"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Cennet ve Cehennem nerededir?

Rüstem GARZANLI
07 Kasım 2014, Cuma
Cennet ve Cehennem nerede olduğunu açıklamadan önce lüzumu hakkında bir nebze söz etmek istiyorum.

Elbette mü’minler hem cennet hem de cehenneme inanırlar. Ancak cennete inananlar ve isteyenler cennete girebilirler. İnanmayanlara da cehennem hazırdır. Kur’ân’ı Kerîm’de: “Cennet muttakilere, (Tevbe,72) Cehennem ise kâfirlere hazırlanmıştır. (Bakara, 24)
“Rabb’ine suçlu olarak gelen kimse için cehennem vardır. O orada ne ölür ne de yaşar.” (Tâhâ: 74)
O münkirler ölmez ki azapları son bulsun, rahat değildirler. Böyle bir hayatın içinde yaşayanlara elbette yaşıyor, denilemez. Çünkü ruh bedenle birlikte sürekli azap içindedir.
“Ey iman edenler! Kendinizi ve âilenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun.” (Tahrim: 6)
Kur’ân’ı Kerîm’in daha birçok âyetlerinde cennet ve cehennemden söz eder. Cennet ve cehennemin olmaması zaten fıtrî kanunlara da aykırıdır. Zalim zulüm edecek daha sonra ölüp gidecek, herhangi bir ceza almayacak. O zaman mazlûmun hakkı ne olacak? Cehennem mücazat, cennet ise mükâfat yeridir. Kâfirler için Yaşasın cehennem!..
Muhammedü’l-Emin olan Efendimiz’e, (asm) Mi’rac Gecesi’nde cennet ve cehennem gösterilmiştir. (Buharî, Nikâh, 88) Ayrıca cennetin varlığı Hz. Âdem kıssasıyla da sabit olmakta, cehennemin halen mevcudiyeti de onunla kıyaslanmaktadır. (İslâm Ansiklopedisi,VII/185.)
İman edip salih amellerde bulunanları müjdele. Gerçekten onlar için altlarından ırmaklar akan cennetler vardır. Kendilerine rızık olarak bu ürünlerden her yedirildiğinde: “Bu daha önce de rızıklandığımızdır” derler. Bu onlara (dünyadakine) benzer olarak sunulmuştur. Orada onlar için tertemiz eşler vardır ve onlar orada süresiz kalacaklardır. (Bakara, 25) Cehennemin yeri kesin bilinmemekle beraber, Risale-i Nur’da bu suale de cevap verilmiştir. Buna göre, yer küresi, yıllık hareketiyle ileride haşir meydanının etrafında bir daire çiziyor denilebilir. Cehennemin yeri bazı rivayetlerde “yerin altı” denilmiştir. Cehennem ikidir. Biri küçük cehennem, diğeri de büyük cehennemdir. Küçük cehennem büyük cehennemin çekirdeğidir. İleride küçük cehennem büyük cehenneme inkılâb edecektir. 
Küçük cehennem yerin altında, yani merkezindedir. Coğrafya âlimlerince bilinmektedir ki, her otuz üç metre kazıda bir derece sıcaklık artar. Yerin yarıçapı altı bin küsur kilometre olduğuna göre, merkeze kadar bu sıcaklık iki yüz bin dereceyi bulur. Bu ateş, dünya ateşinden iki yüz defa daha şiddetlidir. Küçük cehennem, büyük cehenneme ait birçok görevleri dünyada ve berzah âleminde yapmaktadır. Âhiret âleminde ise yer küre, sâkinlerini yıllık hareketiyle etrafında daire çizdiği haşir meydanına döker. Tabiî ki içindeki küçük cehennemi de büyük cehenneme teslim eder.
Gayb perdesinin içindeki ahiret âlemine ait menzilleri bu dünya gözümüzle görmek ve göstermek için ya kâinatı küçültüp iki vilayet şekline getirmeli, ya da gözümüzü büyütüp yıldızlar gibi gözlerimiz olmalıdır. İkisi de şu an mümkün olmadığına göre, âhiret âlemine ait menzilleri de, bu dünya gözümüzle görmek mümkün olmayacaktır. Fakat bazı rivayetlerin işaretiyle âhiretteki cehennemin bu dünyamızla münasebeti vardır. Meselâ, yazın şiddetli sıcaklığına “min feyhi cehennem” yani “cehennemin kaynamasındandır” denilmiştir. (Mektubat)

Okunma Sayısı: 22475
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Şevval

    3.10.2019 23:35:48

    Ben güzel ve ders alınan bir metin olarak gördüm. Ama biraz uzun olmuş

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı