"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

2023, gerçek cumhuriyete geçiş yılı olsun

Kâzım GÜLEÇYÜZ
03 Ocak 2023, Salı
Cumhuriyet, siyasî tarihimizin en renkli ve demokratik parlamentosu olan Birinci Meclisteki muhalif grup tamamen tasfiye edilerek ve emrivaki ile ilan edilmişti.

Tek partiye dayanan ve uygulamada önce “ebedî şef,” ardından “millî şef” üzerinden tek adam iktidarı olarak şekillenen bu rejim için Bediüzzaman “İstibdad-ı mutlaka cumhuriyet namı takılmış” ifadesini kullanmıştı.

Tek partili ve muhalefetsiz bir Meclis.

Meclisin üyelerinin birinci ve ikinci adamlar tarafından kapalı kapılar ardında belirlenip millete onaylatıldığı bir “seçim” sistemi.

Muhalif basının tamamen susturulup, gazetelere iktidar meddahlığı yaptırılması.

Türkiye 1946’ya kadar böyle yönetildi.

Sonra çok partili sistem. Seçimde milletin oylarıyla 27 yıllık tek parti iktidarına son veren DP’nin on senelik iktidarı ve ardından 27 Mayıs 1960’ta askerî darbeyle devrilmesi.

Buna karşı milletin 1965’te DP’nin devamı olan AP’yi tek başına iktidara getirmesi.

AP’nin de 12 Mart 1971 muhtırası ve 12 Eylül 1980 darbesiyle iktidardan indirilmesi.

DP-AP iktidarlarında Türkiye çok partili demokratik parlamenter sistemi yaşatmaya ve yerleştirmeye çalıştı. Ve DP’nin 1950 sonrasında ilk yaptığı işlerden biri, cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisini kesmek olmuştu.

Cumhuriyet adı altında bir tek parti ve tek adam rejimi tesis edilmesinin 100. yılında, Türkiye’nin bunca mücadele ve tecrübenin ardından tekrar tek adam rejimine sürüklenmesi, siyasetin en tuhaf cilvelerinden biri.

15-20 Temmuz sürecinin bilumum hukuksuzluklarıyla birlikte ülkeyi hapsettiği bu antidemokratik rejim, hem var olan sorunları daha ağır ve kronik hale getirdi, hem de her alanda yeni problemler doğmasına yol açtı.

2023’e böyle bir tablo ile girdik.

“Birinci ve ikinci cumhurbaşkanları da partiliydi” argümanıyla dayatılan tek adam rejiminin 4.5 yıllık uygulama sonuçları, Yeni Asya’nın baştan itibaren yapageldiği ikazların haklılık ve isabetini tasdik ve teyid ederken, büyük bir çoğunluğun da uyanıp gerçekleri fark etmesine ve anlamasına vesile oldu.

Şimdi Türkiye, “cumhuriyet”in 100. yılında, bu kavramı gerçek anlamına kavuşturacak demokratik hukuk devletine ve parlamenter sisteme geçmenin doğum sancısını yaşıyor.

Okunma Sayısı: 2117
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Çelebi Ayhan

    3.1.2023 13:03:11

    Deccalin vessyetinin hükümferma olduğu, süfyanın tahribatının şiddetle uygulandığı ve bu uygulamaya iz'ansız, ferasetsiz insanların destek olduğu bir yerde hangi rahattan bahsedeliriz.21 senedir ekseriyetle hükümran olan siyasal islamcılar ve onlara destek veren hayalperestler Süfyan ile ilgili hangi bir kanun maddesini kaldırdılar veya revize ettiler? Yine de kat'ı ümid yoktur, iman küfür milyarlarca senedir devam etmiş ve edecektir.

  • Çelebi Ayhan

    3.1.2023 09:25:04

    İstibdada la'net, müstebide la'net. Müstebide destek verene de, dünyevî cüz'i bir menfaat için müstebidlerin önünde eğilenlere de la'net. Selam olsun zalimin zulmünü, müstebidin İstibdadını korkusuzca dile getiren fikir, düşünce sahiplerine. El hubbu lillahi vel buğzu fillah düsturunu hayatına uygulayan hak yolunun yolcularına selam olsun.

  • Abdullah Negünekaldım

    3.1.2023 08:02:07

    Türki ye ne bahtı kara bir ülkeymiş bir türlü yüzü gülmüyor insanlar bir türlü rahata ve huzura eremiyor aklımızın yettiği cumhuriyet kurulduğundan bugüne hep kriz hep kaos bir türlü gerçekleşmeyen vaatler içi tamamen boş nutuklar sadece ve sadece menfaat üzerine üzerine dönen siyasetler,Yeni Asya cemaati dışındaki siyasetten nemalanan ve bu yüzden gerçekleri söyleyemeyen dini grup ve cemaat ler Türkiye'nin içine düşürüldüğü bu durumdan memnun musunuz yazık değilmi bu ülkeye neden sürekli aynı delikten sokuluyorsun sokağa çıkıyorsun herkes halinden şikayetçi seçim sandığına gidiyorsun durum farklı demem o ki yapılacak olan bu seçim milletimiz için gerçekden hayat memat meselesi tek adam rejiminin bu seçimi birkez daha kazanması halinde olacakları düşünmek bile istemiyorum bu çilekeş milletin basiretine güvenmek istiyorum.Güvensemmi?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı