"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nin su seviyesi arttı

04 Temmuz 2015, Cumartesi 16:48
İç Anadolu 'nun en önemli sulak alanlarından, flamingo, angıt, ördek, martı, çıkrıkçı kuşlarının mesken tuttuğu Kırşehir'in Mucur ilçesindeki Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nin su seviyesi yaz yağmurlarıyla yüzde 70'e yükseldi.

Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen yıl kuruyan göldeki su seviyesinin Haziran ayı ve öncesindeki yağmurlarla yükselmesinden mutlu olduklarını söyledi.

Yaz yağmurlarıyla göldeki su seviyesinin yüzde 70'e kadar çıktığını dile getiren Çetiner, gölün düz ve çorak topraklardan meydana geldiğine işaret ederek, "Seyfe Gölü'nün en derin yeri, en dolu olduğu zaman bile bir metre civarında. İki gün yağmur yağsa gölü dolu görüyoruz, 3 gün sıcak olunca kurumuş görünüyor çünkü çok düz bir alan. Bir parmak su artışı gölü dolu gösteriyor, bir parmak su kaybı ise gölü boş gösteriyor" dedi.

Doluluk oranı iyi olmasına rağmen buharlaşma dolayısıyla su kaybının gölün kuruma tehlikesini artıracağına işaret eden Çetiner, şöyle konuştu:

"Doluluğa seviniyoruz ama mutlu değiliz. Çünkü, pınarlardan tatlı su girişleri olacak ki, oradaki sazlıklar, otlar, bitkiler olacak. Kuşlar yuva yapmak, barınmak ve saklanmak için ortam oluşturacaklar. Tamamen tuzlu suyun olduğu yerde bu tür bitkiler yok. Ondan dolayı kuşlar hep açıkta. Angıt, ördek gibi kuşların yuva yapma ortamı tam oluşmadı. Flamingolar gölün ortasında çamurdan yuva yapıyorlar. Her şeye rağmen binlerce flamingo mevcut. Angıt, ördek turnalar var. Göçmen kuşlar olmasına rağmen hala bazı turnalar gölü terk etmedi. Normalde bu mevsimde turnaların burada olmaması gerekiyordu. Bunlar, kuşların gölü bizden daha çok sevdiklerinin bir işareti. Bizler de kuşlar kadar gölü seversek eski güzel günlerine döndürebiliriz."

Sulama ve içme suyu tehditleri ortadan kaldırılmalı

Seyfe Gölü'nü besleyen Seyfe, Hırla ve Malya pınarlarından vatandaşların içme suyu temin ettiğini ve çiftçilerin de arazi sulamada bu pınarlardaki suları kullandığını dile getiren Çetiner, Seyfe Gölü'nün eski günlerine dönebilmesi için bu tehditlerin ortadan kaldırılması gerektiğini söyleyerek, "Çünkü buralardan alınan sular başka konumlara gittiği için göle tatlı su girişi olamıyor" dedi. 

O bölgedeki çiftçilerin suya daha az ihtiyaç duyan ürün çeşitlerine yönlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Çetiner, "Seyfe Gölü Yönetim Planı çalışmaları devam ediyor ama çok hızlı yürümüyor. Radikal kararların bir an önce alınarak uygulanması gerekiyor" diye konuştu. 

AA

Okunma Sayısı: 2437
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı