KİA Sportage radikal bir şekilde yeni yüzünü gösterdiğinde şaşırtmıştı. Kompakt SUV sınıfının önemli oyuncularından olan Sportage’ın böylesine iddialı bir değişim geçireceği aslında pek de beklenilmiyordu.
Sportage 1.6 litre hacimli küçük motoru, 4x2 çekiş sistemi, cezbedici görünümü, etkili performansıyla ve de uygun fiyatıyla sınıfının önemli oyuncusu olma özelliğini arttıracak.
DIŞ TASARIM
Görünüm konusunda Sportage eskisine göre fazlasıyla üstün bir araç haline geldi. Tasarımı ilk bakışta beğeni kazanıyor. Hatta ‘harika bir tasarım’ ifadesini kullanmak çok abartılı olmaz sanırım. Yoldan geçerken insanların dikkatlerini araca yoğunlaştırması ifademizi güçlendiriyor. Test aracımızın rengi olan gri olması dahi dikkatleri üzerinden eksiltmiyor. Büyük ön ızgara etrafına şekillendirilmiş far grubu ve büyük sis lambaları Sportage’a benzersiz bir görünüm kazandırıyor. Büyük yan aynalar görüşü kolaylaştırırken aynı zamanda yan sinyallere de ev sahipliği yapıyor. Kullanılan büyük jantlar sebebiyle araç heybetli görünüyor. Sportif tasarım arka kısımda da devam ediyor. Stop grubu ve tampona yerleştirilmiş sinyalleri Sportage’ı diğer araçlardan ayıran özellikler olarak göze çarpıyor.
PERFORMANS VE MOTOR
Test aracımız 1.6 lt 135 HP güç üreten benzinli motor seçenğine sahipti. İlk olarak, bu araçta kullanılan 1.6 lt’lik benzinli motorun gücünün 6300 d/d gibi oldukça yüksek bir seviyede kullanıma sunulması, 165 Nm olarak açıklanan tork verisinin de 4850 d/d gibi yüksek bir devirde kullanıma giriyor olması, yaklaşık 1400 kg ağırlığa sahip bir gövdeyi nasıl taşıyacağı noktasını merak etmedik değil. Tork ve güç devir rakamlarına bakıldığında motor bu gödeyi taşır mı, taşımaz mı, diye de düşündük. Neyse, aracın koltuğuna oturup kullanım moduna geçtiğimizde kafamızdaki soru işaretleri birer birer silindi. Fabrika verilerine göre 0-100 km/s hızlanması 11.1 sn olarak açıklanan değere ulaşma konusunda Sportage’ın bir sorunu yok. 6 ileri oranlı manuel şanzımanın kullanımında da bir sıkıntı görmedik. Vites yolları çok rahat bulunuyor ve vites geçişleri kolay bir şekilde yapılıyor. Yine de birinci vites ile geri vites seçimleri arasında dikkatli olmakta fayda var!
Yüksek vites seçeneklerinde ekonomi öncelikli ayarlara sahip olan şanzıman, benzer şekilde alt vites seçeneklerinde performans beklentilerini de rahatlıkla karşılıyor. Yüksek hıza çıkma konusunda isteği olan aracın, bu isteği belli bir yerde azalıyor ama kullanım açısından bir sıkıntı yaşamıyorsunuz. Zira şanzıman, yukarıda dediğimiz gibi, öncelikle ekonomik ayarlara sahip. Ayrıca, ilk hızlanmalar sırasında yapacağınız ani kalkışlarda da biraz daha dikkatli olmakta fayda var.
Yönlendirme kabiliyeti konusunda ortalamaları yakalayan bir direksiyon sistemine sahip olan araç, direksiyon simidinin üzerinde -ki benim tercihim her zaman için sade bir direksiyon simididir- çok fazla kumanda barındırıyor. Çok sayıda kumanda elemanı kullanım sırasında istenmeyen temasları ortaya çıkartırken, dikkatiniz dağılabiliyor. Bunun yanında yol bilgisayarının kumandasının, gösterge paneline yakın bir yere konumlandırılması ise pratikte zorluk meydana getiriyor.
NETİCE
Kia Sportage’a radikal değişimi oldukça yaramış. Bu değişimle birlikte sınıfında daha da belirleyici bir konuma oturuyor. Ayrıca 1.6 lt benzinli motor, manuel şanzıman ve önden çekiş sistemiyle uygun denilebilecek 54.750 TL’lik bir fiyat etiketine de sahip. Hayat alanının genişliği ve ferahlığı konusunda başarılı bulduğumuz araç, performans konusunda da rakiplerine göre hızlı ve önlerde yer alıyor. Hasılıkelâm, kompakt SUV’da Kia Sportage göz ardı edilmeyecek bir oyuncu.
İÇ TASARIM VE HAYAT ALANI
HAYAT alanının genişliği ve ferahlığı noktasında Sportage için fazla söze gerek yok. Zira önde ve arkada gerçekten de ferah bir kullanım alanı sunuyor. Görüş konusunda ise A sütunu şehir kullanımları sırasında biraz sıkıntı meydana getirebiliyor. Bagaj hacmi ve iç alanda sunulan eşya gözlerinin sayısı ve kullanımı oldukça iyi. Çift parçalı açılır tavan sayesinde iç alan önemli bir ferahlık kazanırken, özellikle açık havalarda keyifli yolculuklar yapmak mümkün. Müzik ve havalandırma sistemi performansı da genel anlamda memnun ediyor. Araç içinde istenen hava sıcaklığı kısa bir süre içinde ve zorlanmadan yakalanıyor.
Başarılı süspansiyon yapısı sürüş güvenliğine yaptığı olumlu etki kadar hayat alanı konforu açısından da önemli bir rol oynuyor. Pedalların kullanımı kolay, özellikle fren pedalının dozlama hassasiyeti başarılı. İç alanda negatif etki meydana getiren konu ise bolca kullanılan plastik. Bu, iç mekân kalitesini azaltıyor.
TEKNİK ÖZELLİKLER
Motor Hacmi: 1591 cc
Max. Güç: 135 HP-6300 d/d
Max. Tork: 165 Nm- 4850 d/d
Azamî Hız: 178 km/s
0-100 km/s hızlanma: 11.1 sn
Şanzıman: 6 ileri manuel
Aktarma: Önden çekiş
Yakıt tüketimi:
Şehir İçi: 6.0 lt/100 km
Şehir dışı: 6.8 lt/100 km
Test: 8.1 lt/100 km (ortalama)
Depo: 58 lt
Bagaj Hacmi: 564-1353 lt
RECEP BOZDAĞ