"Gerçekten" haber verir 01 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mikail YAPRAK

Avusturya neden rahat?



Avusturya; suyu, ağacı, hayvanı ve yeşili bol bir ülkedir. Sanayide de pek geri kaldığı söylenemez. Mamafih bu ülkenin de kendine göre bazı problemleri, sıkıntıları vardır. Yeryüzünde sıkıntılarını sıfıra indirmiş, problemlerini tamamen çözmüş bir ülke olamaz zaten. Böyle bir hal eşyanın tabiatına, dünyanın mahiyetine aykırıdır. “Dünyada rahat yoktur” gerçeği, şahıslar kadar ülkeler için de geçerlidir. “Kısmetine razı ol ki rahat edesin” kaidesi ne kadar doğru ise; mevcutla yetinmek, ilerlemeye yönelmemek de o kadar yanlıştır. Avusturya da, kısmetine razı olan rahat bir ülke görüntüsünü sergilerken, çözüm ve tedbirler konusunda da boş durmuyor.

Gerek kendi yurdumuzda, gerek Avrupa genelinde ve gerekse bütün dünyada olup bitenlere bakarak, Avusturya adına, insanın “Allah nazardan saklasın” diyesi geliyor. Terörden, her türlü fanatizmden ve radikal eylemlerden uzak, sükûnet içinde, rahat bir ülke. Teşbihte hata olmasın, çimenler üstünde istirahat eden bir deve misali, Avrupa’nın ortasında uzanmış, dikkatli ve uyanık nazarlarla etrafında olup bitenleri izliyor, kendisine düşeni de yapmaktan geri kalmıyor.

İnsanları ve ülkeleri rahatlatan, huzura kavuşturan asıl unsuru sadece maddede aramak yanlıştır. İnanç, mâneviyât ve fikir birliği gibi olgular yabana atılamaz. Devleti ve milletiyle el ele olmak da, rahatlatıcı unsurların başında gelir. Dünyaya ve olaylara bakış açıları da önemlidir.

Bütün sıkıntılarını, halkıyla birlikte, demokratik kurallar çerçevesinde, gerektiğinde referanduma giderek çözmeye çalışan bu ülkenin, en önemli sıkıntıları; bilhassa AB’ye girdikten ve Euro’ya geçtikten sonra (belki de intibakta zorlandığı için) baş gösteren ekonomik bunalım, işsizlik ve yabancı nüfusla entegrasyon meselesidir. Eğitim konusu da; ciddiye alınış derecesine göre ve genel bütçeden ayrılan ödenek ölçeğinde önem kazanan bir hadisedir.

Siyasî çerçevede ülkenin aşılmaz gibi görünen hiçbir sıkıntısı yoktur. Mevcut partiler, halktan aldıkları güç oranında iktidarı ve muhalefeti paylaşarak, milletin taleplerine cevap vermeye çalışıyorlar. Halkın tamamına yakını, parlamentoda temsil gücüne sahip oldukları için, ayrıca siyasî bir arayış söz konusu olmuyor. Dünya siyaseti arenasında da Avusturya’nın sıkıntılı ülke olduğu söylenemez. Koca bir İmparatorluğun kalıntısı olan bu ülke üzerinde, dünyanın güç odaklarının da bir hesabı olmasa gerektir.

Buraya kadar, bu ülkenin kendine göre var olan sıkıntılarıyla birlikte rahat ve sükûnet içinde yaşamasının sırlarına değinmeye çalıştım. Bu ülkede yaşayan Müslüman bir vatandaş olarak, belki “subjektif” algılanabilecek bir hususu da nazarlara sunmadan geçemiyeceğim.

Evet, ben bu görüş ve düşüncemi hiç kimseyle paylaşmadan, herhangi bir mahfile ya da fikir zeminine taşınıp taşınmadığına bakmadan, şahsî kanaatime ve hissiyâtıma münhasıran iddiâ ediyorum ki, bu ülkeyi rahatlatan unsurlardan biri de, İslâmiyeti devlet olarak resmen tanıması ve “yasal” olarak Hıristiyanlıkla eşit statüye getirmesidir.

İslâm dinine ve Müslümanlara tanınan hakların genel çerçevesinde bir kısıtlamaya gidilmemekle beraber, bugüne kadar ihmale uğrayan hususlar dikkate alınarak iyileştirme yönüne gidilmiştir.

İşte size bir kaç misâl:

Viyana’da ilk defa, Avusturya İslâm Birliği’nin himayesinde bir Müslüman mezarlığı hazırlanmış ve İslâmî usûllere uygun dizayn edilmiştir.

Viyana’da askerî kışlada Müslüman askerler için cami yaptırılmıştır. Caminin açılış töreninde konuşan General Karl Semlitsch, “Müslüman askerlerin dinî vecibelerini yerine getirebilmeleri için inşa ettiğimiz bu mabedin, dinler arası diyaloğun bir sembolü olmasını diliyorum” demiştir.

İki aylık temel eğitimlerini tamamlayan askerlerin yemin töreninde geleneksel olarak iki askerî papaz, İncil’den duâlar okurken; Müslüman askerler için ilk defa bir imam Kur’ân-ı Kerim okumuştur. Hülâsa, Avusturya’yı rahatlatan unsurlardan çok önemli bir tanesi de, hiç şüphesiz, Avusturya devletinin, ülkesinde yaşayan Müslüman nüfusun haklarını gözetmiş olması ve onların inançlarına saygılı olmasıdır..

01.09.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (29.08.2008) - Dileğimiz, temennîmiz

  (25.08.2008) - Avrupa’nın aradığı İslâm modeli

  (14.08.2008) - Van Mevlidleri

  (04.08.2008) - Gayesiz çile olmaz

  (23.07.2008) - NURS’TAN LEVHALAR

  (29.06.2008) - Başörtüsünün şiirleşen gözyaşları

  (22.06.2008) - Ölüme mazhar olanlar ve hüsn-ü zan

  (15.06.2008) - Dünyaya Barla'dan bakmak

  (01.06.2008) - Kutlu Doğumun kudsî yankıları

  (25.05.2008) - Avusturya’da Kutlu Doğum

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır