20 Temmuz 2014, Pazar
TÂRIK SÛRESİ: Beled Sûresinden sonra Mekke’de nâzil olmuştur. 17 âyettir. Adını, 1. âyette geçen “târık” kelimesinden alır. Târık, geceleyin gelen, şiddetlice vuran, kapı çalan demektir. Sûrede geçen târık ise gece fazla ışık saçan yıldıza denir ki, bu, sabah yıldızıdır.
A’LÂ SÛRESİ: Allah’ın “Yüce” manasındaki adıyla başladığı için “el-A’lâ” denilen bu sûre 19 âyet olup, Mekke’de nâzil olan ilk sûrelerdendir. Cenâb-ı Allah bu sûrede, kâinatın esrarını, meydana gelişini, işleyişini özet bir manayla ifade etmiştir.
ĞÂŞİYE SÛRESİ: Adını, ilk âyette geçen ve her şeyi saran, kaplayan, dehşeti her şeye ulaşan kıyamet günü anlamına gelen “ğâşiye” kelimesinden alır. İlk gelen sûrelerden olup, Zâriyât sûresinden sonra Mekke’de nâzil olmuştur. Bu sûrede, kıyamet ve ahirete ait haberler vardır. Ayrıca, Allah’ın varlığını anlamaya yardım edecek bazı kevnî deliller serdedilmiştir. Hayatın bir plân ve program içinde akıp gittiği, bu akışın sonunda Allah’a varılacağı ve O’nun katında hesap verileceği anlatılır. 26 âyettir.
SÛRELERİN İSİMLERİ VE MÂNÂLARI
OSMAN ZENGİN
Okunma Sayısı: 685
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.