Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

İşgal, Irak’a demokrasi değil, gözyaşı getirdi!



Türkiye, AKP’nin kapatılması ve Ergenekon örgütünü tartışırken, hafta başında 10 günlük Ortadoğu turu yapan ABD’nin Başkan Yardımcısı Dick Cheney’yi ağırladı. Irak işgalinin mimarı olarak da bilinen Cheney işgalden önce de Türkiye’ye gelmişti. İşgalin beşinci yılında yine geldi.

Beş saatlik Ankara ziyareti sırasında Başbakan, Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı ile görüşen ABD’nin gizli başkanının temaslarının arka planında neler olduğu bilinmiyor. Açıklananlardan başka konular da var mıydı? Yoksa “devlet sırrı” olduğu için açıklanmıyor mu? Millet bu soruların cevabını merak ediyor.

Burada komplo teorileri de üretecek değiliz. Söyleyeceğimiz şey, ABD’nin Irak’ı işgalinin beşinci yılında hâlâ gözyaşı, açlık, sefalet, belirsizliğin sürdüğü...

Bir tarafta İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in tehditleri devam ediyor. Gazze’de acı yöntemler kullanmaktan kaçınmayacaklarını söylüyor. Dünyanın gözü önünde Gazze’de Filistinlilerin iç yakan durumu sürüyor. Diğer yanda Irak’taki işgal devam ederken, işgalin meydana getirdiği karışıklık ve belirsizlik içinde bölgesel kalan iç savaşın bütün bölgelere yayılması endişesi var.

* * *

ABD’nin ve müttefiklerinin Irak’ı işgal etmesinin beşinci yılına girildi. 2003 yılında “Irak’a demokrasi ve özgürlük getireceğiz” diye giren ABD ve müttefiklerinin amaçlarının başka olduğu daha başından belliydi. Ancak dünya bu işgale seyirci kaldı. Birçok ülke asker göndererek işgale yardımcı oldu. Dört yılın sonunda bakıldığında, Irak’ta demokrasi de, özgürlük de yok, tam tarsine istikrarsızlık, huzursuzluk ve güvensizlik var. “Irak’ta kitle imha silâhları var” propagandası yaparak, işgali yasal bir zemine oturtmaya çalışan ABD, şimdiye kadar kitle imha silâhları bulabilmiş değil.

Sözün burasında beşinci yılına giren işgalin Irak’taki bilânçosuna bir bakalım.

Irak’ın işgalinden sonra evlerini terk edip komşu ülkelere sığınıp mülteci durumuna düşen sivil sayısı 5 milyonun üzerinde. İşgalin başladığı 2003 tarihinden bu yana ölenlerin sayısı tam olarak bilinmemekle birlikte bir milyon 200 bin civarında olduğu açıklandı. Günde ortalama 100 Iraklı öldürülüyor. ABD’nin açıklamasına göre 160 bin askerinden 4 bin öldü. Ancak bu rakamın çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor. 16 bin sivilin kayıp olduğu, 4 milyondan Iraklının açlığa mahkûm olduğu, 8 milyon kişinin ise hayatta kalabilmek için acil yardıma muhtaç olduğu bildiriliyor. Petrol zengini ülke bugün içme suyu ve elektrik gibi temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyor. Kendi vatandaşına benzin veremeyecek duruma düşürüldü. Yetersiz beslenme ve ilâçsızlık yüzünden her gün onlarca çocuk ölüyor. Ülkenin hiçbir bölgesi güvenli değil.

* * *

Durum bu kadar vâhimken, Irak’taki işgali değerlendiren işgalin lideri ABD Başkanı George Bush, “Irak’ta operasyon başlattıkları için dünyanın daha güzel bir yer haline geldiğini” söyleyebiliyor. “Pişmanlık duymuyorum” derken pişkinliğini gösteriyor. Onca can kaybı ve harcanan milyarlarca dolara rağmen, büyük bir zaferin eşiğinde olduklarını söyleyebiliyor.

Türkiye’yi de ziyaret eden Yardımcısı Cheney de, “Savaşın beş yılının başarılı olduğunu, sonucun tüm çabalara değdiğini” ifade edebiliyor. Cheney hâlâ kalkıp “Irak’ta misyonumuzu tamamlayacağız” diyor. Sormak lâzım. Bu misyon daha fazla insanın ölmesi mi, daha fazla gözyaşı mı? Şurası gerçek ki, “çabalarına değen” dünyanın en büyük petrollerinden birinin üzerine konmaları…

* * *

İşgalin ortaya çıkardığı meselelerin kısa sürede çözülmesi zor görünüyor. Bu da bölgede istikrarsızlığın devam edeceğini gösteriyor. Bu yüzden de bölge ülkelerin özellikle Türkiye, İran ve Suriye’nin bu meselelerin kısa zamanda çözülmesi, ülkenin istikrara kavuşması ve bölünmemesi için çaba sarf etmesi gerekiyor. Türkiye iç sorunlarına kapanmışken Irak’ı unutmaması gerekiyor. Çünkü gerek Irak’ın parçalanmaması, gerekse oradaki istikrarsızlık Türkiye’ye zarar verebilir. Parçalanmış Irak, hem bölge insanı için, hem de Irak halkı için felâket olur. Bunun için komşu ülkeler el ele verip çözümü aramalıdır.

Irak’ta çözüm için ağlamanın ve üzülmenin çare olmadığı görülmeli. Dünyanın bu trajedi karşısında artık neler yapılabileceğini tartışması gerekli. Bunun için ilk adım işgal güçlerinin bir an önce buradan çıkmasının sağlanması. Çünkü, işgal altında ne demokrasi gelir, ne de istikrar sağlanır. Silâh zoruyla demokrasinin kurulamayacağı ve ayakta tutulamayacağı da aşikârken…

29.03.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.03.2008) - Derinlere inildikçe...

  (22.03.2008) - Millet cambaza bakmıyor

  (21.03.2008) - Papatya falı

  (19.03.2008) - Ankara nurlandı

  (15.03.2008) - Darbeye darbe dememek

  (14.03.2008) - Herkes dikkat etmeli

  (08.03.2008) - Harekât ve Talabani’nin ziyareti

  (07.03.2008) - ‘İnsanlığa yazıklar olsun!’

  (02.03.2008) - Nasıl şükretmeyeyim abi!

  (01.03.2008) - Yasakçıları tutanakla tesbit etmek

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri