Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Her şey bahane, alkol reklamı şahane!



Alkollü içkilerin reklamını yapanlar, her hadiseyi bahane ederek yanlışlarında devam ediyorlar. Son günlerde Türkiye’nin gündemini meşgul eden Milli Takım başarısı da alkollü içki üreten firmalara ‘bahane’ oldu. Güya Milli Takımın başarısını kutluyorlar, ama asıl maksat alkollü içkilerin reklamını yapmak.

Dünya genelinde; alkollü içkilerin aleyhinde hadiseler geliştikçe, alkollü içki üretenler de kendilerini savunmaya başlıyor. Sigara ve ‘bira’ ile başlayan yoluculuk, genellikle ‘sarhoş’luğa kadar varıyor. Bu sebeple, aklı başında aileler, sigara başta olmak üzere bütün alkollü içkilere de karşı çıkıyor. Demokrasi ile idare edilen ülkelerde, yöneticilere ulaşan bu yöndeki talepler kabul görüyor ve alkollü içkilere karşı tedbirler alınıyor. Aynı şey Türkiye’de de geçerli. Aileler, çocuklarının bu tuzağa düşmemesi için her yolu deniyor. Tabiî bu durum, alkollü içki üretenlerin hoşuna gitmiyor. Bu sebeple, son günlerde ‘kadın içiciler’in sayısının arttığı yönünde propaganda yapıyorlar ve bu durumu da ‘kadınların medenîleşmesi’ne bağlıyorlar. (Sabah, 18 Haziran 2008) Belki tesbit olarak bu bilgi doğrudur, ama ‘kadınların daha fazla alkol alıyor olması’ desteklenebilir mi? İlmen ve tıbben ‘zararlı’ olduğu noktasında ihtilaf olamayan bir alışkanlık nasıl desteklenir, nasıl ‘sarhoş’ sayısının artmasından sevinç duyulur?

Alkollü içki üretenler, Milli Takımın futbolda gösterdiği başarıyı kendi açılarından ‘kâr’a dönüştürmek için, başta spor gazeteleri olmak üzere bütün gazetelerin spor sayfalarını parsellemiş durumdalar. Zaten bahane arayan ‘sarhoş’lara “Milli Takım kazandı, o halde gelin sarhoş olalım, aklı iptal edelim” çağrısı yapıyor. Reklamların tesiri bununla sınırlı kalsa neyse, gençlerin de bu tuzağa düşmesine sebep olunuyor. Spor sayfalarının daha ziyade gençler tarafından okunduğu hatırlanırsa, yapılan reklamların maksadı da anlaşılmış olur.

Alkollü içki üretenler insanları ‘sarhoş’ olmaya davet ettikçe, biz de gerçekleri tekrar tekrar hatırlatmak durumunda kalacağız. Düşünün, ‘sigara’nın gazetelerde reklamının yapılması ‘yasak’, ama daha zararlı olduğu noktasında ihtilaf olmayan ‘alkollü içki’lerin reklamı yasak değil! Böyle bir anlayış olabilir mi? Sigaraya karşı ‘savaş’ açan ve kapalı mekânlarda içilmesini yasaklayan ‘siyasî irade’ çok daha zararlı olan alkollü içkilerin en azından gazetelerde reklam yapılmasını önleyemiyor mu? Yoksa, hadisenin farkında mı değiller?

Hatırlanacağı üzere geçmiş yıllarda alkollü içkilerin reklamı yapılamıyordu. Ne olduysa oldu, AKP iktidarı sonrasında bu reklamlar hız kazandı. Belki aynı kanun ve yönetmelikler var, ama medya ve mahalle baskısı sebebiyle olması gereken yasak savunulamıyor. Bugün itibarıyla AKP, “Ne oluyor, sigaranın reklâmı yasakken, içkinin reklâmı nasıl yapılabilir?” diye soramıyor. Varsa, mevzuattaki boşlukları doldurup bu yanlışa dur diyemiyor ya da demiyor...

Daha önce de konu gündeme getirilmiş ve “TBMM Sağlık Komisyonu”nda görev alan bazı vekiller, “Gazetelerde içki reklamları mı yayınlanıyor, ben görmedim!” demişti. Acaba bugün de aynı düşüncedeler mi? Hâlâ gazetelerdeki alkollü içki reklamlarını görmüyorlar mı?

Başta Yeşilay olmak üzere konu ile ilgili bütün sivil toplum kuruluşlarını ‘imdat’a çağırıyoruz. Gazetelerdeki alkollü içki reklamları son bulsun!

19.06.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (21.06.2008) - Her ‘adım’ın değeri var

  (19.06.2008) - Her şey bahane, alkol reklamı şahane!

  (18.06.2008) - Adım adım ihlâl

  (17.06.2008) - ‘Tek tip zihniyet’ten bıktık!

  (16.06.2008) - Bu yasağı çöpe atalım!

  (15.06.2008) - Bu hamur çok su götürür

  (14.06.2008) - Neresinden tutalım?

  (13.06.2008) - Gerekçe tatmin edecek mi ki?

  (12.06.2008) - Zorla baş açtırdınız, ne oldu?

  (11.06.2008) - ‘Tuzla’yalım mı?

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır