Mazda5 görünümü ve fonksiyonel özellikleri, yakıt tüketimi ve kusursuz tasarıma sahip sürgülü kapısıyla “özel” olmayı hakeden bir MPV olarak segmentinde liderliğe oynayacak bir kapasiteye sahip.
Mazda’nın MPV segmentindeki aracının adını duydunuz mu? bilmiyorum. Baştan Japon Mazda’nın bu MPV’sinin ‘özel’ bir araç olduğunu özellikle vurgulamak gerekiyor. Mazda, 2000 yılında Premacy modeli ile pazara bir MPV sunmuştu. Ancak pek de istediği sonucu yakalayamamıştı. İşte bu girişimi tekrar görünür hale getirdi ve ikinci jenerasyon olan “Mazda5” ile iddialı olarak pazara girdi desek yanlış olmaz. Ama bu iddiasını ispatlamak için iyi bir “pazarlama” yapması gerektiğinin altını çizmemiz gerekiyor. Her ne kadar ÖTV vs. etkenler fiyatlara etki etse de aracınız “özel”se emeğinizin karşılığını bulabilirsiniz. Bir aile otomobili olan Mazda5, alışılmışın dışında tasarım nitelikleri ve dinamik gövde stili ile standart MPV’lerden ayrılmasından dolayı ‘özel’. Ayrıca sürgülü kapılarının uzuktan kumanda veya tek bir ufak dokunuşla açılıp kapanması da bu ‘özel’liğe katkıda bulunuyor. Esnek Karakuri koltuk sistemi, düşük yakıt tüketimi, pratikliği, keyif veren performansı, çevik ve hassas sürüşü tecrübesini de saymamız gerekiyor.
DIŞTAN İÇE
Mazda5’in özelliği ilk önce dış tasarımında kendini ortaya koyuyor. Görsel anlamda bir MPV’yi çekici kılmak diğer araç türlerine göre biraz daha zordur. Mazda5 ile Japonlar bunu aşmış gözüküyor. Üzerinde emek sarfedildiği çok belli. Mazda5’in önceki jenerasyona göre burnu biraz uzamış. Haliyle aracı büyümüş görüyorsunuz. Aracın yan tarafındaki aerodinamik çizgiler bir imza niteliğinde ve adeta akan bin nehir havası taşıyor. Aracın ön eğimi ve tavandaki oluklar da rüzgâr sürtünmesini azaltıyor. Bu da pek fark edilmese de yakıt tasarrufu taşıyan unsurlar olarak dikkat çekiyor.
Mazda5’in arka tasarımında öne doğru akan arka farlar otomobile sade, ama bir o kadarda çekici bir görünüm sağlıyor. Geniş arka bagaj kapağı sayesinde yüklemeler kolaylaştırılıyor. Mazda5’in dikkat çeken ‘özel’ bir farkı ise -dediğimiz üzere- MPV segmenti içerisinde ilk defa kullandığı uzaktan kumanda ile ya da hafif bir dokunuşla açılıp kapanan elektrikli sürgülü kapıları! İşbu sürgülü kapılar dar mekânlarda inip binerken, arkaya bir şeyler koyar ya da çocuğunuzu indirirken gözardı edilemeyecek derecede öneme sahipler.
Konfordan taviz vermeyen bir iç tasarıma sahip olan Mazda5, kaliteli ve yumuşak plastik aksam, kapı içlerindeki kumaş karışım hoş duruyor. Klâsik üç kollu direksiyon üzerine monte edilmiş kısa yol ses sistemi kontrolleri de ergonomik. Hemen el altına yerleştirilen küçük vites bölümü de oldukça aerodinamik bir tasarım olarak göze çarpıyor. Ferah ve geniş kokpit rakipleriyle rekabette bir basamak ileride gözüküyor. Ayrıca arka diz mesafesi de oldukça geniş tutulmuş. Bunun yanında sürgülü kapıları -İstanbul’un sarı dolmuşlarını hatırlatan- iki ayrı düğme ile de açıp kapatabiliyorsunuz. Araçtaki göstergeler gösterişli olmasa da fonksiyonları çok iyi icra ediyorlar.
Arkadaki koltuklar tekli şekilde konulmuş. İleri geri hareket ettirme özelliğine sahipler. En arka sıradaki koltuklar tabiîki biraz daha küçükler. Çocuklar ve ebat olarak küçük büyükler! ancak oturabilir.
Mazda5’in iç mekânında yer alan sistemler arasında CD, MP3 çalar sistemi, yol bilgisayarı, Bluetooth bağlantı sistemi, arka koltukların arkasında piknik masaları, ısıtmalı ön koltuklar, pratik saklama gözleri, AUX girişi de mevcut.
MOTOR VE PERFORMANS
Mazda5’in kaputunun altındaki 1.6 litrelik dizel motor 115 PS güç ortaya çıkarıyor. Sahip olduğu motor tahmin etmediğiniz şekilde sizi şaşırtabilir. Hızlanma ve çekişi oldukça iyi. Birçok sedan ve hatchback yanında yaya kalır. 6 ileri manuel şanzımanı ve vites geçişleri bir MPV’den beklenmeyecek şekilde dinamik ve ruhlu. Dizel motor olmasına rağmen sesini az duyuyorsunuz. Sadece devri yükselltiğinde bir sesinin olduğunu net şekilde fark ediyorsunuz. Fren sistemi de son derece başarılı ve yüksek hızda frenleme sırasında dahi durumunu korumakta ısrar ediyor. Yakıt tüketimi fabrika verileri 5.2 litre/100 km gibi bir ortalama değere sahip. Test misafirimizle yakaldığımız değer ise 6.2 lt/100km gibi, böyle bir araç için oldukça makul bir değeri yakaladık.
Aracın sürüşü ve kontrolü oldukça kıvrak ve aynı zamanda stabil. Virajlarda çizgiden çıkma eğilimi neredeyse yok gibi. Gövde kontrolü ve elektrik destekli direksiyon simidinin ani tepkilere verdiği cevap oldukça başarılı. Yokuş kalkış desteği ve yeni araçlarda sıradan bir özellik olan Start&Stop özelliği olmaması bir eksiklik olarak görülebilir.
TEKNİK ÖZELLİKLER
Motor hacmi: 1560 cc
Şanzıman: 6 ileri manuel
Max. güç: 115 ps / 4000 dd
Max. tork: 270 nm / 1750 dd
Max. hız: 180 km/s
0-100 km hızlanma: 13.7 sn
YAKIT
Yakıt Türü: Dizel
Yakıt depo: 60 lt
Yakıt tüketimi l/100km
Şehiriçi: 6,4 lt/100km
Şehirdışı: 4,6 lt/100km
Ortalama: 5,2 lt/100km
Test ortalama: 6.2 lt/100km
CO2 emisyon: 138 g/km
BOYUTLAR
Uzunluk: 4585 mm
Genişlik: 1988 mm
Yükseklik: 1615 mm
Aks mesafesi 2750 mm
Boş ağırlık: 1490 kg
Bagaj: 780 lt/158 lt
SONUÇ
Oldukça konforlu sürüş sunan Mazda5, bence MPV segmentinde yeni bir sayfa açar, ama yukarıda belirttiğimiz şartla... Özellikle elektrikli ve tek bir dokunuş sonrasında kolaylıkla açılabilen sürgülü kapıları mükemmel. 7 koltuklu bir araç olsa da dış tasarım detayları açısından rakiplerine göre daha dikkat çekici. Mazda5’in segmentindeki rakipleri ise Ford, Citroen ve Peugeot gibi önemli isimler. Mazda5 bu segmentte lider olmak istiyorsa biraz daha çalışmalı, derim.
RECEP BOZDAĞ