"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kur’ân’ın üslûbundaki güzellikler: DÖRDÜNCÜ NÜKTE-İ BELÂGAT

Mehmet ERBAŞ
05 Mayıs 2021, Çarşamba 00:05
KUR’ÂN’IN MU’CİZELİĞİ - Hazırlayan: Mehmet Erbaş

DÖRDÜNCÜ NÜKTE-İ BELÂGAT

Nükte: İnce manalı söz, anlaşılan manada.

Belâgat: Yerinde uygun söz söyleme sanatı.

Kur’ân, kâh olur mahlûkat-ı İlâhiyeyi (Allah’ın yarattığı varlıkları) bir tertiple (sırayla), zikreder, sonra o mahlûkat içinde bir nizam (uygunluk), bir mizan (ölçü) olduğunu ve onun semereleri olduğunu göstermekle güya bir şeffafiyet (şeffaf şeyler, saydam olanlar), bir parlaklık veriyor ki, sonra o ayine misal tertibinden (düzenlenmesinden), cilvesi bulunan esma-i İlâhiyeyi (İlâhî isimleri) gösteriyor. Güya o mahlûkat-ı mezkûre (zikredilen mahlûklar), elfazdır (kelimelerdir); şu esma isimler), o manaları yahut o meyvelerin çekirdekleri yahut hulâsalarıdırlar (neticeleridirler). 

Meselâ, “And olsun ki Biz insanı çamurun özünden yarattık. –Sonra onu sağlam ve korunmuş olan anne rahmine bir damla su olarak yerleştirdik. –Sonra o su damlasını pıhtılaşmış bir kan olarak yarattık. O pıhtılaşmış kanı bir parça et olarak yarattık. Kemiklere de et giydirdik. Sonra da onu bambaşka bir yaratılışla inşa ettik. Yaratıcılık mertebelerinin en güzelinde olan Allah’ın şanı ne yücedir!” (Mü’minun Sûresi: 12-14)

 İşte, Kur’ân, hilkat-i insanın (insanın yaratılışının) o acip, garip, bedi. (güzel), muntazam, mevzun (dengeli) etvarını (tavırlarını) öyle ayna-misal bir tarzda zikredip tertip ediyor ki, “Yaratıcılık mertebelerinin en güzelinde olan Allah’ın şanı ne yücedir!” (Mü’minun Sûresi: 14) içinde kendi kendine görünüyor. Hatta vahyin bir kâtibi şu âyeti yazarken, daha şu kelime gelmezden evvel, şu kelimeyi söylemiştir. “Acaba bana da mı vahiy gelmiş?” zannında bulunmuş. Hâlbuki evvelki kelâmın kemal-i nizam (mükemmel uygunluğu) ve şeffafiyetidir ve insicamıdır (düzgünlüğü) ki, o kelâm gelmeden kendini göstermiştir. 

Okunma Sayısı: 1584
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı