Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Yeni şeyler söylemek lâzım



“Dün dünde kaldı cancağızım, yeni şeyler söylemek lâzım” sözü, Hz. Mevlânâ’ya ait bir söz. Çok konuşulup da az iş yapılan Türkiye’de bu sözün tatbik edilmesi daha bir önem kazanıyor.

Malûm olduğu üzere içinde bulunduğumuz günler, “Hz. Mevlânâ Haftası” olarak kutlanıyor. Bu vesile ile başta Konya olmak üzere pek çok yerde Hz. Mevlânâ’yı anma toplantıları düzenleniyor. Yine hatırlamak lâzım, 2007 yılı UNESCO tarafından “Mevlânâ Yılı” olarak ilân edilmişti ve yılın sonuna yaklaşıyoruz.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) iki ayda bir yaptığı Genel İdare Kurulu toplantılarının sonuncusunu, biraz da bu sebeple Konya’da tertipledi. İki gün süren GİK toplantılarında daha çok ekonomi konuşuldu, ama toplantının Konya’da yapılıyor olması sebebiyle konuşmalarda sürekli Hz. Mevlânâ’ya atıflar yapıldı. “Dün dünde kaldı cancağızım, yeni şeyler söylemek lâzım” sözü de bu sebeple toplantılarda çok tekrarlandı.

Konya, 17 Aralık’ta yapılacak “Şeb-i Arus” törenine de hazırlanıyor. Bu sebeple her gün halka açık “sema gösteri”leri tekrarlanıyor. Konya ziyaretimizde biz de bunlardan birini takip etme imkânı bulduk. Ahmet Özhan ve ekibinin seslendirdiği güzel eserleri dinledik ve akabinde “sema gösterisi”ni izledik.

Konya denince haklı olarak akla Hz. Mevlânâ geliyor. Hz. Mevlânâ’nın kabrinin bulunduğu “Mevlânâ müzesi” İstanbul’daki ‘Topkapı Sarayı’ndan sonra Türkiye’de en çok ziyaret edilen ikinci ‘müze’ konumunda. Bilhassa yabancı turistlerin Mevlânâ Müzesine yoğun ilgisi dikkat çekiyor. Hz. Mevlânâ’nın yüzyıllar önce dillendirdiği İslâmî hakikatler, belki de ‘Türkiye’yi idare edenler’den çok dünyanın ilgisini çekiyor.

Konya, ekonomik anlamda da atılım yapan şehirlerin başında. Organize Sanayi Bölgelerinde boş yer yok ve yeni sanayi bölgeleri kuruluyor. Konya’nın dikkat çeken bir yönü de öğrenci şehri olması. Selçuk Üniversitesi’nde 75 bin öğrencinin eğitim gördüğü ifade ediliyor ki bu rakam pek çok ilimizin nüfusundan da fazla. Dolayısı ile ildeki eğitim ve kültür faaliyetleri de ilgi çekiyor.

MÜSİAD’ın GİK Toplantısının konuğu Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’dı. Çağlayan, iş dünyasından gelen bir isim olması sebebiyle MÜSİAD üyelerinin taleplerini yakından bilen bir isim. Dolayısı ile aralarında bir ‘ihtilâf’ çıkmadı. Toplantılarda yapılan konuşmalarda Türkiye’nin ortak dertleri dile getirildi ve çözüm yolları arandı.

Dile getirilen konulardan biri de “yüksek faiz ve düşük kur”un sanayici ve işadamlarının önünde en büyük engel olduğuydu. Engellerden biri de bürokrasi... Dile getirildiği üzere, “Çin Seddi” aşılabiliyor ama “bürokrasi seddi” aşılamıyor.

Elbette Türkiye’nin problemleri çok, ama ümitsizliğe de gerek yok. “Dün dünde kaldı cancağızım, yeni şeyler söylemek lâzım” sözü rehber edilir ve şartlara uygun çalışmalar yapılırsa aşılamayacak problem kalmaz.

Bu vesile ile 800. doğum ve 734. vefat yılını kutladığımız Hz. Mevlânâ’yı da bir kere daha rahmetle analım...

09.12.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (09.12.2007) - Yeni şeyler söylemek lâzım

  (08.12.2007) - Gece ile gündüz bir olur mu?

  (07.12.2007) - Biri bize anlatsın

  (06.12.2007) - Anketten ‘korku’ üretmek tutar mı?

  (05.12.2007) - Yapanın yanında kâr mı kalsın?

  (03.12.2007) - ‘YAŞ’a imza tutar mı?

  (02.12.2007) - Ölenlerin listesi ve İskender Hikmet

  (01.12.2007) - Sigara dur, alkol devam et!

  (30.11.2007) - Hz. Mevlânâ'ya ilgi

  (29.11.2007) - Enerjiyi kirletmeyelim

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri