ÇAĞIMIZDA BİLGİYE ULAŞMA YOLUNUN KOLAYLAŞTIĞINA DİKKATİ ÇEKEN PROF. DR. ARIBOĞAN, “ARTIK TEK TİP EĞİTİM YAPILAMAZ” DEDİ.
RESMî İDEOLOJİNİN MERKEZİ
Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, geçmişten günümüze devletlerin kendi ideolojilerini insanlara aktarmak için okulları kullandığını söyledi. Devletler için okulların en çok değerinin bu alanda olduğunu vurgulayan Arıboğan, “Ülkeler eğitimi; kendi ideolojisini, kendi vatandaş tiplemesini üretirken, onları belli bir forma koyarak kullanıyor” dedi.
BU YENİ BİR DÜNYA
Teknolojinin yaygınlaşmasıyla artık bilginin birçok kaynaktan aktarıldığına dikkati çeken Arıboğan, “Çocuklar artık bilgiye ulaşırken zorlanmıyor, ulaşırken de kendi fikrini oluşturabiliyorlar. Bu yüzden artık okullarda tek tip bir eğitim dayatmak imkânsız. Bu yeni bir dünya” dedi.
Okullarda artık tek tip eğitim dayatmak imkânsız
TedxIhlasCollegeED konferansında eğitim ile ilgili dikkat çekici görüşler bildiren Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, “Çocuklar artık bilgiye ulaşırken zorlanmıyor, ulaşırken de kendi fikrini oluşturabiliyorlar. Bu yüzden artık okullarda tek tip bir eğitim dayatmak imkânsız” dedi.
Okulları, belli bir ideolojinin yerleştirilmesi için kullanılan araç olarak tanımlayan Arıboğan, geçmişten günümüze devletlerin kendi ideolojilerini insanlara aktarmak için okulları kullandığını dile getirdi. Arıboğan, “Ülkeler eğitimi; kendi ideolojisini, kendi vatandaş tiplemesini üretirken, onları belli bir forma koyarak kullanıyor” şeklinde konuştu.
Aynı zamanda Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti’nde de bulunan Arıboğan, eğitim sisteminden üniversite sınavlarına kadar birçok konuda da fikirlerini paylaştı.
Üniversite sınavı birden çok sınavdan oluşmalı
Üniversite sınavının ülkemizde hiç olmadığı kadar bir standart sağladığını vurgulayan Arıboğan, bu sayede gelir düzeyi yüksek-düşük fark etmeden her çocuğa üniversiteye girme şansının eşit olarak sunulduğunu belirtti. “Bizim ülkemizde adam kayırma, zenginleri kollama, elitlere özel imkânlar sunma gibi bir gelenek var. Eğer bu sınav olmasaydı; kim nerede, ne kadar referans bulup maddî kaynak gösterirse o kadar şansa sahip olurdu. O zaman da toplumun alt gelir kısmından olan çocukların şansı olmazdı” diyen Arıboğan, sınav sisteminin eşitliği sağlaması açısından önemli olduğunu, ama sınavın tek bir sınav olarak değil birden çok sınav hâlinde uygulanması gerektiğini düşündüğünü belirtti.
3-5 OKULU GÖZBEBEĞİ İLÂN EDEMEZSİNİZ
Üniversite sınavının mantığını eleştiren Arıboğan; sınavın, Türkiye’nin gözbebeği 3-5 iyi üniversiteye girecek öğrencilerin belirlenmesi için yapıldığına inandığını söyledi. “Sadece belli üniversitelerin akademik kalitelerini yüksek tutup diğerlerini herhangi bir üniversite hâline getirirseniz o zaman herkes o üniversitelere hücum eder. Şu anda üniversite sınavını yapmanın temel mantığı, 3-5 tane iyi üniversiteye girecek çocukları belirlemek. Ondan sonrası da kalanını diğer üniversitelere dağıtmak şeklinde gelişiyor” diyen Arıboğan, bu 3-5 okulu gözbebeği ilân etmenin diğer okullardan mezun olacak gençleri ikinci sınıf olarak algılatacağının altını çizdi.