Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

“Düşünce özgür olmasın”a yatırım



Düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki engelleri kaldırmamak(!) için 2 mil-yon YTL’yi (2 trilyon TL) gözden çıkaranlar var.

Maliyetinin yaklaşık 2 milyon YTL’yi bulacağı belirtilen kampanya kapsamında, reklâm filmleri ulusal kanallarda, afişler ise özellikle büyükşehirlerde bilboardlarda yayınlanacakmış. Bunu yapan 301. maddeye yönelik sıkı muhalefet yapmaya hazırlanan MHP. Parti, bu kapsamda 301. maddeyle ilgili önümüzdeki günlerde miting ve bölge toplantılarını da gündemine almış. (Vatan, 8 Nisan 2008)

Bahçeli son grup toplantısında MHP 301. madde değişikliğine sonuna kadar karşı çıkacaklarını söylerken, “301. madde Meclisin önüne getirilirse, AKP’li 339 milletvekili, milletin huzurunda bir onur ve haysiyet imtihanıyla karşı karşıya kalacak. Kimseye bırakmadıkları, muhafazakârlık, demokratlık ve mukaddesatçılığın gerçek yüzü ise bu imtihan sonucunda ortaya çıkacaktır” demeyi de ihmal etmedi.

CHP ise sırf, hükümetin “yabancıların gözüne girmek, yabancıları memnun etmek, Barroso gelmeden ona bir jest yapmak için” 301 değişikliğine karşı çıkıyor.

* * *

TCK’nın 301. madde sebebiyle sadece 2007 yılında mahkemelerde görülen dâvâ sayısı 744, hakkında dâvâ açılan sanık sayısı ise bin 189’u buldu. Düşünce özgürlüğünün önünde engel olan TCK’nın 301. maddesinin değişikliği gündeme iyice yerleşti. Madde muhtemeldir ki, önümüzdeki hafta Meclis’te değiştirilecek. Teklif hafta başında yapılan bakanlar kurulu toplantısının hemen ardından TBMM Başkanlığına verildi. Ancak değişiklik CHP engeline takıldı. TBMM Başkanı Köksal Toptan Çin’e gidince, Başkanvekili CHP’li Güldal Mumcu, “301 işi acil değil” diyerek teklifin komisyona sevkini imzalamadı.

Teklife göre, Maddede ‘Türklüğü’ şeklinde geçen kavram, ‘Türk milleti’ olarak, ‘cumhuriyeti’ ifadesi de ‘Türkiye Cumhuriyeti’ olarak değiştirildi. Ceza üst sınırı 3 yıldan 2 yıla indirildi. Böylece Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 231. maddesinde düzenlenen ‘2 yıl ve daha az süre hapis öngören cezanın açıklanması ertelenir’ hükmüne göre 301’den hapis yatılmasının önüne geçilecek. Dâvâ açılması için izin verme yetkisi cumhurbaşkanına verildi. Teklife, üç sayfalık ayrıntılı bir gerekçe de yazıldı. İfade hürriyetinin Anayasa’da güvence altına alındığı vurgulandı. TCK’da paralellik sağlamak amacıyla 305. maddede yazılan “Temel millî yararlara karşı hakaret” soruşturmalarına izin yetkisi de Adalet Bakanı’ndan alınarak cumhurbaşkanına verildi.

* * *

301. maddenin bu hali tam istenildiği gibi olmasa da doğru bir adım olarak değerlendirilebilir. Beklentileri karşıladığını söylemek zor. Kimi hukukçular, bu değişikliğin makyaj olmaktan öteye gidemeyeceğini söylüyor.

Keşke, birkaç ay sonra gelecek sıkıntılarının önüne geçebilmek için şimdiden madde daha özgürlükçü hale getirilebilseydi. Ümit edi-yoruz ki, komisyonda veya genel kurulda bu yönde bir değişiklik yapılır.

Şunu söylemekte yarar görüyorum: 301. madde ve peşinden de demokratikleşme paketinin gündeme getirilmesi bazı çevrelerin dikkatini çekiyor. Kapatma dâvâsı gündeme geldiğinde AB ve demokratikleşmeyi hatırlamak yerine göreve ilk başladığında bunlar düşünülse sıkıntılar da az olacaktır.

Yeni anayasa çalışmaları bu zamana kadar yetiştirilebilirdi. Ama yapılmadı. Aradan iki madde çekilerek başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılması sağlanmaya çalışıldı, ancak işler daha da karmaşık hale geldi. Değişiklik şimdi Anayasa Mahkemesinde…

Yine de demokratikleşmeden başka bir yol olmadığının görülmesi ve her şeye rağmen, geç kalınsa da demokratikleşme adımlarının atılması sevindiricidir. Yeri geldiğinde değil, her zaman demokrasi taraftarı olmak suretiyle “gerçek demokratlık” olur.

11.04.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.04.2008) - Gündem dışı

  (05.04.2008) - Demokratça düşünebilmek

  (04.04.2008) - Belirsiz ve sıkıntılı süreç

  (30.03.2008) - Ankara’nın gündemi ile halkın gündemi uyuşmuyor

  (29.03.2008) - İşgal, Irak’a demokrasi değil, gözyaşı getirdi!

  (28.03.2008) - Derinlere inildikçe...

  (22.03.2008) - Millet cambaza bakmıyor

  (21.03.2008) - Papatya falı

  (19.03.2008) - Ankara nurlandı

  (15.03.2008) - Darbeye darbe dememek

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri