"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Olmayan vergi borcu için 4.7 bin lira ceza yedi

03 Mart 2016, Perşembe 09:20
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 'kira gideri kira gelirinden fazla' olan vatandaşa, kira geliri beyannamesi vermediği gerekçesiyle 4 bin 655 TL 80 kuruş ceza kesti.

Dürüst davrandığı için cezalandırıldığını söyleyen G.U., "0 TL'lik vergi borcum için 4 bin 655 TL 80 kuruş ceza kestiler. Yalan söylesem ya da hiç beyanname vermesem ceza almazdım." dedi.

HER ŞEY TAYİNLE BAŞLADI

Muğla'daki evini kiraya veren G.U., yaklaşık 10 yıl önce ikametgahı İzmir'de olduğu için Bornova Vergi Dairesi Başkanlığı'na giderek kira geliri beyan etti. Düzenli olarak vergisini öderken İstanbul'a tayin oldu. İstanbul'da, Muğla'daki kira gelirinin 2 katı kadar konut kirası ödüyordu. 'Kira giderim gelirimden fazla' diye beyanname vermedi. GİB, yükümlülükleri konusunda kendisine hiç bilgilendirme yapmadı.

ÖNCE MALİYECİ, SONRA TEBLİĞ ZARFI, ARDINDAN E-DEVLET SÜRPRİZİ

Aradan 2-3 yıl geçtikten sonra İstanbul'daki ikametgahına gelen maliyeciler, bilgisine başvurdu. G.U., kirada ikamet ettiğini, kira gideri kira gelirinden fazla olduğu için 2009 ve 2010 vergilendirme döneminde kira geliri beyannamesi vermediğini beyan etti. 07 Temmuz 2015 tarihinde eline ulaşan tebliğ zarfı ile kendisine bin 584 TL ceza kesildiğini öğrendi. İmkanları el vermediği için borcunu ödemeyen G.U., geçtiğimiz ay e-Devlet'tin Vergi Borcu Sorgulama bölümünde 4.636,59 TL'lik borçla karşılaştı. Şaşkınlığı iyice ardan G.U., bilgi edinme hakkını kullandı, Bornova Vergi Dairesi'nden detaylı bilgi istedi.

VERGİ DAİRESİNDEN GELEN CEVAP

Bornova'dan gelen 'Ferhat Tayfun Zorlu' imzalı cevabi yazıda şu ifadeler yer aldı: "01 Aralık 2009 ile 01 Aralık 2010 vergilendirme dönemlerine ilişkin GMSİ beyannamelerinizin verilmediğinden matrah takdiri için takdir komisyonuna sevk edildiği, takdir komisyonu kararlarına istinaden 2009 dönemine ilişkin 774,00.TL gelir vergisi, 774,00 TL vergi ziyaı cezası, 2010 dönemine ilişkin 810,00 TL gelir vergisi, 810,00 TL vergi ziyaı cezası tarh edilerek 07 Temmuz 2015 tarihinde tarafınıza tebliğ edildiği, söz konusu vergi aslı ve cezanın yanı sıra 2009 dönemi için 693,12 TL gecikme faizi, 2010 dönemi için 567,00 TL gecikme faizi tahakkuklarının verildiği, 23 Şubat 2016 tarihi itibarıyla dairelerine gecikme zammı dahil olmak üzere tahakkuk etmiş/vadesi geçmiş toplam 4 655,80 TL borcunuzun bulunduğu, bildirilmiştir."

VARLIK VERGİSİ'NDEN NE FARKI VAR?

Yaşadıklarını anlatan G.U., "Şaşkınım, kırgınım. 0 TL'lik vergi borcum için 4 bin 655 TL 80 kuruş ceza kestiler. İlgili birimler zamanında bilgilendirse beyanname verecek 0 TL kira geliri vergisi ödeyecektim. Adalet bunun neresinde? Vicdan bunun neresinde? Bunun 1940'lı yıllardaki Varlık Vergisi'nden ne farkı var? Bu ceza, gecikme zammı gerekçesiyle her ay artıyor. Yalan söylesem ya da hiç beyanname vermesem ceza almazdım. Dürüst olan cezalandırılıyor. Bu işlemi yapan maliyeciler, aynı durumla karşılaşsa kendisine de aynı cezayı keser miydi? Vali, emniyet müdürü kaymakam veya vergi dairesi müdürüne de aynı cezayı kesebilirler miydi? Yazık, çok yazık." şeklinde konuştu.

Etiketler: vergi borcu, maliye
Okunma Sayısı: 1581
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Toygar

    3.3.2016 10:06:24

    Aldığın kiranın vergisini alan, verilen kiranın vergisini de verilen ödemiyor mu? Aldığının vergisini ödemek gerekliliğine binaen ceza kesmişler. Bunda tuhaf ne var ki?

  • HÜSEYİN İLHAN

    3.3.2016 09:39:18

    Bu hususta ne yazıkki devlet AYNEN TEFECİ,ŞAKİ gibi davranmaktadır.VERGİ KANUNLARI muhasebe ve mali müşavir tutması gerekmeyen vergi mükellefiyetleri için basit,cezaya muhatap olmadan ve İNSANIMIZI DEVLETTEN soğutmayan anlayışa düzenlenmeli ve mağdurlar üreten değil,problemleri çözen sistem olmalıdır. Ne yazıkki ülkemizde SİSTEM,PROBLEM ÜRETEN HALDEDİR. Mevcut anayasaya göre seçilip ANAYASAYI TANIMIYORUM,AYM,KARARLARINI TANIMIYOR,SAYGI DUYMUYORUM ifadeleri nasıl cezasız kalıyorsa habere mevu olan şahısında bu cezayı ÖDEMEMESİ GEREKİR.MANTIK,AKIL,İZ'AN,VİCDAN.HAK VE ADALET bunu gerektiriyor.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı