"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Nesl-i âtî gençliği

Ümmü Gülsüm Ateş
25 Mayıs 2021, Salı
Gençlerimiz… Onlar nesl-i âtî…

Peki, onlarla olan iletişimimiz nasıl? Dünyalarına ne kadar yakınız? Eğitimciler ve ebeveynler olarak iletişim için nasıl bir yol izlemeliyiz? Nerden başlamalıyız? İletişimdeki pozitif yaklaşımı nasıl yakalamalıyız? Bu ve benzeri birçok sorunun cevabını eğitimci- yazar Sebahattin Yaşar’ın kaleme aldığı, Yeni Asya Neşriyattan çıkan “Pozitif Gençlik” ve “Pozitif Pencere” kitabında buluyoruz. Sizlere sunacağımız soru- cevap ve maddeler sadece bir demet… Mütebâkîsi kitapların sayfaları arasında sizleri bekliyor. Buyurunuz…

Pozitif Gençlik

1) Gençlerle nasıl iletişim kurabiliriz?

İletişime kapalı gözükenlerin ilgiye, sevgiye daha fazla muhtaç oldukları anlaşılıyor. Gençlere cümle kurmadan önce iyice düşünülmelidir. Her gencin kendisine iletilen sözlere karşı direnci aynı değildir.

Gençlik ancak pozitiflikle motive edilebilir.

2) Gençler büyüklerden neler ister?

En önemli şey kendilerinin ciddiye alınmasıdır. Gençleri yok sayan hiç bir yaklaşım, gençlere ulaşma konusunda başarılı olmayacaktır. Gençlerle bir şeyler paylaşılmak isteniyorsa; mutlaka önce onlarla ciddi bir iletişim kurmak gerekecektir. Onlar açısından en önemli şey, kendilerini dışlamayan bir yaklaşıma olan ihtiyaçlardır.

3) Gençler eğitimcilerden neler ister?

Bilginin en etkili dokunuşu da seslendirmektir. Eğitimci bir işaret levhası gibidir. Eğitimci sadece konuşan değil aynı zamanda konuştuklarını uygulayan bir modeldir. Gençler ihmale gelmez.

Her genç ayrı bir ders gibidir. 

4) Gençlere rol model olunmalı.

Gençler için en önemli şeylerden birisi karşılaşacağı davranışlarda bir rol modelinin bulunmasıdır. 

Sevmek genci hayata bağlayan en güçlü faktördür. Eğitimcilik çok özel bir durumdur. Eğitimci detaylı çalışandır. Mantıkî alt yapısı oluşturduğu takdir de gencin hakikati kabul etmesi çok daha kolaydır.

Pozitif Pencere

1) İnsanin kabiliyetleri nasıl inkişaf eder?

Gençlikte insan ne ile meşgul olursa istidatları onda inkişaf eder.

2)Eğitimci yaşadığı hayat tecrübelerini gençlerle paylaşmalıdır.

Gençlerin imanlı yetiştirilmesi İslam’ın geleceği açısından çok önemlidir. Gençlerin aslında farklı bakış açılarına ihtiyaçlarının olduğunu farkına varmak, bu bakış açılarını onlara sunmak mühimdir.

Pozitif gençlere sahip olabilmek için eğitimcilerin çok güçlü bir pozitif enerjiyle yüklü olması gerekmektir. Olaylara pozitif bakabilmek, yaratıcıyla bağlantılı daha hikmetli nazarları onlara sesli okumak, gençlerin ufuklarını açacaktır. Eğitimciler aslında yeis değil de hep ümit verici olmalıdır. Ümit insanı pozitifleştiren bir kavramdır. Her bir genç sevildiğini hissetmesi çok önemlidir. Buna örnek olarak gençlere küçük iltifatlar etmeyi verebiliriz.

YAZAR: ÜMMÜ GÜLSÜM ATEŞ

Okunma Sayısı: 1405
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Neslinur

    25.5.2021 18:56:24

    Bir günde cahil oldu münevver olan bu millet!!😔

  • ismail

    25.5.2021 15:43:54

    Makaleleriniz guzel ve hos, benim elestirim koku basta ingilizce olan kelimeleri serpistirmenizdir, oysa makul turkceleri zaten sizinde malumunuz mevcuttur, misal POZITIVE, MOTIVE, veya motivasyon daha yuzlercesi. Dilimizin tahribati ve yabanci kelime istilasi zaten ayyuka cikmis, bari kit kanaat bile olsa sizler buna vesile olmayiniz, saygilar.

  • Neslinur

    25.5.2021 10:17:26

    Ümmü gülsüm kardeşim teşekkür ederiz yazınız için. Günümüzde z kuşağı dedikleri bir nesil yetişiyor (genelleme olmasın) bu kardeşlerimize ciddi anlamda sahip çıkılmalı okumayan , araştırmayan internet bağımlısı bir nesil...

  • Oğuz Yiğiter

    25.5.2021 08:51:42

    Allah razı olsun. Evvel emirde, gençleri anlamaya, onları dinlemeye ve keşfetmeye yönelik bir makale. Çünki gençlerin empoze bombardımanına değil, buna ihtiyacı var. Ey ebeveynler!, aksi halde bu gençler bizi neden dinlemiyor diye sızlanmaya hakkınız olabilir mi..?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı