"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Su içmenin usûlleri

Mustafa Gönüllü
06 Nisan 2023, Perşembe
YEMEĞİN İLMİ

Kainattaki her şeyde bir nizam, bir ölçü varken; küçük bir kainat olan vücutta nasıl bir intizam, bir düzen olmasın? Bu, düşünülemez. Dünya’da suların kara parçaları ile denge halinde bulunması bizlere bir derstir ki aynı dengeyi vücudumuzda koruyalım. Bu ise su ve diğer sıvı gıdaların vücuda girişine bir ölçü vermekle olacaktır.

Dinimiz, hayatın önemli bir parçası olan suyun kullanımı için bizlere ölçüler koymuştur. Ekseriyetle bilinen, suyu oturarak ve üç yudumda içmenin dışında başka ölçüler de vardır elbet. Bunlardan biri, öğünlerden iki saat sonraya kadar su içilmemesidir. Bu, ehemmiyetli bir sünnettir ve sağlık açısından son derece gereklidir. Çünkü mide her öğün sonrası içerisindeki gıdaların sindirimi için kendisine bir asitlik derecesi ayarlamaktadır. Eğer öğün sonrasından iki saat önce su, çay gibi sıvılar tüketilirse dengeler bozulur. Mide, hazım işine sıfırdan başlamak mecburiyetinde kalır. Bu ise halsizlik, hazımsızlık, karın ağrısı, kabızlık ve gaz şikayetleri gibi sıkıntıları getirir.

Öğün esnasında ise öğünün ağırlığına göre az miktarda su içilebileceği rivayetlerle aktarılmıştır. Peygamberimiz’in (sav) et yemeğinden sonra su içtiği vâkidir.1 İmam Gazali de, “Harareti olduğu zaman kişinin yemek esnasında su içmesi uygun olur.”2 demiştir. Yine bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmuştur: “Üç şey vardır ki, kim onları yaparsa oruca dayanma gücü kazanır. Su içmeden önce yemek yemek...(ilâ ahir)”3

Mezkur rivayetlerde bahsedilen su tüketiminin yine o öğüne dahil olduğuna dikkat etmek gerekir. Çünkü öğün bittikten ve sofradan kalktıktan sonra su veya çay gibi sıvıları tüketmek için en az iki saat beklenilmesi gerektiğine dair rivayetler mevcuttur. Üstad Bediüzzaman’ın talebesi Bayram Yüksel şunları aktarmıştır: “(Üstadımız) yemekten sonra iki saat geçmeyince su içmezdi, saate bakar, on dakika da olsa, ‘Daha iki saat olmadı’ diye beklerdi. İki saat olduğunda su içerdi.”4

Bununla beraber öğün esnasında fazla miktarda su içilmesi de önerilmemektedir. Çünkü bu, kan şekerini aniden yükseltir ve insülin adı verilen ve yağlanmaya neden olan hormonunun kanda artışına neden olur.

Evet, su, her daim tükettiğimiz, onsuz yapamadığımız zarurî bir ihtiyaç. Dolayısıyla suyun nasıl tüketileceği sağlık açısından önem teşkil ediyor. Öyleyse su içmenin usûllerine uymakla sağlık emanetine sahip çıkalım.

Dipnotlar:

1- Bkz. Kenzu’l-ummal, h. No: 37277

2- İhyau’l-ulum, Adabu’l ekl

3- Camiussağir - 3429

4- Necmeddin Şahiner, Son Şahitler cilt 3, sayfa 49

Okunma Sayısı: 18696
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Cenk Çalık

    6.4.2023 09:19:51

    “Sizden biriniz ayakta su içmesin! Her kim unutur da içerse, kusmaya çalışsın!” ve İbn-i Abbas (ra) “Rasülullah’a zemzemden sundum, ayakta olduğu halde içti” şeklinde rivayet ediyor. İlmi izahatını anlarsak yukarıdaki iki hadisin birbiriyle uyumlu olduğunu da idrak ederiz. “Suyu ayakta içtiğimizde, bu sıvı midedeki “mide caddesi” denen oluktan transit geçerek doğrudan oniki parmak bağırsağına ulaşır. Eğer oturularak içilirse, su önce midede birikir, asitle karışarak mikropları ölür ve sonra oniki parmak bağırsağına geçer. Bu durumda oturarak su içme kolera da dahil, birçok intan/bozulma/kokuşma hastalıklarından korunmuş olur.” 6 Yani, Efendimiz’in (asm) “Sizden kimse ayakta su içmesin.” emrinin bir hikmeti de sudaki mikropları midede asitle karışmasını sağlayarak steril etmektir. Peki, Efendimizin’in (asm) zemzemi ayakta içmesini nasıl anlamamız gerekir? Onun hikmetlerinden biri de zemzem; mikropsuz yani steril olduğundan midedeki asitle karışmasına ihtiyacı yoktur.

  • Cenk Çalık

    6.4.2023 09:19:19

    Efendimizden (asm) “Suyu deve gibi bir solukta içmeyin. İki üç solukta dinlene dinlene için. Su içerken besmele çekin. Bitirince de Allah’a hamd edin!” buyurur. Diğer bir rivayette ise suyu üç solukta içmenin daha doyurucu, hastalıklara karşı daha koruyucu ve afiyetli olduğu naklediliyor. Suyu yudumlarken çekilen her besmele kristal yapısı üzerine ve dolayısıyla bize olumlu etkilediğini hatırlayalım. Üç nefeste içmek; dinlendirici, doyurucu ve hastalıklara karşı bir tür koruyucu hekimlik yaptığı anlaşılıyor. “Biriniz su içerken su kabına nefes etmesin” hadisi ise ağzımızdaki çok sayıda mikroorganizmanın suya bulaşmasını önler. Özellikle bir başkasına ikram edildiği takdirde o kişinin de menfii etkilenmesinin önüne geçilir.

  • Cenk Çalık

    6.4.2023 09:17:49

    Su içmek her durumda yararlı değildir. Sekiz yerde su içmenin sağlığa zararlı olduğu şu şekilde ifade edilmiştir: “1) Banyodan sonra su içilmez, içilirse organlar yaşlanır. 2) Acı yedikten sonra su içilmez içilirse reflü, gastrid ve bağırsak rahatsızlığı yapar, 3) Uyku arasında içilmez, beyni etkiler. 4) Meyveden sonra içilmez, asit ortaya çıkar. 5) Koşup yorulduktan sonra içilmez, karaciğer ve dalak büyür. 6) Tatlı yedikten sonra içilmez, şeker yükselmesi olur. 7) Kustuktan sonra içilmez, vebaya sebep olur. 8) Sofraya oturunca yemeğin altına ve Sofradan kalkmadan, yemeğin üzerine içilmez.”

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı