

Gerçekte de Afganistan’ın Kuzeyi, Güney’ine göre daha ‘güvenli’ olarak bilinen bir yer. Ancak yıllardan beri devam eden yanlış uygulamalar, Kuzey bölgelerinin de Güney bölgeleri gibi ‘çatışma alanı’ haline gelmesine sebep olmak üzere...

Afganistan için Almanya, Irak için Amerika örneğinde olduğu gibi kendi milletine ‘yalan’ söyleyen ülkeler, dünya ülkelerine ve insanlığa ne gibi yalanlar söyleyeceği hesaplansın... Yalancıların ‘demokrasi ihraç etme yalanı’ sönmeye yüz tutmuş vesselâm...




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

04.04.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (03.04.2010) - Köklerle tanışma

  (02.04.2010) - Çocuklara tuzak kuranlar

  (01.04.2010) - 12 Eylül’ün bir günahı daha

  (31.03.2010) - Başörtülüleri rahat bırakın

  (30.03.2010) - Şiddeti sona erdirmek için

  (29.03.2010) - Her üniversiteye mescid

  (28.03.2010) - “İslâm kahramanı” siyasetçi

  (27.03.2010) - Gladstone da mağlûp oldu

  (26.03.2010) - Çamur, atanı kirletir

  (25.03.2010) - Düzelme medyadan başlasın

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl