"Gerçekten" haber verir 20 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Bir bilirkişi raporu (2)



Özek’in raporuna devam ediyoruz.

***

Herkesin komutan gibi düşünmek mecburiyeti olmadığı için, komutanın “kişiye özel” yazısında yer alan düşünce biçimine karşı çıkmak, eleştirmek birey açısından haktır. Yazar da bu hakkını kullanmış bulunmaktadır.

Komutanın yazısının eleştirisinde objektif olarak sınır da aşılmış değildir. Diğer bir deyişle, ‘yazıklar olsun’ şeklindeki kınama sözcüğü ile yazının konusu arasında “düşünsel nedensellik bağı,” “ölçülü uygunluk” vardır. Yazıda ne askerî resmî heyetlere, ne de komutanın şahsına hakaret oluşturan bir husus yoktur.

C- Yazıda eleştiri sınırının aşıldığı varsayılsa dahi TCK’nın 272. maddesi uygulanabilir. 272. maddeye göre, memurun “keyfî, hukuka aykırı” davranışları nedeniyle işlenen suçlarda ceza indirilir veya tümden kaldırılır. Bu madde 268 açısından da uygulanabilir (Erman-Özek, 431-2).

Komutanın, muhatabın eşinin “Atatürk’ü anma toplantısına katılmamasını” bu kişinin “cumhuriyetin temel niteliklerine karşıtlığı” olarak nitelendirmesi ve bu nedenle kocasını da suçlaması hukuka uygun bir davranış olarak nitelendirilemez.

Gerçekten,

a) Emir-komuta ilişkisi komutan ile ast arasındadır. Bu açıdan, komutanın toplantıya eşlerin de katılmasına ilişkin emrinin, astın eşi açısından bağlayıcı niteliği yoktur. Bu nedenle, eşin toplantıya katılmaması nedeniyle, eş ve koca açısından sonuç çıkarılmasına hak vermez.

b) Bu nedenle astın eşine ilişkin emrin yerine getirilmemesi, ast açısından Askerî Ceza Kanununun 82. ve sonraki maddesinde yer alan “askerî itaat ve inkıyadı bozan suçlar” kapsamında dahi değildir.

c) Atatürk devrimleri kapsamında kabul edilmesi gereken Medenî Kanun hükümleri arasında, eşin kocanın isteklerine mutlaka uyması gerekliliğini öngören ve kocayı mesleği nedeniyle verilen talimatları eşine uygulatmak zorunda bırakan bir norm yoktur. Bu açıdan, komutanın asta verdiği emrin eş tarafından yerine getirilememesi nedeniyle ast hakkında ihmal sorumluluğu öngörmenin yasal dayanağı yoktur.

d) Komutan, emre rağmen eşin anma toplantısına katılmaması olgusuna dayanarak, gerek muhatap, gerek eş açısından isnatlarda bulunmaktadır. Yapılan isnatlar, suç veya disiplin suçu oluşturabilecek niteliktedir ve muhatabın askerlik mesleğinden çıkartılması sonucuna yöneliktir.

Komutanın suçlamaları, anayasada yer alan, “suçtan doğan sorumluluk” kurallarına aykırıdır. Gerçekten, anayasanın açık hükümlerine ve bu hükümlere dayanan, öğretide ve katıldığımız uluslararası sözleşmelerde benimsenen sorumluluk kurallarına aykırı suçlamalar yapılmıştır.

aa) Varsayıma dayalı sorumluluk olamaz. Komutan, eşin toplantıya katılmaması nedeniyle varsayıma dayanan sorumluluk yaratmaktadır.

bb) Suçsuzluk karinesi, sorumluluğun saptanmasında, insan haklarının temelini oluşturan bir kuraldır. Anayasanın 38. maddesinde, “Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılamaz” denilmektedir. Komutan ise varsayıma dayanarak, suçluluk karinesi kurarak muhatabı suçlamaktadır.

cc) Sorumluluk şahsîdir. Komutan eşin davranışı nedeniyle muhatabı sorumlu tutarak astı üçüncü şahsın fiilinden sorumlu tutmaktadır.

Komutanın kişiye özel yazısındaki düşünce biçimi ve yaptığı suçlamalar hukuka aykırı, keyfî bir davranıştır. Yazıda hakaret unsurları varsayılsa dahi 272’ye göre cezanın kaldırılması gerekir.

Sonuç: Kâzım Güleçyüz’ün “Yazıklar olsun” başlıklı yazısında suç unsuru olmadığı kanaatine varmış bulunuyorum. Saygılarımla. 27.5.1996

* Prof. Dr. Çetin Özek’in bu raporu üzerine, —bir süre sonra emekliye ayrılıp ardından rahmetli olan—Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Metin Çelenligil, yazımıza takipsizlik kararı verdi.

20.07.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (19.07.2008) - Bir bilirkişi raporu (1)

  (18.07.2008) - Peki, sonuç?

  (17.07.2008) - AB ile gelen değişim

  (16.07.2008) - Eruygur, Tolon ve...

  (15.07.2008) - Travma ve tasfiye

  (13.07.2008) - Gençliğe dikkat

  (26.06.2008) - TAHLİL

  (25.06.2008) - Anayasayı yenilemek

  (24.06.2008) - Futbol ve ötesi

  (22.06.2008) - Nurlu notlar

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır