"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Osmanlıdan Türkiye’ye

Kâzım GÜLEÇYÜZ
24 Ocak 2019, Perşembe
Bu topraklardaki hürriyet hareketleri, başından beri gerek İslâm âleminde, gerekse Batıda yakın takibe alınmış ve dikkatle izlenmiş.

Nitekim Osmanlı’nın 1900’lerdeki hürriyet ve meşrûtiyet denemesi, o dönemde geniş bir coğrafyada bilhassa Müslümanlar tarafından ilgi ve dikkatle takip edilmekteydi.

Seyyah ve âlim Abdürreşid İbrahim, Âlem-i İslâm isimli iki ciltlik seyahat notlarında, Meclis-i Meb’usan’ın faaliyete geçtiği haberini alan Rusya Müslümanları’nın bu olayı sevinçle karşıladıklarını ve İstanbul’a tebrik telgrafları yağdırdıklarını anlatır.

Aynı sevinç Hindistan Müslümanları arasında da yaşanmış ve bu coşku Müslüman aydınların yayın organı Mussulman gazetesinin 31.7.1908 tarihli sayısına şöyle yansımıştı: “Osmanlı İmparatorluğu’nun meşrûtî bir yönetime geçmesi, Doğunun uyanışı, İslâmın artık uyumadığı ve ‘hasta adam’ın iyileşmeye başladığı gerçeklerinin ifadesidir ve Hindistan Müslümanları’na da yepyeni bir ruh aşılayacaktır.”

Dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Sir Edward Grey ise şu yorumu yapmıştı:

“Eğer Osmanlı meşrutî bir yönetim kurar, ayakları üzerinde durabilir ve güçlenirse, bunun sonuçları tahminlerin çok ötesine geçer. Mısır’daki etkileri muazzam olur ve kendisini Hindistan’da da hissettirir.”

Bakan Grey İstanbul’da bulunan elçisine, Osmanlı’nın Meclis sistemindeki başarısının, İngilizler’in reddetmekte güçlük çekecekleri meşrûtî yönetim taleplerine yol açacağını da söylemişti. Bu değerlendirmeler, gerek Osmanlı döneminde, gerekse cumhuriyet sonrasında yaşadığımız müdahale ve ihtilâllerin ardındaki dış tesirleri de açıkça gözler önüne seriyor.

Üstadın bu tesbitleri perçinleyen sözlerini de Münâzarât’tan aktaralım: “Osmanlılar’ın hürriyeti, koca Asya taliinin keşşafıdır, İslâmiyetin bahtının miftahıdır, ittihad-ı İslâm surunun temelidir.” (s. 39, {Nur Seti})

Osmanlı hürriyete kavuşamadan çöktü ve tarihe karıştı. Ama aynı mana selefi Türkiye için devam ediyor. Türkiye özgürlükçü, hukuka ve millet iradesine dayalı bir demokrasiyi başarabilmeli ki, Asya’nın ve İslâm âleminin de önü açılsın ve İslâm birliğine giden yolun kapısı aralansın...

Okunma Sayısı: 3023
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Şevket Paksoy

    24.1.2019 13:48:17

    Kaleminize yüreğinize sağlık. Çok manidar hakikatlere tercüman olmuşsunuz. Selam ve dua ile...

  • Av. Ahmet Danışmaz, LL.M.

    24.1.2019 03:08:46

    Bu yazınızı baş ucuma asacağım. İnşallah diyorum.

  • Necati

    24.1.2019 02:16:36

    Tebrik ederim. Harika bir yazı olmuş. Diğer islami gruplarda demokrasinin, Bediuzzaman hazretlerinin tarif ve tesbit ettiği gibi İslâmın ve imanın bir özeliği olduğunu anlayabilselerdi İslâm alemi bu durumda olmazdı. Yeni Asya bu duruşunu 50 yılldır hiç bozmadı. Muhterem Kazım Güleçyuz'de hiç bozmadı. Artık inanıyorum ki müslümanlar Yeni Asya'yı daha çok takdir etmeye başlıyor. Bu kritik geciş sürecinde Yeni Asya bu duruşundan zerre kadar taviz vermeden yayınını sürdürmelidir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı