Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Bugün sosyal güvenlik sistemimiz çok ciddî bir açıkla karşı karşıya. Bütçeden SGK’ya 77 milyar lira para aktaracağız. Bu Türkiye’de yatırım bütçesinin neredeyse iki katı. Sosyal güvenlik sisteminin ilâve bir yük kaldırmasının imkânı yok” değerlendirmesinde bulundu.
SGK, 77 milyarlık açık verdi
TBMM Genel Kurulu’nda seçim malzemeleri alımının Kamu İhale Yasası dışına çıkarılmasını içeren yasa teklifinin görüşülmesi sırasında, milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Şimşek, polislerin özlük haklarıyla ilgili soruya ilişkin, bu dönemde bütün çalışanların, emeklilerin maaşlarında enflasyondan fazla artış olduğunu söyledi. Şimşek, şöyle devam etti: “Anladığım kadarıyla emekliliğe yönelik olarak bir talep var. Şimdi tabii bu sadece polislerimizi ilgilendiren bir husus değil. Aynı şekilde doktorlarımız da benzer. Doktorlarımız da ortalamadan bahsediyorum, bugün 6-7 bin lira maaş alıyor. Ama emekli olunca çok daha düşük maaşla karşı karşıya kalıyor. Çünkü önemli bir kısmı döner sermayeden. Eminim mühendislerimizin de benzer sorunları var. Dolayısıyla sadece polislerimizin sorunu değil. Şunu da ifade edeyim, bugün sosyal güvenlik sistemimiz çok ciddi bir açıkla karşı karşıya. Yani gelecek sene yaptığımız bütçe çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na devletin prim katkısı vesaire ayrılmak üzere ama önemli bir kısmı da açık finansman olmak üzere yaklaşık 77 milyar lira kaynak aktaracağız. Yani bütçeden SGK’ya 77 milyar lira para aktaracağız. Bu Türkiye’de yatırım bütçesinin neredeyse iki katı. Sosyal güvenlik sisteminin ilave bir yük kaldırmasının imkanı yok.”
Sistem sürdürülebilir değil
Şimşek, bu kadar genç nüfusa rağmen OECD ülkelerine oranla çok genç yaşta emekli olunması, bir miktar kayıt dışı istihdam gibi benzer sebeplerden dolayı sistemin şu anda sürdürülebilir olmadığını ifade etti. Bu sistemin ilave yüklerle karşı karşıya bırakılması halinde bunun bir yerden kesilmesi gerekeceğine dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti: “Çünkü 2001’den itibaren Merkez Bankası’nın para basması artık mümkün değil. İlave borçlanma gelecek nesiller açısından çok ciddî bir yük. Bence bunun bir tercih, bir seçenek olarak sunulmaması lâzım. İlave vergi noktasında da gerçekten birçok vergi de sınırları zorlamış durumda. Özellikle bazı dolaylı vergilerden bahsediyorum. O nedenle bu türden özlük hakları talebine bugüne kadar olumlu yaklaşamadık. Sadece polislerimiz için değil, genel konuşuyorum. Sağlık Bakanımızın da bu yönde çok ısrarlı, çok ciddî talepleri olmuştur. Bizim şu anda sosyal güvenlik sistemimiz çok ciddî bir açık veriyor. İlâve yük getirmek ya ilave borçlanmayı gerektirecek ya da ilâve vergi artışı.”