"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Temizlik ve namaz üzerine kısa kısa

Süleyman KÖSMENE
12 Ağustos 2014, Salı
TEMİZLİK İMANDANDIR

Mustafa Keleş: “Temizlik imandandır.” sözü hadis midir, değil midir?”


“Temizlik imandandır.” Mealinde bulunan “En-Nezafetü mine’l-iman” ifadesini Bediüzzaman hadis olarak zikrediyor.1
Bu hadisi bu metinle Kütüb-ü Sitte kaynaklarında bulamadık. Ancak bütün hadis kaynakları Kütüb-ü Sitte’den ibaret değildir.
Kütüb-ü Sitte kaynaklarından Müslim’de geçen bir hadis metni var ki, bu metinden daha ileri ve daha iddialı bir manayı ihtiva ediyor. Şöyle ki, Peygamber Efendimiz (asm) buyuruyor ki: “Et-Tuhuru şatru’l-iman” (Temizlik imanın yarısıdır.)2
Bir mesele imanın yarısı ise, onun artık imandan olduğunu söylemek zor olmaz. 
Keza “Allah nâziftir, nezâfeti sever.”3 Hadisi de mana itibariyle “Temizlik imandandır” hadisi ile örtüşüyor.
Diğer yandan, bu hadisin hadis rivayeti açısından kaynakları yok değildir. “Temizlik imandandır.” Hadisini, Aliyyülkârî, el-Masnû’, 1/78; Aclûnî, Keşfü’l-hafâ, 1/341 adlı eserlerinde zikrediyorlar.

NECASET VE ABDEST
İzmir’den Karanfil Hanım: “Anne bebeğinin altını temizlerken eline bulaşan çocuğun idrarı ve dışkısı annenin abdestini bozar mı?”
Abdestli iken elimize veya bedenimize bulaşan necaset abdestimizi bozmaz. Fakat bu necaseti temizlemeden namaz kılmamız mümkün olmaz. Yani elimizdeki necaset abdestli bulunmamıza değil, namaz kılmamıza engeldir.
Dolayısıyla abdestimiz başka şekilde bozulmamış ise, elimizi yıkamak suretiyle namazımız kılabiliriz.

İMAMIN FARKLI MEZHEPTEN OLMASI
Ahmet Bey: “Hanefî imama tâbi bir Şâfîin, sabah namazında kunut duası okumadığı için sehiv secdesi yapması gerekir mi?”
Sabah namazında ve ramazanın son yarısında vitir namazlarında kunut duası okumak Şafiîlerce sünnettir. Hanefîlerde ise kunut duası bütün yıl vitir namazlarında okunur.
Yüce dinimizde farklılıklar zenginliktir, genişliktir, rahmettir, güzelliktir; ama problem değildir, sıkıntı kaynağı değildir.
İbadetler için iptal sebebi hiç değildir.
Esas olan ibadettir, Allah’a kulluktur, Allah’ın emirlerine uymaktır; Rasulullah’ın (asm) gösterdiği ve uyguladığı şekilleri muhafaza etmektir. 
İbadetlerdeki her bir farklılık Peygamber Efendimizin (asm) sünnetinde vardır. Hiçbir mezhep, kendiliğinden farklılık icat etmiş değildir. İbadetlerdeki bazı şekil farklılıkları, monotonluğu kırmaya ve hemen her vakitte Allah’a değişik şekil ve yollarla iltica etmeye imkân verecek bir zenginliği beraberinde getiriyor. 
Kunut duası Hanefîlere göre, vitir namazında üçüncü rek’âtte zamm-ı sureden sonra bir tekbir alınmak suretiyle okunur; Şafiîlere göre ise, sabah namazının farzının ikinci rek’âtinde rükûdan doğrulunca okunur ve sünnettir.
Kasten terk edilirse her iki mezhepte de sehiv secdesi gerekir.
Fakat imam varken, imama uymak da sünnet-i müekkede hükmünde olduğundan; farklı imama tâbi olmak, kendi mezhebimizin bazı sünnetlerini terk etmemizi gerektiriyorsa, bunda bir sakınca yoktur. Çünkü dört mezhep de haktır. Her bir Müslüman, dört mezhebin de imamlarına namazda uyabilir, hatta uymalıdır ve farklılığı yaşamalıdır.
Demek; uyduğumuz imam sabah namazının ikinci rek’atinde rükûdan doğrulunca kunut duası okuyorsa, biz de hangi mezhepte olursak olalım; imamla birlikte kunut duası okuruz; bilmiyorsak o esnada susarız.
Eğer imam mezhebi gereği burada kunut duası okumaz ise, biz de ne mezhepte olursak olalım,  imama uyduğumuz için kunut duası okumayız.
Burada uyguladığımız amel bir hak mezhebin içtihadı olduğu için, sehiv secdesi gerektiren bir durum söz konusu değildir.
İmama bire bir uyduğumuzda namazımız inşallah sahihtir.

Dipnotlar:
1- Lem’alar, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 2005, s. 874
2- Müslim, Tahâret 1; Tirmizî, Daavât, 86
3- Tirmizî, Edeb 41, (2800)

Okunma Sayısı: 2463
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı