"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Memur ve işçi zammına YEP tırpanı

06 Ekim 2019, Pazar 23:43
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) yapılan değişiklikle, milyonlarca asgarî ücretli ile kamuda çalışan işçi ve memur maaş zamlarının hedef enflasyon oranlarına göre yapılmasının önü açıldı.

Enflasyon “düştü” zamlar sürüyor

Zam ve vergi programı

2020, 2021 ve 2022 yıllarında uygulanması düşünülen yeni sistem önce asgarî ücretlilerin zammını vuracak. Emekli ve çalışanları daha düşük zamma mahkûm edecek olan sistemden daha sonra sırasıyla kamuda çalışan işçiler ile memur ve memur emeklileri olumsuz etkilenecek.

Kamuda örgütlü işçi ve memur sendikalarının pazarlık masasına oturmalarının anlamı kalmayacak. Geçen yıl açıklanan YEP’te enflasyonla mücadele amacıyla, sadece kamu zamlarının hedef enflasyona göre yapılacağı belirtilmiş, personel maaşları bunun dışında tutulmuştu.

Sözcü’nün haberine göre geçen yılki YEP’te bu kural, “Kamunun fiyat belirleme ve yönlendirme politikasına tabi belirli (personel dışında) alanlarda geçmiş enflasyon verisi yerine YEP’te yer alan enflasyon hedefleri dikkate alınacaktır” şeklinde yer almıştı. 

Bu yıl açıklanan ve önümüzdeki üç yılı kapsayan yeni YEP’te ise “Kamunun yönlendirdiği bazı fiyat ve ücretlerde geçmiş enflasyon yerine YEP enflasyon hedeflerine göre ayarlamalar yapılacak, böylece enflasyonda atalet etkisi sınırlandırılacaktır” denilerek ücretlere yönelik hedef enflasyon istisnası kaldırılmış oldu.

Etiketler: yep, memur, zam, enflasyon
Okunma Sayısı: 1450
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı