23 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Faruk ÇAKIR

İyi niyetle yola çık


A+ | A-

Vazifesi ‘iş yapmak’ olanlar bunu yapmadıkça problemleri çözmek de mümkün olmuyor. Elbette insanlar, var olan problemleri ‘konuşa konuşa’ halleder ve halletmeli. Ama bunu daha çok ilim ve fikir ehlinin yapması; öte yandan Türkiye’yi idare edenlerin de bu tartışmalardan istifade ederek ‘iş yapması’ beklenir.

Geldiğimiz noktada; başörtüsü yasağının hâlâ sürüyor olması Türkiye’ye puan kaybettiriyor. Gazete ve televizyonlara yansıyan manzaralara bakılırsa, devam eden kanunsuz yasaktan daha ziyade, “Üniversitelerdeki yasak sona ererse, bu işin sonu nereye varır? Başörtüsü ‘kamusal alan’a da girer mi? Başörtüsü, lise ve ilkokula da iner mi?” gibi konular hararetle tartışılıyor. Bazı ‘yasak savunucuları’ bu tartışmaları da geride bırakıp, “Üniversitelerdeki başörtüsü yasağı sona ererse, başörtülü öğrenci sayısı çoğalır. Sonra da bu öğrenciler, başı açık olanlara baskı uygular. O halde bu yasak devam etsin” diyor.

Çok afedersiniz, ama bu yaklaşım biraz “Körün dolma yemesi”ni hatırlatıyor. Malûm, iki ‘kör’ aynı masada ‘dolma’ yiyormuş. Biri, diğerine sormuş: “Niçin dolmaları ikişer ikişer yiyorsun?” Diğeri cevap vermiş: “İkişer dolma yediğimi nereden bildin?” Birinci kör açıklamış: “Çünkü ben de dolmaları ikişer ikişer yiyorum da ondan!”

Başörtüsü yasağının sona ermesiyle birlikte başı örtülü öğrenci sayısının artacağı muhakkak. Çünkü şu anda üniversiyeteye devam ettiği halde, sırf ‘yasak’ olduğu için başını örtemeyen öğrenciler var. İlâve olarak, aynı yasak dolayısıyla en başta üniversite eğitimine başlamayanlar var. Kanunsuz ve keyfî yasak sona erince elbette daha fazla başı örtülü öğrenci sınıfları doldurur. Ama bu fıtrî bir neticedir ve yasakla bunun önüne geçmek mümkün değildir.

Aslında başını örten öğrencilerle başını açan öğrenciler arasında bir problem yoktur. Geçmişte de, günümüzde de başı açık öğrencilerle başı örtülü öğrenciler el ele, kol kola üniversitelere gidebilmiştir. Baskı, daha ziyade yasakçı yöneticilerin uygulamalarından kaynaklanıyor. Dolayısıyla “Başörtülü öğrencilerin sayısı artınca, başı açık olanlara ‘baskı’ uygulanır” iddiası temelsiz bir iddiadır. Başı örtülü olan arkadaşından etkilenerek ve hür iradesiyle başını örtmeyi tercih edenlerin sayısı artabilir ki, bu da yine tabiî bir neticedir.

“Başörtüsünün üniversiteyle sınırla kalmayacağı” yönündeki endişeler de yersizdir. Bu endişenin temelinde, “başı örtülü olanları tanımamak” yatıyor olabilir. “Başörtülüler üniversitede olmasın” demek ne kadar Türkiye ve dünya gerçeklerine ters ise, “Başörtülüler ‘kamusal alan’da da olmasın” demek de aynı ölçüde yanlıştır. Başörtüsüne uygulanan yasak her kademede sona ermelidir. Dolayısıyla ‘kamusal alan’da da, yasak uygulanan diğer yerlerde de başörtüsü serbest olmalıdır.

Dikkat edilsin: Milletin talebi, kanunsuz yasağın sona ermesidir. Yoksa hiç kimse “bütün öğrenciler, bütün memurlar vs. başörtülü olsun” demiyor ki? Zaten böyle bir talep fıtrî de olmaz, aksine tersinden bir ‘yasakçılık’ olur. Herkesin başörtülü olmasını talep etmek, bunun için duâ etmek ayrıdır; ‘herkes zorunlu olarak başını örtsün’ demek ap ayrıdır. “Zorla güzellik olmayacağını” en başta mütedeyyin insanlar bilir.

Fıkhî ve hukukî ayrıntıları konuşulup tartışılabilir, ama ilköğretimde bile böyle bir talebin gündeme gelmesine ‘tabu’ olarak yaklaşmamak lâzım. Meselâ, Almanya’da okuyan bir ilköğretim öğrencisi istemesi durumunda başı örtülü olarak okula gidebiliyor. Aynı şey ülkemizde talep edilince niçin ‘aykırı talep’ olmuş olsun? Lütfen dikkat: En temel insan ve inanç hakkı olarak başını örtmek isteyenlere engel olunmasın.

23.10.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (22.10.2010) - Başörtüsünü değil, kapılarınızı açın!

  (21.10.2010) - Sanal işler

  (20.10.2010) - Biri şu İstanbul’u yıksın!

  (19.10.2010) - Özgürlük nehri tersine akmaz

  (18.10.2010) - İş de yok, iş bilen de

  (17.10.2010) - Çocuk bakıcınız kim?

  (16.10.2010) - Yasak var, sahibi yok

  (15.10.2010) - Milleti kandırma yarışı

  (14.10.2010) - HES mi, pes mi?

  (13.10.2010) - Zihniyet değişsin, üniversiteler kurtulsun


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  YENİ ASYA NEŞRİYAT

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.