Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

‘Karanlık dünya’ neresi?



Brüksel’de toplanan, Avrupa Birliğine üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları zirvesinin sonuç bildirisinden, Türkiye’nin memnun olmadığı ortada. Bildiride, Türkiye’den ‘tek cümle’ ile bahsedilmesi ve üye ülke temsilcilerinin Fransa’nın baskısına boyun eğildiği intibaının uyandırılması da can sıkıcı.

Türkiye’nin ilerlemeye çalıştığı AB yolu, hep inişli ve çıkışlı oldu. Kimi zaman ipler gerildi, kimi zaman ‘zafer’ ilân edilecek başarılı hamleler yapıldı.

Türkiye’nin AB’ye üyeliği konusunda, Avrupa ülkelerinde de tam bir görüş birliği yok. Aleyhte olanlar olduğu gibi, Türkiye’yi hararetle savunan siyasetçiler de var. Hatta bazı Avrupalı siyasetçiler, Türkiye’de siyaset yapanlardan daha fazla ‘Türkiye dostu’ imajı çiziyorlar.

Ancak AB zirvesinde alınan son karar, Türkiye’deki siyasetçileri ve işadamlarını da etkilemiş görünüyor. İşadamları, son yıllardaki ihmallerin hesabını sorarken, siyasetçiler de ‘eksiğimiz varsa tamamlarız, AB yolundan dönüş yok’ mesajı vermeye başladılar.

Şu bir gerçek ki, hükümet son aylarda AB konusundaki reformları iyice yavaşlattı. Bunun için belki makul ‘bahaneler’ vardı, ama artık seçimler de geride bırakıldığına göre hızlanmak gerekiyor.

AB zirvesinde alınan kararın medyaya yansıması da garip. Bazı yazarlar, tümden ümitsizliğe kapılarak, AB kapısının kapandığını ileri sürüyorlar. Elbette ‘kriterler’ yerine getirilmeden AB üyesi olma imkânı yok. Ancak bu ‘kriter’leri yerine getirmek imkânsız değil.

Bazı siyasetçiler de “Bizim hedefimiz AB standardına ulaşmak. Üye olmasak da olur” diyorlar. Prensip olarak bu ifade doğru olsa da, ‘üye olmasak da olur’u akla getirdiği için doğru değildir. Tabiî ki maksat AB standartlarına ulaşmaktır. Ama bunun AB üyeliği yolunda adım adım ilerlemeden temin edilmesi mümkün müdür?

Geçmişte Başbakan da “Kopenhag Kriterlerini Ankara Kriterleri yapar, yolumuza devam ederiz” demişti. Ama gelişen hadiseler “Ankara Kriterleri”nin “Kopenhag Kriterleri”ne hiç benzemediğini de ortaya koymuştu. O halde, kulağa hoş gelen sözlere ve beyanlara fazla itibar etmemek gerektiğini hatırlamak lâzım.

Türkiye’nin AB üyesi olmaması halinde ‘Doğu’ya döneceğini ve bu yönün de ‘karanlık’ olduğu iddia edilmektedir, ki bu, tâ Türkiye gerçeğini okuyamamak olsa gerek. Ekonomik konularda isabetli yorumlar yapan bir yazar, bu konudaki yazısını şöyle noktalamış: “Elveda Avrupa... Selamünaleyküm karanlık dünya!” (Güngör Uras, Milliyet, 15 Aralık 2007)

“Selâm” ile “karanlık dünya”nın bir arada zikredilmesi çok yanlış bir değerlendirme olsa gerek. Çünkü ‘selâm’ aynı zamanda ‘barış’ demektir ve hiçbir zaman ‘karanlık dünya’ ile bağdaşmaz. Yani, eğer Türkiye AB’ye üye olamayacaksa, bunun sorumlusu ‘selâm’ değil, olsa olsa selâmdan ürkenler olabilir.

Dolaylı olsa bile “İslâm ülkeleri”ni karanlık görmek ve bunun sorumluluğunu da “din”e, “selâm”a yüklemek dünya gerçekleriyle de bağdaşmaz. Böyle düşünenler, “selâm”la sabahların kesildiği “tek parti” devrinin hiç muhasebesini yapmazlar mı? Madem o kadar ‘ilerici’ydiler, niçin o yıllarda Türkiye’yi Avrupa ülkeleri seviyesine ulaştırmadılar? Yoksa öyleydi de Türkiye demokrasiye geçtikten sonra mı ‘geri’ye gitti?

Asıl ‘karanlık dünya’ gerçeklerin karartıldığı yerlerdir. Ümitsiz değiliz, ‘selâm/barış’ dolu günler yakındır inşallah.

16.12.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (15.12.2007) - Bu çelişkiden kurtulmak lâzım

  (14.12.2007) - ‘Ama’yasa değil, ‘anayasa’ yapılsın

  (13.12.2007) - Mesleğine ihanet edenler kim?

  (12.12.2007) - Gözler yeni başkanda

  (11.12.2007) - Zaim Hocayı uğurlarken

  (10.12.2007) - Sırada ilkokullar var!

  (09.12.2007) - Yeni şeyler söylemek lâzım

  (08.12.2007) - Gece ile gündüz bir olur mu?

  (07.12.2007) - Biri bize anlatsın

  (06.12.2007) - Anketten ‘korku’ üretmek tutar mı?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri