"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ani işitme kaybı olabilir

10 Ocak 2018, Çarşamba
Kulak Burun ve Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Özcan Öztürk ani işitme kaybıyla ilgili uyararak “Üst solunum yolu enfeksiyonları (nezle, grip, sinüzit, orta kulak iltihabı)gibi kulağı etkileyerek işitme kayıplarına sebep olabilir” dedi.

Havaların soğumasıyla, artan grip hastalıkları iç ve orta kulağı etkileyerek ani işitme kaybına da sebep olabiliyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Özcan Öztürk’ün ‘ani işitme kaybıyla’ ilgili uyardı: “Üst solunum yolu enfeksiyonları (nezle, grip, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi) çoğunlukla orta kulağı, nadiren de iç kulağı etkileyerek işitme kayıplarına sebep olabilir.” Soğuk havanın değil ancak üst solunum yolu hastalıklarının ani işitme kaybına sebep olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Öztürk şu bilgileri verdi…

İşitme testleri yapılmalı

Ani işitme kaybı, öncesinde bilinen işitme problemi olmayan bir kişide aniden ortaya çıkan sorundur. Çoğunlukla tek kulağı bazen de her iki kulağı etkiler. Yapılan işitme testlerinde birbirini takip eden 3 frekansın her birinde en az 30 desibel veya daha fazla kayıp görülür. Özellikle soğuk havalarda yaygın olarak gördüğümüz nezle-grip şeklindeki enfeksiyonlar, üst solunum yolları mukozasında şişlikler oluşturarak sinüslerin havalanmasını ve östaki tüpü vasıtasıyla orta kulağın havalanmasını bozabilir. Bu durumdaki hastalarda kulak tıkanması, işitme kaybı şeklinde şikâyetlere yol açar. 

İşitme kaybı belirtilerine dikkat!

Ani işitme kaybı, hasta tarafından genellikle işitmede azalma veya tamamen kaybolma şeklinde fark edilir. İşitme kaybıyla beraber yine aniden ortaya çıkan kulakta uğultu, çınlama ve dolgunluk hissi de olabilir. Bazen baş dönmesi bu belirtilere eşlik edebilir. Bu belirtileri yaşayanlar mutlaka en kısa sürede bir KBB hekimine başvurmalıdır. İşitme testleri yapılarak teşhisin kesinleştirilmesi gerekir. İşitme testlerine ilâve olarak muhtemel sebeplerin tesbit edilmesine yönelik bir takım kan tetkikleri ve MR görüntüleme de tetkikler içine dahil edilebilir.

Nasıl bir tedavi uygulanıyor?

Ani işitme kaybında hiç tedavi başlanmasa dahi yüzde 50’lerin üzerinde kendiliğinden iyileşme ihtimali mevcuttur. Ancak erken teşhis ve tedaviyle bu oran yüzde 80-85’leri bulunur. Bu sebeple bir an önce tedaviye başlanılması önem arz eder. Tedaviye başlamanın geciktiği durumlarda iyileşme ihtimali de azaltır. Tedavide birçok ilâcın kullanımı denenmiş olmakla beraber bilinen en etkili yöntemler kortizon kullanımı ve hiperbarik oksijen tedavisidir.

Kübra Örnek / İstanbul

Okunma Sayısı: 3236
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı