Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Cevher İLHAN

Afganistan’a “ek asker”



Birçok önemli konu, iç ve dış gündemi kapatan “kapatma davası”nın gölgesinde kaldı. Bunlardan biri de ABD’nin Türkiye’den “Afganistan’a ek muharip asker” talebi… Afganistan, Avrasya’nın kalbi. Asya’nın ortasında Hazar Havzası enerji kaynakları ve hatları üzerindeki kritik coğrafyanın merkezi. ABD, Asya’yı kontrol altına almak, Orta Asya ülkelerini güdümünde tutmak için Afganistan’ı işgalinde tutmak istiyor.

Amerikan petrol şirketleri ortağı Karzaî’nin kukla yönetimiyle Afganistan’ı elde edemedi. Yıllardır Toma Hawk füzeleriyle, ağır bombardıman uçaklarıyla baştan başa bombaladığı ve yüzbinlerce sivilin katledildiği bu ülkeyi sindiremedi. Aksine direniş, daha da büyüdü; bağımsızlık mücadelesini veren Taliban, başkent Kabil’in dışında bütün ülkeye hâkim oldu… Neconların, Müslümanları “terörist”, İslâm âlemini “birinci düşman” ve “baş tehdid” sayan “11 Eylül konsepti”ne karşı koyan ve önemli Müslüman nüfusu adına İslâm Zirve Konferansına katılan Rusya’ya karşı ABD, Afganistan’da kalma emelinde.

Dahası, AB ve İslâm dünyasıyla geniş ekonomik işbirliğine giden Çin ve Hindistan alternatifini durdurmak, “büyük Ortadoğu projesi”yle Pakistan ve İran’ı kuşatıp etkisi altına almak, başkalarının sırtında işgali sürdürün hegemonya ve çıkarlarını sürdürmek peşinde…

* * *

Bilindiği gibi Türkiye, NATO’nun Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) kapsamında Afganistan’da 730 askeri bulunuyor. Afganlılar, işgalci ecnebilere gösterdikleri tepkiye karşılık, Hint Müslümanları gibi Türkiye’nin İstiklâl Harbine ve Millî Mücadelesine verdikleri destekten kalma Osmanlı dönemine uzanan tarihî ve kültürel derin bağlarla Mehmetçiğe sevgi ve yakınlık gösteriyor.

Tıpkı Vietnam’da ve en son Irak’ta olduğu gibi Afganistan halkının nefretini “kazanan” ABD, Türkiye’nin bu durumundan yararlanmak istiyor. NATO’yu kullanarak bu ittifak çerçevesinde Türkiye’yi “cephe”ye sürmek peşinde…

Başbakan Erdoğan’ın 5 Kasım’da Beyaz Saray’da Bush’la başbaşa yaptığı görüşmede ve ardından Cumhurbaşkanı Gül’ün son Amerika ziyaretindeki temaslarında Afganistan’a asker konusunda “verilen vaadler”den kamuoyu habersiz.

Ancak, geçtiğimiz Şubat ve Mart aylarında Amerikan Dışişleri Bakanı Rice’den, Savunma Bakanı Gates’e ve en son Bush’un Yardımcısı Cheney’e varan sivil - asker Amerikalı yetkililerin “Ankara uğramaları”nda Afganistan’a muharip asker gönderilmesinin gündemin baş konularından olduğu bir gerçek. Öylesine ki Cheney’den önce Afganistan Dışişleri Bakanı Rengin Spanta’yı Ankara’da ağırlayan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, “Afganistan’a ek muharip asker” temrinlerinin ilk işâretlerini vermişti. Genelkurmay Başkanı’nın Afganistan’a ek muharip asker gönderilmemesinin “devlet kararı” olduğu açıklamasına rağmen, zorlamalar devam ediyor. Aslında NATO Asamblesi üyesi AKP’li Vahit Erdem’in, aylar önce “NATO’nun önemi”nden bahisle “Afganistan’a asker göndermesi” görüşünü açıklaması da, hükûmetin bu husustaki meylinin izharı olmuştu. Ülkesini işgalcilere karşı savunan direnişçileri “terörist” sayan Washington’un bakışıyla bakan Babacan, her fırsatta “NATO bünyesinde oradaki terörle mücadele” imâsıyla, asker gönderme gereğine zemin hazırlamaya çalışıyor.

Keza Gül’ün, son yılını dolduran Bush’la yan yana poz verip fotoğraflar çektirdiği NATO’nun son Bükreş zirvesi sırasında “muharip asker değil”, ancak “ek asker gönderilebileceği” anlamına gelen sözler sarfetmesi, sözkonusu “devlet kararı”na rağmen, AKP’nin ABD’ye destekteki ısrar saplantısını su yüzüne çıkardı…

* * *

Merak konusu; Bush hayranı “Amerikalı Sarko” olarak bilinen Fransız Cumhurbaşkanı Selânikli Sarkozy dışında, başta Almanya Başbakanı Merkel ve ABD’nin Amerika’daki işgal ve savaş ortağı İngiltere Başbakanı Brown olmak üzere Avrupa’daki “Amerikan dostları”nın bile sakındığı halde, AKP hükûmetinin bu husustaki zorlaması neden? En kadim NATO üyelerinin uzak durduğu “Afganistan’a asker gönderilmesi”ne Türk hükûmetinin hahişle bakma meyli neden? Türkiye’nin köklü inanç ve tarihî bağları bulunan Müslüman Afganistan’da zâlim ve çıkarcı işgalcilere destek vermenin, vicdanlara sığan hangi mâkul gerekçesi var? Mehmetçiği conilere “kalkan” yapmanın hangi izâhı olur?

AKP hükûmetinin Meclis’i by pass ederek başta İncirlik olmak üzere onlarca havaalanı ve limanı Amerikan askerlerinin her türlü askerî personel, savaş malzemesi ve mühimmatın nakil ve dağıtımı için tahsisine dair “ABD’ye destek hamûlesi”, Türkiye’ye ne sağladı?

Türkiye’nin, Müslüman komşu Irak’ta bir milyondan fazla insanı katleden işgalcilerin çıkar savaşına “ortak” edilmesi ve “cephe ülkesi” olmasının dışında ne yararı oldu ki, Afganistan’a “ek muharip birlik” gönderilmesinin yararı olsun?

Sınırötesi oparasyonlardaki “Amerikan istihbarat paylaşımı” ne menem bir şeydi ki AKP hükûmeti “karşılığını” öde öde bitiremiyor…

11.04.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (10.04.2008) - Yamalarla demokratikleşme olmaz

  (09.04.2008) - Gündem demokratikleşme olmalı

  (08.04.2008) - Demokratikleşme paketinin içi boş olmasın

  (07.04.2008) - AB’yi ihmalin akıbeti

  (05.04.2008) - Şaşırtma

  (04.04.2008) - Siyasî yanlışların ceremesi

  (03.04.2008) - Demokratik zaafın “bedeli”

  (02.04.2008) - Ankara’da “geri adım” senaryosu

  (31.03.2008) - Irkî ayırım çirkin bir illettir

  (29.03.2008) - “İttihad-ı millî ve muhabbet-i millî”

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri