Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Hüseyin EREN

Keşif kılavuzu



Risâle-i Nur'un en büyük öğretisi, keşfederek öğretmesi olsa gerek. Maddî ilimlerdeki keşifler ise, kesif bir keşif öğretisi. Biri maddenin derinliklerine zerreye inerken, diğeri mânânın enginliğinde hakikat semalarına uruc ediyor.

Bir kanadında zerre diğer kanadında acz; lazerden daha keskin bir nazar, ışık hızından daha hızlı bir hareketle kâinatı kanatlarının altında bırakıyor.

Sarıçiçeği tuttuğu anda, yıldızı da kucaklıyor; atomun içini gezdiği gibi galaksilerin içinde de dolaşıyor. Yerin yedi kat derinliğine, semanın yedi kat enginliğine nurânî bir yolla inip çıkıyor. Hep yollarda, hep hikmet devşiriyor.

Berzahlardan hakikate hakikî pencereler açıyor. Yalnız ve yolda bırakmıyor hakikat âşıklarını; âlem-i misâlin kapısına kadar götürüyor, arşın kapısını aşındırıyor. Vefa elle tuttu mu, muhabbet ve uhuvvet kavisleriyle sımsıkı sarıyor; ne yalnızlık, ne de gurbet hissettiriyor.

Rüzgâra bindiriyor, bulutla gezdiriyor, dağları aştırıyor, denizlerden geçirtip ırmak ırmak akıtıyor. Çekirdekten ağaca, ağaçtan meyveye, meyveden tekrar çekirdeğe; parçadan bütüne bütünden parçaya, gidiş gelişlerle geniş idrak yolları açıyor. Akıldan kalbe, kalpten akla açtığı menfezlerle şeytânî nefis hücumlarını imha ediyor.

O okunurken düşünce dünyası dalgalanmalar yaşıyor, latifeler yerinde duramıyorsa yeni keşif yolculukları başlamıştır. Dört duvar arasında sessiz durulsa da içteki âlemle, dıştaki âlemin sesli ve renkli buluşmasıyla yeni kâinatlar kurulur. Her an yeniden yaratılan âlemlerde bitmeyen yolculuklara çıkılır. Mekânın ve zamanın hapsediciliğinden kurtulup uzak ve yakını bir eden ufuklara taşınır.

Öyle ki Kur'ân her gün yeni nazil oluyor gibi muhatap olmayı öğretir Risâle rehberliği. Her doğan gün bir âlemse, o âlemin güneşi Kur'ân'dır; sorularının, sorunlarının cevabını o kitapta bulmayı bilmektir hakikatin kısa yolu. Risâle, yolcularını o yola taşır; ona muhatap olan onun için onu seçmiştir.

Az mı okunmalıdır, çok mu okunmalıdır Risâleler? Keşfedici ruhuyla okuyup yeni beden elbiselerle zamanın idrakine taşımaktır onu anlamak. Anlayarak okumanın azı çoğu olmaz; çünkü her bir cümlesi bütünün bir nevî özetidir. Risâle bir cümledir: "Bismillah her hayrın başıdır." Bin cümle okunup, bir cümle anlaşılıp yaşanmıyorsa; okumak ya nice okumaktır?

Satırlarda gezmek değil, sadra harfî irfanı nakşetmektir; onun keşif kafilesine katılmak. Kuşatıcı kimliğiyle açtığı idrak yollarda yürümek; sabit hakikati değişen renkleriyle tanımayı bilmektir onu okumak.

Risâle yeniden keşfedilmeyi bekliyor. Onun irfan öğretisini idrak etmek ve yaşantıyla hayata taşımak; ona gidecek keşif yolcularını çoğaltır. Yarım anlayışlar, yavan yaşantılar yarı yolda bırakır; ona olan yönelişi yavaşlatır.

Risâle kıyamete kadar nurunu neşredecek bir eserse onu okuyan hakîkî okuyucu; geleceği geçmişle buluşturup bugünde görür. Risâle kılavuzluğuyla kâinatın uzak köşelerinden, kalbinin kuytularına açtığı idrak yollarla harfî irfan mektebine ulaşır; acz ve zerreyi okunmakla tükenmez Rabbânî mektup olarak görür.

Kelâmın kısası; Risâle, keşfederek yazılmış bir eser. Ondan hakikî istifade de, yine keşfederek okumakla olacaktır.

01.01.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (25.12.2007) - Şehre ışık ekmek

  (24.12.2007) - Açılmak

  (18.12.2007) - Bir ömür bitmeyen ders

  (04.12.2007) - Kahraman şehit ağabeylerim

  (27.11.2007) - Hilm bir adam

  (20.11.2007) - Susmayı bilmek

  (13.11.2007) - Az olan büyükler

  (31.10.2007) - Siz özgürsünüz; sizi seviyorum

  (23.10.2007) - Şevki paylaşmak

  (16.10.2007) - Gurbet gülünün dikenleri

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri