Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Simge mi?



Başbakanın başörtüsü için "velev ki" kaydını koyarak "Siyasî simge bile olsa suç sayabilir misiniz?" çıkışının yankıları devam ediyor.

Bu söz, CHP lideri tarafından "itiraf" olarak nitelenirken, 367 ucubesinin mucidi Sabih Kanadoğlu, "Türbanı savunduğu için iki parti kapatılmıştı" diyerek aba altından sopa gösterdi.

MHP lideri ise Erdoğan'ın, bu yaklaşımıyla sorunu çözümsüzlüğe götürdüğünü savundu.

Sayıları her geçen gün azalsa dahi sesleri daha fazla çıkmaya devam eden yasakçı rektörler, "Yasağı kaldırmaya hiç kimsenin gücü yetmez" diyerek meydan okumaya devam ettiler.

Medyada, bu çıkıştan hareketle, "Başörtüsü dokunulmaz bir dinî değer değil artık, ideolojik bir mesele. Dinin hak edilmemiş kalkanı ortadan kalktı. AKP politikalarını eleştirenler artık dine saygısızlıkla susturulamaz" gibi yorumlar yapılıyor (Ece Temelkuran, Milliyet, 16.1.08).

İşin garibi, varsayım kabilinden de olsa siyasî simge iddiasının kabulüne kapıyı açan çıkışının hemen akabinde Erdoğan, sorunu gerginliğe yol açmadan anayasa ile çözeceklerini söylüyor.

Başbakan bu söylediğini, çoktandır sesi soluğu duyulmaz, varlığı ile yokluğu hissedilmez hale gelen muhalefeti tekrar uyandırıp teyakkuza geçirerek ve pusuda bekleyen devrim muhafızlarını yine kırmızı alarm pozisyonuna sevk ederek mi yapacak?

Hatırlanacağı gibi, anayasa projesi geçen defa da başörtüsü meselesiyle birlikte gündeme geldiğinde mâlûm cenah paslaşarak tavrını ortaya koymuş, rektörlerle Yargıtay Başsavcısının aynı gün aynı çizgide tepki vermesinden sonra proje "rölanti"ye alınmıştı.

Şimdi YÖK'ün başında Teziç değil, Özcan var. Ama yasakçı rektörlerden sesi çok çıkanlar hâlâ işbaşında. Özcan'a da, Başbakana da, Cumhurbaşkanına da meydan okuyan tavırlarını sürdürürlerse-ki, bunun işaretini vermeye devam ediyorlar-ve ardından Başsavcı, evvelce yaptığı "uyarı"nın bir ikinci adımını gündeme getirecek olursa, işin içinden nasıl çıkılır?

Erdoğan'ın çıkışının, "Başörtüsü simgedir" iddiasının kabulü şeklinde algılanması başlı başına bir problem. Ve bunun getireceği sıkıntıları önümüzdeki süreçte hep birlikte yaşayacağız.

Gerçi başörtüsünün şeair boyutunu da taşıyan dinî bir emir olduğunu, ama sözü edilen tarzda simgelikle uzaktan yakından hiçbir ilgisi olmadığını, Erdoğan da söylese bu durumun değişmeyeceğini anlatmaya devam edeceğiz.

Ama bunun zorlaştığını görmek zorundayız.

Erdoğan'ın çıkışı, sonuç almaya yönelik akılcı, gerçekçi, iyi planlanmış bir stratejinin en önemli unsurlarından olan "uygun söylem ve doğru zamanlama" faktörleri açısından da problemli.

Başörtüsü Çankaya'ya çıkmış. YÖK Başkanı değişmiş ve özgürlükçü mesajlarla işbaşı yapmış. Rektörlerin yenilenmesi devam ediyor. Ve tam bu noktada kalkıp, bir çuval inciri berbat eden bir çıkış yaparak, pusuda bekleyenlere aradıkları kozu bahşediyor ve meydan vermeyeceğinizi söylediğiniz gerilimi tetikliyorsunuz.

Cumhurbaşkanı Gül'ün, Mısır yolunda konuyla ilgili soruları geçiştirmeye çalışması boşuna olmasa gerek. Acaba o da Erdoğan'ın çıkışını "pişmiş aşa su katmak" olarak mı görüyor?

Nereden bakılırsa bakılsın, tuhaf bir durum.

17.01.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (16.01.2008) - Yasak ve yargı

  (15.01.2008) - Geziden kalan

  (13.01.2008) - Avustralya ve ahiret

  (12.01.2008) - Anayasadaki "başlangıç"

  (11.01.2008) - 301'e niye dokunulamıyor?

  (10.01.2008) - 301 kilidi

  (09.01.2008) - DP'de yeni başlangıç

  (08.01.2008) - Anayasa ve terör

  (06.01.2008) - Küresel dershane

  (05.01.2008) - Ekonomi nereye?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri